Muiden jakeluyhtiöiden väärin jakamat kirjeet työllistävät Postia

16.12.2016

Kirjejakelun vapautuminen on aiheuttanut uuden kasvavan ilmiön, kun osoitteellisia kirjeitä jakaa entistä useampi jakeluyhtiö. Postin kirjelaatikoihin laitetaan joka viikko satoja toisen jakeluyhtiön väärin jakamia tai osoitevirheellisiä lähetyksiä.

- Postin verkkoon tulee viikoittain 100-200 kappaletta muiden jakeluyhtiöiden jakamia kirjeitä ja muita lähetyksiä, jotka eivät kuuluisi Postille lainkaan. Tämä aiheuttaa runsaasti ylimääräistä työtä ja selvitettävää meillä. Lisäksi väärin jaetuista kirjeistä moitteet tulevat syyttä Postin postinjakajalle, vaikka virheen on tehnyt toinen jakeluyhtiö, harmittelee Postin palvelupäällikkö Juha Aro.

- Muiden jakeluyhtiöiden virheet ovat johtaneet myös siihen, että esimerkiksi marraskuussa Postilta haettiin vahingonkorvausta Tampereella toisen jakeluyhtiön tekemästä jakeluvirheestä.

Kesäkuussa voimaan tulleen postilain muutoksen myötä sanomalehtiyhtiöt ovat alkaneet jakaa kirjepostia ja muita lähetyksiä ympäri Suomea. Sopimusasiakkaiden kirjelähetyksiä jakaa tällä hetkellä yli 10 sanomalehtien omistamaa jakeluyhtiötä.

Jakelijan tunnistaa kuoreessa olevasta 2-5 merkin tunnuksesta

Aron mukaan muiden jakelijoiden väärin jakamien kirjeiden määrä voi olla merkittävästikin suurempi, sillä alkuperää ei aina huomata ja toisen jakeluyhtiön välittämä kirje menee Postin maksaman osoiteselvityksen kautta eteenpäin oikealle vastaanottajalle. Tällöin Posti kuljettaa lähetyksiä, joista se ei ole koskaan saanut maksua.

- Muiden jakeluyhtiöiden lähetysten tunnistaminen on erittäin vaikeaa jopa postityöntekijöille, koska maksumerkinnät on painettu kirjekuoreen hyvin pienellä tekstillä. Useimmat postinsaajat eivät tiedä, että kirjeen jakaja voi olla joku muu yhtiö kuin Posti.

Postilain mukaan postiyrityksen on merkittävä lähetyksensä niin, että se on tunnistettavissa muiden postiyritysten vastaavista lähetyksistä. Toisen jakeluyhtiön lähetykset tunnistaa maksumerkinnästä kirjekuoressa, esim. kirjekuoren ikkunan oikeassa alareunassa. Jakeluyritystunnus on 2-5 merkkiä pitkä, esimerkiksi jakeluyhtiö Alma Manun maksumerkintä on MANU. Postin tunnus on esim. PRIORITY tai ECONOMY.

Lain mukaan postiyrityksen pitää myös järjestää palvelu virheellisesti jaettujen lähetysten palauttamista varten. Muiden jakeluyritysten väärin jakamia lähetyksiä ei pidä laittaa Postin kirjelaatikoihin. Laissa ei ole asetettu jakeluyhtiöille velvollisuutta osoiteselvityksen tekemiseen.

Jakeluyritysten maksumerkinnät, joista tunnistaa jakelijan:

Postin tunnus on esimerkiksi PRIORITY tai ECONOMY.