Elävää kuvaa ja älyruutuja vuoden 2008 postimerkeissä

17.10.2007

Ensi vuonna julkaistaan postimerkkejä, joissa kuva elää. Alppihiihtomme kärkinimet laskettelevat ja taituroivat pienoisarkissa, joka on valmistettu liikkeen illuusion luovalla kuvantamis- ja painotekniikalla. Vain muutama maa ennen Suomea on käyttänyt tätä valmistusmenetelmää postimerkeissään. Merkit tehdään Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Ensi vuonna ilmestyvät myös Suomen ensimmäiset Upcode-koodatut postimerkkijulkaisut. Koodi avataan kamerapuhelimella.

Luvassa on myös postimerkki, joka on osittain läpinäkyvä, ja postimerkki, jossa on sokeainkirjoitusta.

Vuonna 2008 ilmestyy kaikkiaan 59 postimerkkiä 23 eri julkaisussa.  Valtaosa merkeistä on 1. luokan ikipostimerkkejä, mutta joukossa on myös muun muassa 5 ja 10 sentin arvoisia merkkejä.  

Ensi kertaa postimerkkisuunnittelijoina esittäytyvät Sari Airola, Marjatta Hanhijoki, Teemu Lipasti, Kustaa Saksi ja Klaus Welp sekä Syrup Helsingin kaksikko Teemu Suviala ja Antti Hinkula. Vuoden 2008 joulupostimerkit ovat Julia Vuoren käsialaa. Postimerkit ovat uusi aluevaltaus myös isä Mitrolle: hän on ideoinut vuoden 2008 pääsiäismerkin.

 

Suomalaista osaamista

Postimerkkivuosi alkaa 24. tammikuuta kolmella pienoisarkilla, jotka kaikki sisältävät jotain suomalaisissa postimerkeissä ennen näkemätöntä.

Alppihiihdolle omistetussa neljän postimerkin pienoisarkissa alan mestarit Antti Autti ja Matti Räty tekevät huimia hyppyjä, Tanja Poutiainen ja Tapio ”Arska” Saarimäki kiitävät rinnettä alas. Arkin painatus perustuu linssitekniikkaan, johon on yhdistetty monitasoinen kuva-aineisto.  Kun postimerkkiarkkia kääntelee käsissään, syntyy illuusio liikkeestä. Valmistusprosessista käytetään nimitystä MotionPrint imaging, ”elävä painokuva”. Merkit ovat 1. luokan ikipostimerkkejä.

Tammikuussa ilmestyvät myös Suomen ensimmäiset älyruudun sisältävät postimerkkijulkaisut. Koodi avataan ottamalla siitä kuva kamerapuhelimella. Puhelin tarvitsee Upcode-ohjelman, jonka saa ilmaiseksi internetistä. Toinen koodatuista julkaisuista on kaksi 1. luokan ikipostipostimerkkiä sisältävä pienoisarkki, joka ilmestyy Teknillisen korkeakoulun satavuotisjuhlan kunniaksi. 

Älyruutu painetaan pienoisarkin yläreunaan. Ruudusta pääsee TKK:n juhlavuodesta kertoville internetsivuille. Samasta koodista pääsee myös Itellan verkkokauppaan ja postimerkkipalveluihin. Itse postimerkeissä esitellään TKK:ssa rakennettua robottia ja TKK:n Otaniemessä sijaitsevaa päärakennusta. Toinen Upcode-koodi tulee Ystävänpäivän tervehdyksiä varten suunniteltuun Catch U -pienoisarkkiin. Älyruutu kätkee tietoa Ystävänpäivästä. Arkin viidessä 1. luokan ikipostimerkissä kuvataan erilaisia viestintätapoja ja viestimiä: pullopostia, kirjekyyhkyä, savumerkkejä, tekstiviestiä ja lentokone-banderollia.

Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu ovat suunnitelleet Alppihiihtoa ja TKK 100 vuotta -pienoisarkit, Catch U -pienoisarkin suunnittelusta vastaa Syrup Helsinki  eli Teemu Suviala ja Antti Hinkula.

