Case: Box – kestävämmän verkkokaupan tila Helsingin ydinkeskustassa

main_image

Avasimme marraskuussa 2019 Helsingin Keskuskadulle verkkokauppaan keskittyvän tilan, joka on tarkoitettu kuluttaja-asiakkaiden ja verkkokauppiaiden käyttöön. Kyseessä on uusi avaus, jonka avulla haemme entistä vahvempaa kasvua verkkokaupassa.

Uudessa tilassa on muun muassa sovituskopit, jättimäinen pakettiautomaatti ja digitaalinen kioski. Box palvelee myös verkkokauppiaiden kivijalkakauppana ja uusien digipalveluidemme testitilana.

Posti on ollut satoja vuosia ihmisten arjessa. Mutta ihmisten arki on muuttunut. Se näkyy myös  ydinliiketoiminnassamme. Kirjeitä kulkee koko ajan vähemmän, kun taas paketteja tilataan verkosta kasvavia määriä. Samaan aikaan kasvanut pakettiliikenne kuormittaa ympäristöä. Se on haaste, jota pyrimme ratkomaan panostamalla liiketoiminnan vastuullisuuteen.

Box on tästä oiva esimerkki, koska Boxin palveluita on mietitty ympäristön kautta.

”Uusi Keskuskadulle avattava tila kuvaa hyvin verkkokaupan ja Postin historiallisen nopeaa muutosta. Verkko- ja vertaiskaupan kasvun vuoksi yli 80 prosenttia asiakkaistamme käy palvelupisteissämme noutamassa tai lähettämässä paketteja. Tämän vuoksi meidän on muututtava. Box on vastauksemme verkkokaupan kasvuun ja suomalaisten uusiin
kulutustapoihin. Box on hyvä esimerkki siitä, miten Posti uudistuu. Luomme nahkamme ja mietimme, millainen roolimme on asiakkaidemme välillä; joko verkkokauppiaan tai kuluttajan
välillä tai vertaiskaupassa”, Postin asiakaskokemus ja -kanavat -yksikön johtaja Kaisa Ilola sanoo.

Suomessa kotitalouteen tulee keskimäärin 10 pakettia vuodessa, Keski-Euroopassa kaksi kertaa tämän verran ja Yhdysvalloissa määrä on kolminkertainen. Verkkokaupan kasvaessa myös pakettien määrän odotetaan lisääntyvän. Muutoksen näkee myös Keskuskadulla. Monella perinteiselläkin kaupalla yhä suurempi osa liikevaihdosta syntyy verkkokaupan kautta.

Korostatte Boxissa paljon vastuullisuutta.

Eikö se ole ristiriidassa verkkokaupan kanssa, kun ihmiset tilailevat paketteja kaukaa? Meistä nämä eivät ole ristiriidassa keskenään, päinvastoin. Toisin kuin luullaan, verkkokaupan kuljetusten päästöt eivät merkittävästi eroa muusta kaupasta.

Kuluttaja voi vaikuttaa vastuullisilla ostopäätöksillä ja sillä, minkä toimitustavan valitsee. Tuotteiden kuljetusreitti valmistusmaasta Suomeen on pääpiirteissään samanlainen riippumatta siitä, ostaako kuluttaja tuotteen verkkokaupasta vai kivijalkakaupasta.

Miksi Boxissa on sovituskopit?

Suomalainen ostaminen on murroksessa: kivijalkakauppoja katoaa, mutta verkkokauppa kasvaa. Erityisesti vaatteita hankitaan yhä enenevissä määrin niin verkko- kuin vertaiskaupan kautta.

Tuotteet kuljetaan Suomeen pääpiirteissään samalla tavalla riippumatta siitä, ostaako kuluttaja tuotteen verkkokaupasta vai kivijalkakaupasta. Tavarat tuodaan valmistusmaista Suomeen esimerkiksi rekalla ja laivalla, usein välietappien kautta.

Turhat palautukset lisäävät verkkokaupan päästöjä ja pakkausmateriaalien kulutusta. Verkkokaupat voivat vähentää hutiostoksia antamalla tuotteista riittävät tiedot ja tarjoamalla esimerkiksi virtuaalisia sovituskoppeja.

Suomalaiset palauttavat verkko-ostoksia vähemmän kuin kuluttajat muissa maissa. Palautusten määrä riippuu paljon tuoteryhmästä. Esimerkiksi vaatteista palautetaan jopa 50 prosenttia, kun elektroniikassa osuus on 1–2 prosenttia.

Me taas tarjoamme Boxissa vaatteiden sovittamiseen sovituskopit ja palautusmahdollisuuden. Jos vaate ei ole sopiva, sen saa palautettua helposti. Tämä vähentää päästöjä.

Miksi Box on keskustassa?

Kuluttaja voi vaikuttaa ilmastokuormaan merkittävästi itse. Ilmaston kannalta kannattaa suosia pakettien noudossa vähäpäästöisiä liikkumismuotoja tai yhdistää noudot esimerkiksi kauppareissuihin. Tämän vuoksi esimerkiksi BOX on keskustassa ja kävelykadulla, lähellä muita arjen reittejä.

Kuka tahansa Postin asiakas voi tilata ostoksensa Boxiin ja käydä noutamassa lähetyksensä sieltä esimerkiksi työmatkan tai ostostenteon lomassa. Boxin on tarkoitus tehdä verkko-ostosten nouto ja lähetys mahdollisimman helpoksi ohjaamalla toimitukset keskustaan vaikkapa työmatkan tai muiden ostosreittien varrelle. Tämä vähentää päästöjä merkittävästi.

Miksi Boxissa on tilaa pakettien avaamiselle ja pakkaamiselle?

Ennen kaikkea tämä helpottaa asioimista, mutta jälleen kerran mukana on myös ympäristönäkökulma. Boxia varten on suunniteltu omat paketit, joiden materiaali on ekologista ja kestävää. Niitä pystyy käyttämään kerran, kahdesti tai vieläkin useampaan kertaan. Boxissa on aina saatavilla myös jo aiemmin käytettyjä pakkauksia. Vastuullinen pakkaus merkitsee myös sitä, että autamme kuluttajia vähentämään osaltaan pakkausjätettä kannustamalla niiden uudelleen käyttöön.