Euroopan postipalvelut avautuvat kilpailulle 2011 - 2013

03.10.2007

Euroopan unioni avaa postipalvelut kilpailulle vuoden 2011 alusta. EU:n viestintäministerit hyväksyivät uuden postidirektiivin voimaantuloaikataulun Luxemburgissa 1. lokakuuta.

Markkinoiden vapautuminen koskee alle 50 grammaa painavien osoitteellisten kirjeiden jakelua. Muiden lähetysten osalta kilpailun esteet on poistettu jo aiemmin.

11 jäsenmaata sai mahdollisuuden kahden vuoden ylimääräiseen siirtymäaikaan. Kreikka, Luxemburg sekä EU:n uudet jäsenmaat Latvia, Liettua, Puola, Tsekin tasavalta, Slovakia, Unkari, Romania, Malta ja Kypros avaavat postimarkkinansa viimeistään vuoden 2013 alusta.

Euroopan komission alkuperäisen esityksen mukaan täysi kilpailu olisi alkanut jo vuonna 2009. Suomi kannatti komission esitystä, mutta oli valmis myös nyt hyväksyttyyn kompromissiin.

Kilpailun avaamiseen liittyy pykäliä siitä, miten kaikille tarjottavat peruspostipalvelut järjestetään. Jäsenmailla on jatkossa mahdollisuus määritellä nykyistä joustavammin se, miten kirjeiden ja pakettien perusjakelu ym. yleispalvelut turvataan ja rahoitetaan.

Suomessa kilpailun rajoitukset poistettiin jo vuonna 1991. Kansallisten postien monopolit on poistettu myös Iso-Britanniassa ja Ruotsissa.

Uuden postidirektiivin vaikutukset Suomessa riippuvat siitä, mitä lainsäätäjämme päättävät direktiivin toimeenpanosta.

Lisätietoja:
Petri Aaltonen, petri.aaltonen@itella.com, puh. 020451 4676.