Tammikuussa ilmestyy myös kolme vesiaiheista postimerkkiä, joista jokaisen arvo on 0,05 €, sekä kolme merta ja saaria kuvaavaa postimerkkiä, jotka kukin ovat arvoltaan 0,10 €. Arvot ovat ns. ”täytearvoja”, mihin viittaa myös postimerkkien erikoinen plus-muoto. Molemmat sarjat ovat Timo Berryn suunnittelemia.

 

Isä Mitro ideoi pääsiäispostimerkin

Helmikuun 27. päivänä ilmestyy pääsiäispostimerkki. Merkin on ideoinut isä Mitro eli Helsingin ortodoksisen seurakunnan pastori Mitro Repo. Hän valitsi postimerkin aiheiksi papin käyttämän kolmihaaraisen kynttelikön sekä ylösnoussutta Kristusta ja enkeliä kuvaavan miniatyyriemalimaalauksen. 1 luokan ikipostimerkin suunnitteli lopulliseksi Aino-Maija Metsola.

Antiikkia-sarja jatkuu helmikuussa jugendaiheisella postimerkillä. Merkki on euron arvoinen. Suunnittelija on Pekka Piippo. Samanaikaisesti ilmestyy sokeainkirjoitusta sisältävä 1. luokan ikipostimerkki Hajuherne, jonka taiteilija on Leena Airikkala. Helmikuun antiin kuuluvat myös Sari Airolan suunnittelema Sadetta vai poutaa -postimerkkivihko ja Teemu Lipastin suunnittelema Kirjankustannus 150 vuotta -postimerkki.  Säätä ennustavia eläimiä kuvaavassa postimerkkivihkossa on viisi 1. luokan ikipostimerkkiä. Kirjankustannus 150 vuotta -merkin kuva koostuu kolmesta osasta: Eero Järnefeltin maalauksesta Maisteri Carl Gustaf Swan työpöytänsä ääressä, osasta Helene Schjerfbeckin maalausta Lukevat tytöt sekä Teemu Lipastin muokkaamasta pikselikuvasta, jonka pohjana on Susanna Mukkalan lukevia lapsia esittävä kuvituskuva.   Merkki on 1. luokan ikipostimerkki.

 

Pohjola-sarjassa myyttisille paikoille

Pohjoismaiden postien Pohjola–postimerkkisarja jatkuu 27. maaliskuuta. Yhteisenä teemana ensi vuonna ovat myyttiset paikat. Suomi julkaisee sarjassa pienoisarkin, jossa on kaksi 0,70 euron arvoista postimerkkiä. Toisessa merkissä kuvataan ihmisen kasvoja muistuttavaa kalliota ns. Astuvansalmen”kalliojumalaa”. Paikka sijaitsee Yövedenrannalla Ristiinassa. Toisen merkin aiheena on ihmisen päätä kuvaava meripihkainen pienoisveistos, joka on löydetty Astuvansalmesta. Suunnittelija on Antti Raudaskoski.

 

Suomalaista taidetta

Toukokuun 9. päivänä ilmestyy viisi julkaisua. Euroopan postien EUROPA-postimerkkisarjan aiheena on ensi vuonna kirje. Suomen kahdessa 0,70 euron arvoisessa postimerkissä kuvataan taidemaalari Pekka Halosen ja hänen vaimonsa Maijan kirjeenvaihtoa. Merkeissä ovat heidän kasvokuvansa, jotka Pekka Halonen maalasi vuonna 1895 kaksoismuotokuvaksi. Taustalle merkkien suunnittelija Kaisu Klemetti on sijoittanut otteita pariskunnan toisilleen lähettämistä kirjeistä. 

Suomalaisesta taiteesta alkaa uusi sarja. Ensimmäisenä sarjassa julkaistaan kuusi 1.luokan ikimerkkiä sisältävä vihko, jossa esitellään Göran Augustsonin, Carolus Enckellin, Reino Hietasen, Kimmo Kaivannon, Juhani Linnovaaran ja Sam Vannin taidetta. Vihkon suunnittelija on Klaus Welp.

Viime vuonna UNESCOn maailmanperintöluetteloon liitetty Merenkurkku on aiheena 1,40 euron arvoisessa postimerkissä. Merkin taiteilija on Marjatta Hanhijoki.

