>

Kuljetusyrittäjä Kari Rönkkö: terminaalilla tavataan, joka arkiaamu kello 4:15

- Aloitin vuonna 1986 yrittäjänä, otin 70 000 markkaa velkaa ja ostin oman ajoneuvon. Isä ja eno takasivat lainan. Aikaisempi elämäni pyöri enemmän ja vähemmän jääkiekon parissa. Nykyisin toimin sopimusliikennöitsijänä ja minulla on hieman vajaa 70 henkilöä töissä + muutama alihankkijakin. Kuljetuskalusto on kasvanut 50 ajoneuvoon, lähtien pienestä pakettiautosta aivan raskaaseen kalustoon, moduulirekkaan saakka. Kuljetamme kirjeitä, lehtiä, paketteja, rahtia sekä panimotuotteita ja aterioita. Yhteistyö Postin kanssa alkoi vuonna 1994, ja kuljetusliikkeemme oli Postin ensimmäisiä kumppaneita, kun alueellisiin kuljetuksiin otettiin mukaan alueellisia yrittäjiä.

Vielä 32 yrittäjävuoden jälkeenkin Kari saa kovat ”kiksit” työnteosta. Aamu alkaa aina arkisin kello 4:15, työasu on tismalleen sama kuin muillakin kuljettajilla, jos Kari on esimerkiksi viemässä Kiuruvedelle kirjepostia tai ”lemppaamassa kolleja”.

Vuodessa polttoainetta kuluu 1,5 miljoonaa litraa. Autot ovat liikenteessä 24/7 ja autojen käyttöikä 3-4 vuotta. Vahinkoja liikenteessä sattuu harvoin – mutta jos sattuu, se vaikuttaa harmittavasti esimerkiksi pakettien toimitusaikaan.

- Tykkään tehdä Postin kanssa töitä, koska Posti on tarkka laadustaan. Tarkastelemme laatua päivätasolla. Meillä on tavoitteena, että kaikkien käyntiaikojen pitää mennä yli 98,5 % tismalleen ajoissa. Se tarkoittaa kuljetusliiketoiminnassa kyllä täyttä kymppiä.

Ollaan Postin kanssa sitouduttu puoli ja toisin toisiimme

Kuljetusliiketoiminnan kannattavuuden kannalta on tärkeää, että ajoneuvot on täyteen lastattu kumpaankin ajosuuntaan. Kari toteaa, ettei hänen yrityksensä liiketoiminta olisi tässä laajuudessaan ilman Postia. Kuljetus on volyymilaji, tyhjä lavametri ei tuottaisi Postille eikä yrittäjälle mitään, päinvastoin se lohkaisisi ison loven kukkaroon. On yhteinen intressi saada rekat täyteen.

Nykyisin yrittäjä ajaa runkovuoroja Iisalmi-Vantaa-Iisalmi ja Kuopio-Lahti-Kuopio välillä. Toiseen suuntaan menee panimotuotteita ja toiseen suuntaa liikkuvat kirjeet, lehdet, paketit ja rahti. Iisalmen alueella puolestaan hoituvat esimerkiksi ateriakuljetukset niin sairaalaan kuin vanhainkoteihin.

- Posti on erittäin hinta- ja laatutietoinen kumppani meille, samalla Posti tarjoaa meille hyvän tavaravolyymin, mikä luo pohjan meidän muulle kuljetusliiketoiminnalle. Meidän kokoiset yritykset eivät pärjää markkinalla, jos ei ole riittävästi volyymiä, eli kuljetettavaa tavaraa. Posti on meille referenssinä merkittävä, ja turvallinen yhteistyökumppani. Esimerkiksi sovittu korvaus tulee tilille sovittuna päivänä, ei tarvitse lähetellä karhumalaskuja.
 
Tervetuloa takaisin kotiin – siltoja ei pidä polttaa

Kuljettajat tuntuvat pysyvän Karilla töissä pitkän ajan. Joskus hän on tuntenut epäonnistuneen työnantajana, kun joku on vaihtanut työpaikkaansa oltuaan töissä vasta 8-9 vuotta kuljettajana.

- Olen aina sanonut omilleni, että jos haluaa palata takaisin kottiin käytyään jossain muualla välillä töissä, niin tervetuloa! Jääkiekkotaustani on antanut hyvät valmiudet henkisestä johtamisesta. Joku kuljettaja on sähäkämpi, toinen taivaan rannan maalari, mutta kaikkien meidän tulee pelata samassa joukkueessa ja nauttia tästä. Korostan jatkuvasti omalle porukalleni, miten tärkeässä ja vastuullisessa roolissa olemme.
 
Kuljetusalalla ajankohtainen kuljettajapula ei ole vielä tuntunut Rönköllä, Kari on käynyt 25 vuotta aktiivisesti ammattiopistoilla kertomassa tuleville kuljettajille toimialasta ja samalla tarjoaa heille niin kesätöitä kuin harjoittelupaikkoja. Suurin osa harjoittelijoista siirtyykin koulun jälkeen Karille kuljettajiksi.

- Toki nyt huomaa, että työnteko on muuttanut muotoaan ja nuorten toiveet työajoista ovat erilaiset kuin ennen on ollut. Tässä pitää vain löytää sopivia malleja puolin-jos-toisin, niin tulevaisuudessakin meillä on todella upeita kuljettajia. 

Tieto x Taito x Asenne = Onnistuminen

Yrityksen terminaalin seinällä on johtoajatus, onnistumisen kaava, joka on iskostunut yrityksen ja työntekijöiden arkeen: tieto x taito x asenne = onnistuminen. Kari nostaa näistä kolmesta tekijästä tärkeimmäksi asenteen. Asenteesta kaikki lähtee ja on tärkein tekijä aivan kaikista.

- Meidän henkilöstö mielletään postilaisiksi. Meidän kasvomme näkyvät asiakkaalle ja ajotoimistollamme vastataan ”Posti Iisalmi, Kari”.  

Viime vuonna Suomen Yrittäjien yrittäjäpalkinto luovutettiin Kuljetus Kari Rönkölle. Ymmärrämme erinomaisen hyvin miksi. Kiitos Kari ja kaikki Karin työntekijät. Olemme todella ylpeitä, kun saamme tehdä teidän kanssa yhdessä töitä – te olette meille tärkeitä.

Tiesitkö?

Posti tarjoaa työtä lähes 1000 kumppanilleen postinjakelussa ja kuljetuspalveluissa. Posteja puolestaan on yli 800 kumppanilla. Kaikkiaan saamme tehdä noin 3000 yrittäjän kanssa yhteistyötä!

Vuosittain ostamme yrittäjiltä ja yrityksiltä palveluita noin 200 miljoonalla eurolla. Haluamme olla mukana tukemassa suomalaista yrittäjyyttä, ja yhdessä yrittäjien kanssa pidämme suomalaisten arjen sujuvana.

Onneksi olkoon suomalaiset yrittäjät!

Vuosittain 5.9. on Yrittäjän päivä. Toivotamme onnea ja menestystä kaikille yrittäjäasiakkaillemme! Kiitollisena juhlistamme myös lähes 3 000 suomalaista yrittäjää, joiden kanssa Posti palvelee suomalaisia päivittäin koko Suomessa. Kiitos yhteistyöstä, menestystä ja sujuvaa arkea! (www.yrittajanpaiva.fi)