Postin palvelupisteet Helsingin ydinkeskustassa: 16 palvelupistettä, lisää pakettiautomaatteja ja digitaaliset palvelut aina mukana – Elielinaukiolla sijaitsevasta myymälästä saatetaan luopua tänä vuonna

27.01.2020

Posti suunnittelee sulkevansa Helsingin Elielinaukiolla sijaitsevan myymälänsä vuoden 2020 aikana, aikaisintaan kesällä. Asiakkaille tiedotetaan mahdollisista muutoksista hyvissä ajoin etukäteen. Suunnitellulla muutoksella voi olla vaikutuksia myymälän henkilöstön työsuhteisiin. Postinjakeluun tai muihin Postin palveluihin tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta.

”Verkkokaupan kasvaessa ja digitaalisen asioinnin lisääntyessä perinteisten myymälöiden rooli on muuttunut. Kirjepostin määrän vähentyessä myymälässä asioivista asiakkaistamme jopa 80 prosenttia on joko viemässä tai noutamassa pakettilähetystään. Jo nyt suurin osa suomalaisista käyttää enenevässä määrin pakettiautomaatteja ja digikanavia”, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen sanoo.

Asiakastarpeen muuttumisen lisäksi Elielinaukion myymälää koskevaan suunnitelmaan vaikuttaa Postin omien myymälöiden kustannukset - keskeistä sijaintia, pinta-alaltaan isoa myymälää tai laajoja palveluaikoja on hyvin vaikeaa ylläpitää kannattavasti. Posti ei ole omistanut Postitalona tunnettua Elielinaukion kiinteistöä 20 vuoteen. Myymälän tilat on vuokrattu Postille pitkäaikaisella vuokrasopimuksella, ja tiloihin ryhdytään etsimään uutta vuokralaista.

”Elielinaukion myymälään liittyvät suunnitelmat ovat osa suurempaa muutosta palvelupisteverkostossamme. Kerroimme viime keväänä, että tulemme sulkemaan useita Postin omia myymälöitä ja samalla lisäämään palvelupisteiden ja pakettiautomaattien määrää. Tavoitteenamme on, että palvelumme löytyvät helposti arjen kulkureittien varrelta. Siksi olemme viime vuosien aikana kasvattaneet palvelupisteverkostoamme, joka koostuu Postin omista myymälöistä, kumppaniemme ylläpitämistä palvelupisteistä, pakettiautomaateista ja OmaPosti-kioskeista”, Huttunen sanoo.

Palvelut säilyvät ydinkeskustassa

Postipalveluja saa nykyään useammasta paikasta kuin aiemmin, sillä palvelupisteiden määrä koko maassa on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Erityisesti automaattien määrää on kasvatettu voimakkaasti verkkokaupan kasvun myötä.

”Postin palveluja saa jatkossakin Helsingin ydinkeskustasta. Kumppaneiden palvelupisteitä ja pakettiautomaatteja lisäämällä palvelut on saatu tuotua entistä lähemmäs asiakkaitamme. Postilla on yhteensä 16 palvelupistettä kilometrin säteellä Helsingin rautatieasemasta”, Huttunen kertoo.

Helsingin keskustassa Postin omat myymälät sijaitsevat Punavuoressa (Annankatu 8), Töölössä (Linnankoskenkatu 14) ja Kaartinkaupungissa (Kasarmikatu 19). Lisäksi Helsingissä on 26 kumppaneiden ylläpitämää täyden palvelun Postia ja 13 noutopistettä. Postimerkkejä myydään kymmenissä ydinkeskustan liikkeissä, kuten ruoka- ja kirjakaupoissa sekä useimmissa kioskeissa. Pakettiautomaatteja on rautatieasemalla ja keskustan kauppakeskuksissa.

”Posti avasi viime syksynä ydinkeskustaan myös verkkokauppaan keskittyvän tilan Boxin (Keskuskatu 3), josta olemme saaneet asiakkailta paljon positiivista palautetta. Boxissa on pakettiautomaatit, ja sieltä voi lähettää niin paketteja kuin kirjepostiakin”, Huttunen sanoo.

Suunniteltu muutos käynnistää yt-neuvottelut

Yhteistoimintaneuvottelut suunnitelluista muutoksista aloitetaan helmikuussa 2020. Alustavan arvion mukaan henkilöstön vähentämistarve olisi enintään 10 vakituista henkilöä. Muutos on suunniteltu tapahtuvan aikaisintaan vuoden 2020 kesällä.

”On luonnollisesti erittäin valitettavaa, että muutoksella arvioidaan olevan myös henkilöstövaikutuksia”, Huttunen sanoo.

Postilla on tarve alentaa kustannuksia noin 150 - 200 miljoonaa euroa vuosien 2019-2021 aikana, kuten aiemmin on kerrottu. Tämä kustannussäästö tarvitaan kirjeiden ja lehtien rajun vähenemisen takia.