Perhosten esittely rullapostimerkeissä jatkuu. Timo Berry on sovittanut Jussi Murtosaaren kuvaamat yöperhoset: isosiilikkään, nastakehrääjän ja horsmakiitäjän kolmeen 1. luokan ikipostimerkkiin, jotka ilmestyvät sarjana sadan merkin rullassa.

Taide- ja luontoaiheisten merkkien lisäksi toukokuussa ilmestyy viisi 1. luokan ikimerkkiä sisältävä vihko, jonka nimi on Juhlitaan! Värikkään ja ilottelevan julkaisun on suunnitellut Kustaa Saksi. 

 

Mika Waltari 100 v.

Syyskuun 5. päivänä muistetaan pienoisarkilla Mika Waltaria (1908–1979), tuotteliasta ja monipuolista sekä verrattoman suosittua kirjailijaa, jonka syntymästä tulee ensi syksynä kuluneeksi 100 vuotta. Toisessa arkin kahdesta 0,70 euron arvoisesta postimerkistä nähdään mustavalkoinen valokuva Waltarista ja toisessa graafikko Eeli Jaatisen suunnittelema kansikuva 1940-luvulla ilmestyneestä dekkariklassikosta Komisario Palmun erehdys.  Pienoisarkin on suunnitellut Päivi Vainionpää.

Samanaikaisesti ilmestyy koira-aiheinen vihko. Sen kuudessa 1. luokan ikipostimerkissä kuvataan suomenpystykorvaa, pitkäkarvaista collieta, bokseria, suomenajokoiraa, cavalier kingcharlesinspanielia ja jackrussellinterrieriä. Koirat on piirtänyt Katriina Viljamaa-Rissanen.

5. syyskuuta ilmestyy myös omakuvapostimerkkien kehysvalikoimaan uusi kehys ja samanaikaisesti julkaistaan mallimerkkinä 1. luokan ikipostimerkki, jossa on käytetty uutta kehystä. Postimerkin aihe on vielä avoinna.

 

Yhteisjulkaisu Grönlannin kanssa

Lokakuun 20. päivänä ilmestyy kaksi 1. luokan ikipostimerkkiä sisältävä pienoisarkki Adolf Erik Nordenskiöldistä (1832–1901).  Kuuluisa tiedemies johti useita tutkimusmatkoja Grönlantiin ja niinpä pienoisarkki onkin yhteisjulkaisu Grönlannin postin kanssa.  Toisessa postimerkissä on kuvattuna Nordenskiöld ja toisessa höyrylaiva Sofia. Pienoisarkin on suunnitellut ja kaivertanut ruotsalainen Martin Mörck.

 

Läpikuultava Pakkasyö

Ensi vuoden joulupostimerkit ilmestyvät 6. marraskuuta yhdessä Pakkasyö-nimisen postimerkin kanssa. Lumikidettä kuvaava Pakkasyö painetaan kalvomaiselle materiaalille, mistä johtuen merkki on osittain läpinäkyvä. Materiaalia käytetään tiettävästi nyt ensimmäistä kertaa postimerkeissä. 1. luokan ikipostimerkin on suunnitellut Nina Rintala.

Joulupostimerkkejä ilmestyy perinteiseen tapaan kaksi. Toinen merkkikuva on jo valmis. Siihen Julia Vuori on piirtänyt nallekaverukset, jotka ovat joulukuusen hakumatkalla.

 

Kahdeksan ehiötä

Helmikuun 27. päivänä ilmestyy viisi maksimikortti-ehiötä säätä ennustavista eläimistä. Näiden lisäksi 28. maaliskuuta ilmestyy ehiökortti ja kaksi postikirjettä.  Ehiökortin ja postikirjeiden ensipäivänleimaus on Jyväskylässä, Kesfila08 -postimerkkinäyttelyssä. Kaikissa ensi vuoden ehiöissä on postimerkkiä vastaava arvopainanne ja postimaksu valmiiksi maksettu kaikkiin maihin.

 

Lisätietoa:
Postimerkkikeskus, johtaja Markku Penttinen, puh. 020 451 5519,  markku.penttinen@posti.fi

Kuvia vuoden 2008 postimerkeistä osoitteessa:
http://www.posti.fi/postimerkki/tapahtumat/2008merkit.html