Toimitusjohtaja Heikki Malinen: Vain uudistumalla Posti voi menestyä murroksessa

14.09.2015

Posti toteuttaa parhaillaan uutta strategiaansa, jonka tavoitteena on uudistaa Postin palveluja sekä turvata Postin kilpailukyky ja kannattavuus. Vain uudistumalla Posti voi menestyä talouden taantumassa, sanoo toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Posti julkisti ennen kesälomia uudet lähivuosien strategiset tavoitteensa, joiden toimeenpano on hyvässä vauhdissa. Toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan yhtiön uudistaminen on nyt entistäkin tärkeämpää, kun Suomen talousnäkymät ja markkinakehitys pysyvät vaisuina. 

Postiala on hyvin vakavan murroksen keskellä. Digitalisaatio vähentää meiltä päivittäin jaettavaa postia ja kivijalkamme, kirjeliiketoiminta, vapautuu kilpailulle. Tämän vuoksi yhtiön uudistuminen on välttämätöntä, suorastaan elinehto, korostaa Malinen.

Malinen on lähettänyt tänään Postin henkilöstölle strategiaa käsittelevän kirjeen, jossa hän käy läpi syitä, miksi Postin pitää muuttua. Kansainvälisessä vertailussa Postin kannattavuus on ulkomaisia posteja heikompi ja markkinoiden avautuessa täysin kilpailulle Postin pitää huolehtia kilpailukyvystään aiempaa määrätietoisemmin.

Perinteinen posti pysyy ydinliiketoimintanamme. Meidän on puolustettava kirje-, lehti- ja mainosliiketoimintaa kaikin keinoin. Menemällä mukaan kotiin tarjottaviin palveluihin, elintarvikelogistiikkaan ja digitaaliseen markkinointiin voimme saada uutta kasvua, hän muistuttaa.

Olemme palvelualalla ja asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet. Meidän pitää olla entistä asiakaslähtöisempiä.

Tes-sopimukseen lisää joustavuutta

Uudistusta Malinen kaipaa myös uudelta työehtosopimukselta, jota PAU:n ja PALTA:n välillä neuvotellaan parhaillaan. Hänen mukaansa uudessa työehtosopimuksessa pitää lisätä joustavuutta. Esimerkiksi nykyinen työvuorosuunnittelu on liian jäykkä eikä reagoi riittävästi asiakaskysynnän muutoksiin.

Toimitusjohtaja haluaa avointa keskustelua myös muutosturvan eli rahallisen kertakorvauksen määrästä.

Olemme maksaneet yli lainsäädännön vaatiman tason rahallisena kertakorvauksena 44 miljoonaa euroa vuosina 2011-2015. Kertakorvauksen taso on käsittääksemme korkeimpia - ellei korkein - Suomessa ja selvästi yli vallitsevan käytännön.

Malisen mukaan tutkimustulokset osoittavat, että suuri rahallinen kertakorvaus passivoittaa työnhakijoita.

Mitä pidempi tauko työn päättymisen jälkeen on kyseessä, sen vaikeampi on työllistyä. Yhteinen tavoitteemme on löytää mahdollisimman monelle uusi työpaikka. Tässä Uusi polku -ohjelmamme on ollut menestyksekäs ja siihen on hakeutunut paljon postilaisia.

Vaikka postiala on  vakavassa murroksessa, Malinen sanoo olevansa kuitenkin hyvin luottavainen, että yhdessä uudistumalla yhtiö voi menestyä ja työllistää.

Tässä tilanteessa hyvä ja rakentava yhteistyö yhtiön, työntekijöiden ja edunvalvonnan välillä on tärkeää, Malinen kannustaa.