Case: Turvallisuus ja hyvinvointi

main_image

Turvallisuus

Haluamme tarjota kaikille työntekijöillemme ja yhteistyökumppaneillemme terveellisen ja turvallisen työpaikan, jossa kaikki voivat hyvin. Työterveys- ja turvallisuustavoitteemme ja periaatteemme on määritelty vuonna 2023 julkaistussa henkilöstöpolitiikassamme.

Johtamiskäytäntöjen juurruttaminen jatkui

Vuonna 2023 jatkoimme systemaattisen työturvallisuusjohtamisen juurruttamista ja paransimme asiantuntijaresursointiamme. Harmonisoimme toimintatapojamme muun muassa riskiarvioinnin ja havaintojen raportoinnin suhteen. Työvoimavaltaisella alalla merkittävimmät työturvallisuusriskit liittyvät henkilöstön liikkumiseen, liikenteeseen ja työergonomiaan.

Tiivistimme yhteistyötä turvallisuuden, työterveyden ja työhyvinvointiasioiden välillä. Loppuvuodesta viimeistelimme pitkän aikavälin työturvallisuustavoitteet ja -suunnitelmat sekä konserni- että liiketoimintakohtaisesti.

Onnistuimme hyvin tavoitteessamme vähentää onnettomuuksia ja sairauspoissaoloja. Kokonaistapaturmataajuutemme LTA0
laski 56:stä 39:ään, mikä tarkoittaa, että onnettomuuksia raportoitiin 300 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saavutimme tavoitteemme kaikissa liiketoimintaryhmissämme.

Vaikka kehitys on ollut yleisesti ottaen hyvää, viime vuoden alussa työyhteisössämme tapahtui traaginen liikenneonnettomuus, jossa postinkantajamme kuoli. Onnettomuuden aiheutti ulkopuolinen henkilö. Kiinnitimme erityistä huomiota vakavien onnettomuuksien seurantaan. Aloitimme uuden käytännön,
jossa kaikki johtoryhmien kokoukset alkavat katsauksella edellisen kuukauden vakavista tilanteista. Tämän on havaittu olevan hyvä käytäntö yhteisen tilannekuvan ylläpitämiseksi. Vuonna 2023 ilmoitettiin 34 prosenttia enemmän yli 30 päivän poissaoloja aiheuttaneita (ja/tai sairaalahoitoa vaatineita) vakavia onnettomuuksia kuin edellisenä vuonna.

Nämä edustivat noin 4 prosenttia kaikista raportoiduista onnettomuuksista. Useimmat näistä onnettomuuksista luokiteltiin vakaviksi pitkittyneiden poissaolojen vuoksi. Seuraamme tätä kehitystä tarkasti, koska esimerkiksi fyysistä työtä tekevien postilaisten ikärakenne voi altistaa pitkittyneille poissaoloille.

Myös ennaltaehkäisevä työturvallisuus edistyi. Vuonna 2023 raportoitiin 20 prosenttia enemmän turvallisuushavaintoja. Suomen lisäksi otimme käyttöön yhteisen raportointityökalun Baltian maissa ja Ruotsissa. Tämä johtaa läpinäkyvyyteen yhteisten menettelytapojemme, kuten havaintojen ja turvallisuuskävelyiden, seurannassa.

Panostimme osaamisen kehittämiseen kaikissa henkilöstöryhmissämme. Muun muassa työntekijämme suorittivat yli 1 500 työturvallisuuskorttia Suomessa. Lisäksi aloitimme Välittävä johtaja -koulutuksen esihenkilöille. Työturvallisuus vakiintui liike- toiminta-alueiden johtoryhmien agendalle ja johtoryhmät myös järjestivät työturvallisuuteen liittyviä koulutuksia ja työpajoja.

Panostimme viestintään työturvallisuudesta, puhuimme työturvallisuuden vuodesta ja nostimme vuoden aikana esiin onnistumisia eri liiketoiminta-alueiltamme.

Hyvinvointi

Postilaisten hyvinvointi on olennainen osa sosiaalista vastuutamme. Tavoitteemme on siirtää työkykyjohtamisen painopistettä yhä ennaltaehkäisevämpään suuntaan, jotta työkyvyn ongelmia ei tulisi tai ne huomattaisiin ajoissa. Yhteistyössä liiketoimintojen kanssa pyrimme vaikuttamaan kullekin liiketoiminnalle tyypillisiin työkyvyn haasteisiin.

Työkyky on myös työturvallisuusasia

Valtaosalla postilaisista työ on fyysistä, ja tuki- ja liikuntaelinvaivat aiheuttavat suurimman osan sairauspoissaoloistamme. Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa postilaisia on ohjattu ensisijaisesti heidän työnsä luonteen tunteville työfysioterapeuteille, minkä ansiosta neuvonnan ja hoidon oikea-aikaisuus on parantunut.

Teimme työfysioterapeutteja tutuksi entistä isommalle joukolle juttuhetkien ja puristusvoimamittausten lomassa eri toimipisteitämme keväällä 2023 kiertäneellä Meidän Posti -kiertueella. Lisäsimme myös tietoisuutta turvallisista ja ergonomisista työskentelytavoista työfysioterapeuttien työpaikkakäynneillä terminaaleissamme.

Kiinnitimme vuonna 2023 erityistä huomiota kuljettajiemme hyvinvointiin ja terveyteen. Työterveys kutsui kuljetuksen yli 55-vuotiaat työntekijät vastaamaan terveyskyselyyn. Tulosten avulla terveystarkastuksessa keski- tyttiin kunkin työntekijän työkyvyn kannalta merkityksellisiin asioihin työkyvyn tukemiseksi ja ylläpitämiseksi.

Pitkien sairauspoissaolojen määrässä huikea lasku

Työkykyjohtaminen on eri toimijoiden välistä tiivistä yhteistyötä. Työkykyasiantuntijamme tukevat esihenkilöitä yksittäisissä tilanteissa ja kysymyksissä ja ratkaisuja työkyvyn tukemiseksi mietitään yhdessä. Vuonna 2023 pitkät, yli 90 päivän sairauspoissaolot vähenivätkin 43 prosentilla edellisestä vuodesta, mikä on iso saavutus ja pitkäjänteisen yhteistyön tulosta.

Yksi keskeinen tekijä on ollut esihenkilöiden osaamisen kehittyminen. Olemme rakentaneet oppimispolkua esihenkilöiden kouluttamiseksi ja osaamisen varmistamiseksi työkykyasioissa. Oppimispolku käynnistyy uusien esihenkilöiden perehdytyksestä. Iso joukko esihenkilöitä on myös syventänyt osaamistaan työeläkeyhtiö Ilmarisen kanssa toteutettavassa Työkykymestari-koulutuksessa.

Valmennusta työhyvinvointi­keskusteluihin

Kokeilimme keväällä 2023 valmennusta vaikeiden asioiden puheeksi ottamisesta teatterin keinoin. Tavoitteena oli vahvistaa asiakaspalvelun esihenkilöiden osaamista työhyvinvointikeskusteluissa. Näyttelijän kanssa simuloiduissa keskusteluissa esihenkilöt saivat konkreettisia työkaluja siihen, miten muokata omaa keskustelutapaa tilanteen mukaan. Samalla valmennus tarjosi mahdollisuuden seurata, miten muut ottaisivat vaikean asian puheeksi.