Postilaatikoita ryhmitellään Lohjalla

08.09.2015

Posti on yhteistyössä postinsaajien ja kuntien kanssa sijoitellut postilaatikoita uudelleen eri puolilla maata. Nyt tämä työ jatkuu Lohjalla. Postilaatikoita sijoitetaan syksyn aikana muutaman laatikon ryhmiin Moisionpellolla postinumeroalueella 08100 LOHJA sekä Asemanpellon ja Perttilän alueilla postinumeroalueella 08500 LOHJA. Ryhmittelyn kohteena on noin 1000 laatikkoa.

Posti on neuvotellut ryhmittelyn toteutuksesta Lohjan kaupungin kanssa. Asiakastiedote lähetetään niille talouksille, joita ryhmittely koskee. Tiedotteessa kerrotaan ryhmittelyn aikataulusta ja siitä, milloin Postin edustaja kiertää asuinalueilla kertomassa ryhmittelyn käytännön toteutuksesta.

Postilaki edellyttää, että Posti määrittää postilaatikoiden paikat. Sijoittelu tehdään postilain ja Viestintäviraston postilaatikoiden sijoittelusta annetun määräyksen mukaisesti. Nämä säännökset edellyttävät muun muassa, että laatikoiden sijoittelussa otetaan huomioon tien kunnossa- ja puhtaanapito sekä liikenne- ja työturvallisuus. Säännösten mukaan pientalojen postilaatikot sijoitetaan ensisijaisesti ryhmiin. Postin noutomatka muuttuu usein vain muutamilla metreillä. Pisimmillään noutomatka tontin kulkuliittymästä on taajamassa enintään 50 metriä yhteen suuntaan mitattuna.

Postin jakelutyö sujuu vähemmillä pysähdyksillä laatikoiden sijaitessa muutaman laatikon ryhmissä, mikä vaikuttaa muun muassa jakeluautojen polttoaineen kulutukseen ja pakokaasupäästöihin. Ryhmittely mahdollistaa jakeluauton turvallisen ja muuta liikennettä mahdollisimman vähän häiritsevän liikennöinnin, kun teiden ylitykset ja peruuttamiset pihoilta vähenevät. Kun postilaatikot ovat ryhmässä, jakelussa hyödynnettävien työvälineiden käyttö helpottuu. Tekniset apuvälineet keventävät jakelutyötä ja edistävät näin jakajan työssä jaksamista sekä työturvallisuutta.

Posti pyrkii ryhmittelyllä hallitsemaan myös jakelukustannuksia. Jakelureitit kuljetaan läpi jokaisena työpäivänä, jolloin postinjakelun kiinteät kulut ovat samat riippumatta siitä, onko jokaiseen laatikkoon jaettavaa vai ei.

Asiakkaalla on lain mukaan mahdollisuus sopia myös maksullisesta jakelusta (Lähilaatikko - palvelut), jolloin posti jaetaan asiakkaan haluamaan paikkaan sijoitettuun laatikkoon kohtuullista maksua vastaan, tai mahdollisesta henkilökohtaiseen erityistarpeeseen perustuvasta jakelusta, jonka edellytyksenä on pysyvä liikuntaesteisyys tai vähintään 75 vuoden ikä.  Erityistarpeeseen perustuvan jakelun ehtona on, että jokainen saman talouden postinsaaja on oikeutettu palveluun. Palvelut tilataan Postin asiakaspalvelusta puhelimitse 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-18 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@posti.com tai internetissä www.posti.fi.