Postin kirjelaatikkojen murrot ovat vakavia rikoksia

14.12.2016

Postin kirjelaatikoissa ja jakeluvälineissä olevat postilähetykset ovat joutuneet viime aikoina yhä useammin rikollisen toiminnan kohteeksi.

Auki murretuista kirjelaatikoista ja jakelukärryistä on viety lähetyksiä joko rikollisessa hyötymistarkoituksessa tai ilkivaltana. Posti tekee kaikista tapauksista rikosilmoitukset poliisille.

Junasta löytyneet postit varastettiin postinjakajalta Töölössä

Viime viikolla Helsingin Töölössä postinjakajan lukitusta jakelukärrystä varastettuja posteja löytyi junasta. Kirjelaatikkojen murtojen yhteydessä posteja on heitetty maastoon. Kysymyksessä ei ole ollut Postin henkilöstön huolimattomuus, vaan ulkopuolisen tahon rikollisesta teosta johtuva tapahtumaketju.

- Kysymyksessä ovat yksittäistapaukset, mutta niiden aiheuttama harmi on suuri. Haluan Postin puolesta kiittää niitä tarkkaavaisia kansalaisia, jotka ovat ilmoittaneet havainnoistaan ja auttaneet tapahtuneen selvittämisessä. Osa varastetuista posteista onkin saatu toimitettua vastaanottajille tai takaisin lähettäjille, kertoo Postin turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja Markku Rajamäki.

Rikoksen tekijä on vastuussa vahingoista

Kaikki Postin kirjelaatikot ovat tukevaa tekoa ja turvallisia, mutta valitettavasti se ei ole estänyt ilkivaltaa. Laatikkojen turvallisuutta on entisestään parannettu ja osa syrjemmässä sijaitsevista kirjelaatikoista on jouduttu poistamaan käytöstä. Osa kirjelaatikoista joudutaan myös siirtämään sisätiloihin, esimerkiksi sisään kauppaliikkeisiin.

- Olemme tehneet tänä vuonna tutkintapyynnöt poliisille jo yli 110:stä kirjelaatikoihin kohdistuneesta rikoksesta ja autamme kaikin tavoin poliisin tutkintaa. Lähetysten anastamisen lisäksi tekijät loukkaavat myös viestintäsalaisuutta ja syyllistyvät näin samalla kahteen eri rikokseen. Ilkivaltainen puuttuminen lähetysten kulkuun ilman anastamistarkoitusta häiritsee puolestaan tietoliikennettä, mikä sekin on rikos. Tekijät eivät aina ymmärrä tekojen vakavuutta, huomauttaa Markku Rajamäki.

Rikoksen tekijä on vastuussa sekä lähetyksille että kirjelaatikoille aiheuttamistaan vahingoista. Rajamäki vetoaakin, että havaintoja tehneet ilmoittaisivat rikollisesta toiminnasta poliisille. Avoimesta kirjelaatikosta voi ilmoittaa Postille, vaikka ei olisikaan varma, onko se joutunut rikoksen kohteeksi. 

Posti muistuttaa asiakkaita - ei rahaa tai muuta arvokasta tavalliseen kirjeeseen

Tavallisessa kirjeessä ei saa lähettää rahaa tai muuta arvokasta, näin sanotaan myös Postin toimitusehdoissa.

- Tämä sääntö on tehty suojaamaan asiakkaidemme lähetyksiä varkauksilta. Valitettavasti erityisesti näin joulun alla ja muina juhlasesonkeina Postin kirjelaatikoista sekä vastaanottajien omista postilaatikoista etsitään arvokkaita lähetyksiä, Rajamäki muistuttaa.

Rahat, arvopaperit, jalometallit, jalokivet ja muut arvoesineet on lähetettävä aina Postivakuutettuna lähetyksenä, jolloin ne käsitellään erityisessä turvakäsittelyssä.

- Me postilaiset teemme kaikkemme suojataksemme asiakkaidemme lähetyksiä ja varmistaaksemme, että lähetys pääsee turvallisesti perille, Markku Rajamäki toteaa.