Postin kyselyn mukaan ruuan ostaminen verkkokaupasta koetaan nopeaksi ja helpoksi

04.11.2016

Posti kysyi syyskuussa suomalaisten ostokäyttäytymistä ruuan verkkokaupassa. Kysely tehtiin osana Postin sähköpostiuutiskirjettä ja siihen vastasi 1 388 kuluttajaa. 

Vastanneista 16 % kertoi joskus ostaneensa ruokaa verkosta. 84 % kyselyyn vastanneista ei ollut ostanut lainkaan ruokaa verkkokaupasta.

Ruokaa ostetaan verkosta sen vuoksi, että se on kätevää, nopeaa ja helppoa.

- Suuri osa vastaajista koki, että verkosta ostaminen säästää aikaa, kun ei tarvitse ajaa kauppaan, etsiä ruokia ja jonottaa kassalla. Myös kassien kantamisen puuttuminen nousi yhdeksi tekijäksi. Verkosta ostaminen koettiin toimivaksi vaihtoehdoksi, jos ei ole omaa autoa tai kulkeminen on vaikeaa sairauden tai lastenhoidollisten syiden takia, kertoo ruuan verkkokaupasta vastaava johtaja Saara Pietilä Postista.

Verkossa käydään mielellään ostoksilla myös silloin, kun etsitään jotain tiettyä erikoistuotetta tai järjestetään isompia juhlia. Osa oli sitä mieltä, että verkosta ostettaessa tarpeet tulee suunniteltua tarkemmin eikä heräteostoksiin lankea yhtä helposti kuin kivijalkakaupassa.

Mikäli pakasteita ei olisi saatavilla verkkokaupasta, vastaajista lähes 28 % koki, etteivät he ostaisi silloin verkkokaupasta mitään muutakaan. 72 % ostaisi silti muut ruoat verkkokaupasta ja hakisi pakasteet kivijalkamyymälästä.

Kehitysideoina toivottiin muun muassa laajempia tuotevalikoimia, kattavampia toimitusalueita sekä enemmän vaihtoehtoja toimitustapoihin. Kampanjoita, tarjouksia ja uutuustuotteita haluttiin myös enemmän.

Kotiinkuljetus paras toimitustapa

80 % vastaajista piti kotiinkuljetusta parhaimpana toimitustapana. Valtaosa toivoisi ruuan verkkokaupan toimitukset samaksi päiväksi kuin tilauspäivä. Ruuan verkkokauppaa parantavia ominaisuuksia olisivat myös 30 minuutin toimitusaikaikkuna, laajemmat toimitusalueet ja ruokatoimitusten seurantapalvelu. Eniten ostamiseen innostaisivat edulliset hinnat.

Merkittävimmät syyt ruuan verkkokaupan käyttämättömyyteen olivat halu käydä itse kaupassa, halu valita tuoretuotteet itse ja haluttomuus maksaa toimituksesta. Muita syitä olivat tietämättömyys verkkokaupoista (jopa 24 % vastanneista), toimitusajankohtien sopimattomuus, palvelun puuttuminen omalta asuinalueelta tai verkkokauppojen kalliimmat hinnat.

Posti toimittaa ruokaostokset koteihin 30 minuutin aikaikkunassa

Posti on kehittänyt alkuvuodesta 2016 ruuan verkkokaupan jakelukonseptin, jossa ruuan kotiinkuljetus on yhdistetty perinteiseen posti- ja pakettijakeluun. Kylmäketju säilyy koko toimituksen ajan ruuan toimituksiin suunnitelluissa laatikoissa. Palvelu toimii myös haja-asutusalueella. Posti pystyy kertomaan vastaanottajalle puolen tunnin tarkkuudella kotiintoimituksen saapumisajan.

Tuotteet ovat kuljetuslaatikoissa muovipusseissa, mutta pehmopaperit, juomakorit tai muut vastaavat tilaa vievät toimitetaan myyntipakkauksissa. Kuljetuslaatikoissa käytetään kylmägeelipakkauksia. Myös pakasteiden kuljetus onnistuu.

Kuluttajille uusi palvelu tarkoittaa laajempia valikoimia myös haja-asutusalueella. Verkkokaupan laajat valikoimat helpottavat myös erikoisempien raaka-aineiden tarvitsijoiden arkea. Palvelu helpottaa merkittävästi esimerkiksi kotona asuvien vanhusten ja autottomien perheiden arkea. Verkkokaupoille ja pientuottajille palvelu mahdollistaa laajemman asiakaskunnan.