>

Oonan työpiste on Postisen niputuksessa

main_image

Oona, 23, tekee joulunaikaan töitä kuusi viikkoa Helsingin postikeskuksessa Postisen niputuksessa. Postinen on Postin oma printtimedia, joka tavoittaa mainosliitteineen kaksi kertaa viikossa 3,5 miljoonaa suomalaista kaikkialla Suomessa.

Oona on työskennellyt aikaisemmin Jyväskylässä joulukorttilajittelussa, joten Posti ei ole talona ihan outo. – Lisäksi pari kaveria on ollut jakamassa postia ja äitinikin oli aikoinaan Postissa töissä monta vuotta.

Niputus ei ollut Oonalle aiemmin millään lailla tuttua, mutta kahden päivän perusteellisen perehdytyksen jälkeen homma alkoi jo sujua. – Täällä voi aina kysyä esimieheltä tai työkavereilta, jos tulee vähän joku erikoisempi tapaus vastaan. Postilaiset ovat mukavaa porukkaa, joiden kanssa on helppo jutella.

Postisen niputustuotantoon käytetään kahta konetta, joissa riittää tehoa vaikka muille jakaa. Liitteiden määrästä riippuen joka tunti valmistuu 25 000 – 50 000 Postista. Enimmillään Postisen väliin voidaan laittaa 12 erillistä liitettä ja myös kohdistaminen onnistuu. Operaattori ohjaa toimintaa ja taukoja pidetään porrastetusti  siten, että tuotanto pyörii kolmessa vuorossa koko ajan.

Oona tekee niputuksessa yövuoroa kello 22.00–6.30. – Säännöllinen yövuoro sopii minulle paremmin kuin hyvin. Heräilen yleensä iltapäivällä neljän aikaan ja siinä jää vielä sopivasti omaa aikaa ennen kuin työt alkaa. Itse työ on mekaanista, mutta kivaa.

Oona valmistui keväällä graafikoksi ja olisi kiinnostunut jatkamaan Postissa myös tammikuun jälkeen, jos oman alan töitä ei löydy. Esimiehen mukaan jatkosta on ollut jo puhetta.