Klaus Haapaniemen Kultajoutsen-postimerkki häikäisee

04.05.2015

Toukokuun muissa merkeissä muumileluja, kesäfiiliksiä ja kukkia

Posti julkaisee perjantaina 8. toukokuuta neljä postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 10 uutta postimerkkiä. Merkkien aiheina on kultainen joutsen, vanhoja muumileluja, kesän huippuhetkiä ja punaisia kukkia.

Kullalla kuvioitu joutsen on kuin koru

Nimekäs kuvittaja ja muotoilija Klaus Haapaniemi esittäytyy toukokuussa ensimmäistä kertaa postimerkkien suunnittelijana, kun myyntiin tulee Kultajoutsen. Postimerkin kuvaan on painettu kiiltävällä kultafoliolla koristeellisia kuviointeja, joihin Haapaniemi on hakenut vaikutteita itäsuomalaisesta ja slaavilaisesta kulttuurista. Vastaavan tyylistä kuviointia löytyy myös Haapaniemen Iittalalle suunnittelemista suosituista Taika- ja Satumetsä astiasarjoista.

Haapaniemen luomia lintu- ja eläinhahmoja nähtiin alkuvuonna myös Suomen Kansallisoopperan Ovelassa ketussa, jonka näyttävä puvustus ja lavastus herätti paljon huomiota. Lontoossa asuvaa Haapaniemeä pidetään yhtenä merkittävimmistä uudemman polven kuvittajista ja muotoilijoista. Hän on suunnittelut monille kansainvälisille brändeille mm. asusteita, muotituotteita, printtejä ja kampanjoita. Erityisesti japanilaiset ovat tällä hetkellä kiinnostuneita Klaus Haapaniemen kädenjäljestä.

Harvinaisia muumileluja 1950-luvulta

Eurooppalaisten postioperaattorien julkaisemien EUROPA-postimerkkien teemana ovat vuonna 2015 vanhat lelut. Suomen kahteen EUROPA-merkkiin on kuvattu Tove Janssonin muumihahmoista tehtyjä vanhoja leluja 1950-luvun loppupuolelta. Kokeneen postimerkkisuunnittelijan Klaus Welpin toteuttamissa merkeissä esiintyvät Hemulin täti, Muumipeikko, Vilijonkka, Nipsu, Haisuli ja Muumipappa. Myös merkkien Priority-tarroissa on muumihahmoja. 

Merkkien muumilelut on valmistanut Atelier Fauni 1950-luvun lopulla. Kyseessä oli aikanaan ensimmäinen muumihahmoja valmistanut yritys, joka työllisti enimmillään 150 henkeä Järvenpäässä. Käsintehdyt muumihahmot ovat nykyisin keräilyharvinaisuuksia, joista maksetaan melkoisia summia. Muumien suosio jatkuu edelleen vahvana ja uudet muumilelut saavat vuodesta toiseen uusia ystäviä eri puolilla maailmaa.

Kesän viisi kohokohtaa merkeissä

Tämänvuotiset kesäpostimerkit on toteutettu modernin pelkistetyllä graafisella tyylillä. Pietari Postin suunnittelemassa Kesäfiilis-arkissa on viisi erikokoista postimerkkiä, joissa kuvataan elävästi ja hauskasti suomalaisen kesän kohokohtia kuten soutelu, järveen pulahtaminen, polkupyöräretki, jäätelötötterö ja mansikka.

Barcelonassa asuva ja työskentelevä Pietari Posti on kuvittanut useita kansainvälisiä lehtiä kuten The New York Times ja Wired sekä tehnyt kuvituksia mm. American Expressille ja Omegalle. Pietari Posti on suunnitellut aiemmin myös Elämän kevät -postimerkit, jotka ilmestyivät tammikuussa 2011.

Fuksianpunaiset kukat sopivat kutsuihin

Kuvataiteilija Minna Immonen on suunnitellut Postille kaksi fuksianpunaisen sävyistä kukkapostimerkkiä, jotka soveltuvat 2. luokan postimerkkeinä hyvin esimerkiksi kutsuihin. Kätevän haitarimallisen Kukkaloistoa-arkin merkkeihin on kuvattu Suomen teidenvarsilta ja pihoilta tuttu villiruusu ja hienostuneempi viljelty orkidea.

Kukat ovat on Immoselle erityisen läheinen aihe. "Teen noin 300 postikorttikuvaa vuodessa, joista noin puolet esittää kukkia", hän kertoo. Minna Immonen on suunnitellut myös vuoden 2009 joulupostimerkit ja vuoden 2001 ystävänpäiväpostimerkit. Postikorttien ja -merkkien lisäksi hän on suunnitellut mm. kalentereita ja julisteita sekä useita tuotteita Arabialle.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille.