Posti ei käytä SOL:n henkilökuntaa lakon aikana

18.11.2015

Posti ei aio käyttää SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä torstaina 19.11. uhkaavan lakon aikana. - Päädyimme tähän ratkaisuun vauhdittaaksemme jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita. Tavoitteemme pysyvät kuitenkin samoina. Postin on uudistuttava ja monopoliajan jäykkyydet työehtosopimuksesta on purettava, sanoo Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Postinjakelussa ja lajittelussa on ollut töissä satoja SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä siitä lähtien, kun postialalla jouduttiin sopimuksettomaan tilaan marraskuun alussa. Posti halusi vastuullisena yrityksenä varautua turvaamaan tärkeät palvelut kiireisen joulusesongin alla.

- Lukuisat asiakkaamme toivoivat meiltä, että teemme kaikkemme turvataksemme palvelut myös poikkeustilanteissa. Palvelemme asiakkaita ja siksi olemme käyttäneet täydentävää työvoimaa. Niin tekevät kaikki palveluyritykset, korostaa toimitusjohtaja Malinen.

Vuokratyövoiman käyttö on ollut täysin laillista ja se on sallittua myös silloin, kun lakko on laillinen. Postin aie käyttää täydentävää työvoimaa huomenna uhkaavan lakon aikana on kuitenkin hiertänyt pahasti postialan neuvotteluissa.

Posti onkin päättänyt olla käyttämättä SOL:n työntekijöitä lakon aikana vauhdittaakseen sopimusratkaisun pikaista syntymistä valtakunnansovittelijan johdolla käytävissä neuvottelussa.

- Kysymys vuokratyövoiman käytöstä on osaltaan haitannut postialan neuvotteluja. Haluammekin nyt poistaa tämän umpisolmun neuvottelupöydästä. Odotamme, että työntekijäpuoli keskittyy tämän jälkeen etsimään kestävää ratkaisua postialan vaikeaan kilpailukykyongelmaan ja sopimaan työehdoista, jotka turvaavat työpaikat ja Postin kilpailukyvyn kiristyvässä kilpailussa, muistuttaa Malinen.

- Olen informoinut päätöksestämme myös omistajaohjausta. Valtio-omistaja antaa täyden tuen tavoitteillemme turvata yhtiön kilpailukyky, sanoo Malinen.

Postin työehtosopimus 10-15 % kalliimpi kuin kilpailijoilla

Malinen toivoo, että postialan neuvotteluille annetaan työrauha, jotta ratkaisuun päästäisiin mahdollisimman pian. Malisen mukaan luopuminen vuokratyövoimasta lakon aikana ei muuta mitenkään Postin neuvottelutavoitteita.

- Tämä ei muuta mitenkään sitä tarvetta, että Postin on kiireesti uudistuttava. Jos Posti haluaa pärjätä kovassa kilpailussa kotimaisia ja ulkomaisia toimijoita vastaan, yhtiön kustannustason ja työehtojen pitää olla kilpailukykyisiä. Nyt meidän työehtosopimus on 10-15 % kalliimpi kuin kotimaisilla kilpailijoilla.

Posti haluaa lisätä työn joustavuutta mm. käyttämällä jatkossa väliaikaista työvoimaa ruuhkahuippujen aikana, jolloin jakeluhäiriöitä voitaisiin vähentää. Malisen mukaan olisi kestämätöntä, että kilpailijat saavat käyttää vuokratyöntekijöitä, mutta Postilta se olisi kiellettyä.

Vaikka postinjakelussa ei lakon aikana käytetä SOL:n työvoimaa, kuljetuksissa Postilla on ollut vuosikymmeniä suomalaisia alihankkijoita. Tällä hetkellä heitä on noin 800. Myös varastoissa käytetään henkilöstövuokrausta. Posti on ollut hyvin tyytyväinen yhteistyöhön SOL:n ja muiden henkilöstöpalveluyritysten kanssa.