Suomalaisista peräti 36 prosenttia myy saamiaan joululahjoja eteenpäin. Jo pian joulun jälkeen niin on tehnyt noin 20 prosenttia. 85 prosenttia ei kerro antajalle, jos myy lahjan eteenpäin. Yli puolet sanoo, että jos he myyvät vastikään saamansa joululahjan, se joko hävettää tai saa tuntemaan syylliseksi. Eniten menee myyntiin sisustusta ja vaatteita. Suomalaiset myyvät joulun ja uudenvuoden välisinä päivinä käytettyä tavaraa erittäin aktiivisesti, mikä näkyy Postin pakettisesongin jatkumisena joulukuusta loppiaiseen.
Joululahjojen myymisestä ja välipäivien vertaiskauppaspurtista seuraa postipakettirumbaa. Postille joulunsesonki on luonnollisesti vilkkainta pakettien lähettämisen aikaa. Kuluttajapalveluista vastaava Olli Helenius vahvistaa, että joululahjojen myyminen näkyy sesongin jatkumisena loppiaiseen:
– Näemme Tori-pakettien lähettämisessä selkeän piikin heti joulun jälkeen, suunnilleen tapaninpäivästä loppiaiseen. Selkeästi välipäivinä laitetaan joululahjat kiertoon ja myydään muutenkin kaapeista tarpeetonta pois.
Posti on yhteistyössä Tori.fi:n kanssa kehittänyt Tori-paketti-palvelun, joka yhdistää myyjät ja ostajat ympäri Suomen.
– Jos joululahjan myyjä on vaikkapa Hangossa ja ostaja Helsingissä, paketti kulkee hiilineutraalisti Postin kuljettamana. Myyjä ostaa Tori-paketin lähetyksen suoraan Tori.fi :ssä ja jättää maksetun paketin Postin automaattiin tai palvelupisteeseen, josta kuljetamme sen ostajalle, Helenius kuvailee.
Yli kolmannes suomalaisista myy saamiaan joululahjoja eteenpäin
Jo pian joulun jälkeen niin on tehnyt noin joka viides.
– Kaikki tietävät, että joskus joululahja ei osu kohteeseensa. Ne ovat saajalle kiperiä tilanteita. Ei halua pahoittaa lahjan antajan mieltä, mutta toisaalta ylimääräisen tavaran säilöminen on aika turhaa. 38 prosenttia suomalaisista kuitenkin säilöö ei-toivottuja joululahjoja. Pari prosenttia heittää niitä roskiin. Nuo ovat huonoimmat vaihtoehdot, Tori.fi :n vertaiskauppatuntija Laura Kuusela sanoo.
Jokaisen tavaran valmistamiseen kuluu luonnonvaroja. Jos tavaraa ei käytetä, hukkaan menevät tavaran lisäksi siihen käytetyt luonnonvarat.
– Joululahjojen soisi tietysti aina olevan onnistuneita valintoja, mutta se ei taida olla realistista. Siksi kestävän kuluttamisen näkökulmasta on tärkeintä, että tuote vain päätyy hyötykäyttöön. Valtaosa ei-toivotuista lahjoista päätyykin eri tavoin kiertoon. Yli joka toinen lahjoittaa lahjoja eteenpäin, joka kolmas vie niitä kierrätykseen, noin neljännes muokkaa tavaraa mieleisekseen ja viidennes käy kaupassa vaihtamassa toiseen tuotteeseen, Kuusela luettelee.
Tiedot selviävät Tori.fi :n lokakuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Vastaajia oli 2199.
85 prosenttia ei kerro, jos myy
85 prosenttia suomalaisista ei kerro lahjan antajalle, jos myy joululahjan eteenpäin. Eli yli joka kolmas myy joululahjojaan, mutta melkein kukaan ei kerro siitä lahjan antajalle.
– Lahjan myymiseen liittyy iso leima. Yli puolet suomalaisista sanoo, että jos he myyvät vastikään saamansa joululahjan, se joko hävettää tai saa tuntemaan syylliseksi. Tuntemus on ymmärrettävä, sillä lahjoittaja näkee vaivaa lahjan eteen. Mutta jos lahja ei satu oikein osumaan, myyminen on vaihtoehtona ehdottomasti parempi kuin varastoiminen, Kuusela toteaa.
Joululahjojen myyminen myös näkyy ostoliikenteenä. Suomalaiset käyvät joulun ja uudenvuoden välisinä päivinä vertaiskauppaa erittäin aktiivisesti. Tori.fi:ssä jouluaatto on aina yksi vuoden hiljaisimmista päivistä, mutta heti joulupäivänä suomalaiset ryhtyvät kaupankäyntiin.
– Kun joka kolmas myy saamiaan joululahjoja, kyllähän siitä tulee vipinää. Toki välipäivien vilkkauteen vaikuttaa paljon myös se, että silloin monet ovat paljon kotona ja monilla on silloin aikaa, Kuusela kertoo ja lisää:
– Voisimme luopua ajatuksesta, että jos lahja ei aivan osu, olisi tahditonta panna tavara kiertämään. Toiselle tarpeeton lahja on toiselle aarre. Ja voisimme päättää, että käytetyt joululahjat ovat oikein kannatettavia. Siten huti mennyt yllätyslahjakin olisi ympäristön kannalta pienempi ongelma.
Eniten kaupitellaan sisustusta ja vaatteita
Yleisin syy joululahjojen myymiselle on lahjan sopimaton koko tai käyttötarkoitus. Toiseksi yleisin syy on, että lahjan saaja omistaa jo vastaavan esineen. Vain viisi prosenttia sanoo myyneensä lahjojaan rahan takia.
– Lahjoista herkimmin päätyvät myyntiin sisustustavarat ja vaatteet. Kolmanneksi useimmin kirjat ja neljänneksi keittiötarvikkeet. Ylipäätään kaikenlaisia lahjoja päätyy myyntiin. Autotarvikkeita ja urheiluvälineitä tosin hyvin vähän. Niitä annetaan varmaankin useimmiten tiedossa olevaan tarpeeseen, Kuusela sanoo.
Joulusta seuraa sikälikin kestävyysvajetta, että viidennes suomalaisista heittää pyhien jälkeen tavaraa roskiin tehdäkseen tilaa joululahjoilleen.