Posti Financial Timesin Euroopan ilmastojohtajien listalle – listalla 20 suomalaisyritystä

17.05.2022

main_image

Kansainvälinen talousmedia Financial Times on toista kertaa laatinut listan eniten ilmastopäästöjään vähentäneistä eurooppalaisista yrityksistä vuosien 2015 ja 2020 välillä. Kaikkiaan Europe’s Climate Leaders 2022 -listalle valittiin 400 yritystä, joista 20 Suomesta. Posti valittiin listalle nyt ensimmäistä kertaa.  

”Päästöjen vähentämisellä alkaa olla jo kiire. Erilaisten listausten, kuten Climate Leaders 2022, suurin arvo on siinä, että ne kirittävät yrityksiä lisäämään päästövähennysten vauhtia. Me Postilla lisäämme jatkuvasti panostuksia ilmastotyöhön ja nollapäästöisyys on strategiamme ytimessä”, sanoo Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn. ”Listalle pääsy on jälleen hieno tunnustus jokaiselle postilaiselle siitä vastuullisuustyöstä jota olemme tehneet jo pitkään.”  

Posti on vähentänyt oman toimintansa päästöjä lähes 30 prosentilla vertailujakson aikana. Viime vuonna Posti vähensi omia päästöjä 10 prosentilla ja vuodesta 2011 päästöt ovat vähentyneet 60 prosenttia.  

Postin tavoitteena on vähentää oman toiminnan päästöt nollaan ja tehdä kaikki kuljettaminen, alihankinta mukaan lukien, fossiilivapaasti vuoteen 2030 mennessä. Science Based Targets -aloite on hyväksynyt Postin tavoitteet ja ne ovat 1,5 asteen ilmastoskenaarion mukaisia. Osa kuljettamisesta on fossiilivapaata jo nyt, esimerkiksi Helsingin uudistettu pakettien kotijakelu.  

Kaikkiaan Posti kuljettaa jo nyt esimerkiksi yli 10 miljoonaa pakettia vuodessa täysin fossiilittomasti. Pakettiautoilla ja raskaalla kalustolla ajettiin viime vuonna 12,6 miljoonaa kilometriä sähköllä ja uusiutuvilla polttoaineilla. Raskaassa liikenteessä Postin käytössä on Suomen suurin, 19 rekka-auton biokaasua käyttävä laivue. Kaikki käytetty sähkö on uusiutuvaa. 

Financial Times keskittyy yritysten suorien päästöjen päästöintensiteettiin 5 vuoden ajalta. Näihin päästöihin lukeutuvat suorat kasvihuonekaasupäästöt (Scope 1) ja ostetun energian päästöt (Scope 2). Intensiteetti puolestaan laskee päästöt suhteessa yrityksen liikevaihtoon. Listan tiedot on koonnut saksalainen tutkimusyritys Statista. 

Muut listalle päässeet suomalaisyritykset ovat Vaisala, Citycon, HKScan, Kesko, Elisa, Orion, Uponor, Metso Outotec, L&T, Valmet, Stora Enso, OP, Huhtamäki, Nokian Renkaat, Neste, Konecranes ja Kone. 

Koko lista sekä tarkempi metodologia on luettavissa osoitteessa https://www.ft.com/climate-leaders-europe-2022.