Latokuvakisan satoa toukokuun postimerkeissä

13.04.2016

Posti julkaisee 6. toukokuuta odotetun merkkisarjan Kantri-lehden lukijoiden latokuvista, myös ympäristöarvoja kunnioittavan EUROPA-merkin kuvitus on peräisin kilpailusta. Kesäterveiset kulkevat kaupunkilomasta kertovin kuvin, ja 50 sentin lisäarvomerkin on suunnitellut Erik Bruun.

Katoavaa kansanperinnettä postimerkkeihin kuvakilpailun kautta

Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliitteen Kantrin ja Postin latokuvakisan voittajat pääsivät postimerkkivihkoon. Valtavan suosion saanut latokisa toi tuomariston pöydälle yli 4 300 kuvaa suomalaisista ladoista, jotka maatalouden muutoksen myötä jäävät yhä useammin tyhjilleen.

Kilpailun voittajakuvat valitsi raati, jossa oli jäseniä järjestäjäorganisaatiosta sekä graafisen alan edustajia. Upeita kuvia olisi riittänyt useampaankin julkaisuun. Viiden 1. luokan postimerkin vihko muodostuu luonnollisista ja realistista kuvista, jotka toimivat hyvin yhdessä.

Postimerkit on suunnitellut graafikko Satu Lusa. Hänen käsialaansa on myös Suomen kaunein huussi -postimerkkisarja, joka koottiin Ilta-Sanomien järjestämän kuvakilpailun sadosta. Latokisan kuvia haettiin touko-heinäkuussa 2015.

Postimerkkien ohessa julkaistaan maksimikortteja.

Latojen kuvaajat ja kuvauspaikat:
Tobias Tommila
, Pirkkala. Kuvauspaikka: Lempäälä
Risto Sihvola, Kouvola. Kuvauspaikka: Pohjois-Pohjanmaa
Jarmo Raudaskoski, Ainastalo. Kuvauspaikka: Nivala, Kalajokilaakson kulttuurimaisema-alue
Tarja Paulavirta, Muhos. Kuvauspaikka: Muhos
Päivi Kivelä, Himanka. Kuvauspaikka: Kärkinen, Kalajoki

 

90-vuotiaan Bruunin uusin postimerkki

Suomenlinnassa asuva Erik Bruun sai aiheen postimerkiksi talonsa portaan pieluksen asukkailta. Heinä- eli sinisorsan höyhen kuvittaa 0,50 euron Sulka-lisäarvomerkkiä. Myös aiempi samanarvoinen merkki, jonka kuvituksena on joutsen, on Bruunin käsialaa.

- Idea postimerkkiini perustuu yli sata vuotta vanhaan perinteeseen. Pikakirje varustettiin kuoren kulmaan kirjelakalla kiinnitetyllä sulalla tai höyhenellä. Silloin se tulkittiin pikapostiksi, Bruun kertoo.

Kesäterveiset kaupungista

Viisi värikästä 1. luokan ikimerkkiä kertovat kesän ilosta. Perinteinen torikoju ja vauhdikas skeittari kuvaavat kaupunkikulttuurin monimuotoisuudesta. Merkeissä ollaan tietenkin myös rannalla, mutta sään vaikutusta Suomen kesän riemuun ei voi välttää.

- Nopeasti alkaneen sateen armoille jääneet kaupunkilaiset juoksemassa suojaan sopi kuvaamaan kesäsään yllätyksellisyyttä, merkit suunnitellut Eili-Kaija Kuusniemi kertoo. - Itselleni henkilökohtaisin kuva lienee kesäjalat sandaaleissa. Se tunne, kun ne on kunnostettu varvaslakkaa myöten paraatikuntoon!

Tunnetun graafisen suunnittelijan ja kuvittajan töitä on nähty sekä kotimaisilla että suurilla ulkomaisilla brändeillä. Kuusniemen asiakkaisiin kuuluvat mm. Posti, Fazer, Arla ja Elle-lehti.

"Think Green" - EUROPA-postimerkki vihertää

Vuoden 2015 EUROPA-postimerkkien teemana on ekologisuus Euroopassa - "Think Green".  Vuonna 2015 järjestetyn suunnittelukilpailun voittajan, kyproslaisen Doxia Sergidoun, polkupyöräkuva toistuu Euroopan postien EUROPA-merkeissä. Postimerkkisuunnittelija Timo Berry valitsi suomalaiseen 10 kappaleen 1. luokan ikimerkkiarkkiin pirteän vihreän taustan ja loi lintuaiheisen Priority-merkin.

Postcrossaajat ovat jälleen mukana ensipäiväntilaisuudessa museokeskus Vapriikissa

Toukokuussa ilmestyvien postimerkkien ensipäiväntilaisuus järjestetään perjantaina 6.5. kello 14-18 Tampereella museokeskus Vapriikissa. Tilaisuudessa on myynnissä helmikuun uusia postimerkkejä ja ensipäivänkuoria sekä muita postimerkkituotteita. Paikalla olevilta leimaajilta saa lähetyksiin ensipäivänleimoja.

Ensipäiväntilaisuudessa on mukana myös Suomen postcrossingyhdistys, joka kertoo muun muassa mitä ovat maksipostikortit ja esittelee postcrossingia harrastuksena.

Museokeskus Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5, 33100 TAMPERE.

 

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille.