Posti: Postimäärät ovat vähentyneet pysyvästi – postimerkkien hintoja tarkistetaan jakelun kustannusten kattamiseksi

09.04.2021

Postin käteismaksullisten kirjepalveluiden hinnat muuttuvat 11.5.2021. Käteismaksullisia kirjepalveluita ovat mm. postimerkillä maksetut kotimaan ja ulkomaan kirjeet, jotka kuuluvat yleispalvelun piiriin.

Suomalainen kuluttaja käyttää kirjeiden lähettämiseen keskimäärin alle 20 euroa vuodessa. Hintojen muuttuminen tarkoittaa hänelle korotuksena alle 2 euroa vuodessa.

Kotitalous saa nykyisin vain 3,5 osoitteellista lähetystä viikossa

Postimäärät ovat vähentyneet pysyvästi digitalisaation myötä ja laskua on nähtävissä edelleen. Koronapandemia kiihdytti postimäärän vähenemistä rajusti viime vuonna, ja se on lisännyt kustannuspaineita nostamalla kirjejakelun yksikkökustannuksia sekä ulkomaille lähetettyjen lähetysten kustannuksia.

Kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä yli 60 %. Kirjeiden jakelumäärä väheni 16 prosenttia vuoden 2020 aikana. Paperipostin laskeva trendi ei ole pysähtymässä. Nykyisellä laskuvauhdilla kirjemäärän arvioidaan jopa puolittuvan nykyisestä tasostaan seuraavan kolmen vuoden aikana ja ennusteen mukaan vuonna 2023 kotitalouksiin jaetaan enää keskimäärin kaksi osoitteellista lähetystä viikossa. Postin toiminta rahoitetaan sen asiakkaiden maksamista palveluista eikä yhtiö saa toimintaansa valtion tukea.

Korotuksilla varmistetaan yleispalvelu koko maassa

- Olemme vakuuttuneita siitä, että aidoilla kirjeillä ja korteilla on kysyntää vielä pitkään niiden erinomaisen huomioarvon vuoksi. Joudumme nostamaan hintoja, jotta maksut kattavat jakeluverkon kustannukset jakelumäärien vähentyessä. Kun kortteja ja kirjeitä lähetetään vähemmän, sitä suuremmaksi nousee yksittäisen kirjeen tai kortin käsittely- ja jakelukustannus, Tuija Åkerman kertoo.

Postimerkillä maksettujen kirjeiden käsittely ja lajittelu sisältävät useita manuaalisia työvaiheita keräilystä lajitteluun ja jakeluun. Normaalina jakelupäivänä kilometrejä kertyy postinjakelussa yhteensä noin 300 000 km. Postimaksujen hinnoittelulla, joka kattaa jakeluverkon kustannukset, Posti voi varmistaa yleispalvelun koko maassa.

Kirjeet kotimaahan on luokiteltu grammapainon mukaan neljään painoluokkaan. Enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen hinta on 11.5.2021 alkaen 1,85 euroa (+0,10 euroa).

Enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen hinta on Priority-luokassa 1,95 euroa (+0,10 euroa). 

Joulutervehdyksen hinta nousee 1,30 euroon (+ 0,10 euroa).

Kaikkien kotimaan painoportaiden hinnat ovat ikimerkin kerrannaisia. Kevyimpään kirjeeseen tai postikorttiin (1–50 g) riittää yksi ikimerkki, seuraavaan painoluokkaan (51–250 g) riittää kaksi ikimerkkiä ja kolmanteen painoluokkaan (251–1000 g) tarvitaan 4 ikimerkkiä. Painavimmat kirjeet 2 kiloon asti kulkevat kuudella ikimerkillä.

Kaikki ennen hinnankorotusta ostetut kotimaan ja ulkomaan ikimerkit kelpaavat sellaisenaan ilman lisämerkkejä myös hinnankorotuksen jälkeen. Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi käyttää edelleen lähettämiseen. Niiden arvo vastaa kotimaan ikimerkkiä, jonka arvo 11.5.2021 alkaen on 1,85 euroa.

Kaikkien kirjepalveluiden uudet hinnat ovat nähtävillä Postin kotisivuilla olevasta hinnastosta www.posti.fi/hinnat. Muutokset eivät koske sopimusasiakkaiden hintoja.

Postimerkkejä voi ostaa noin 3 000 myyntipisteestä tai Postin verkkokaupasta: www.posti.fi/ostoksille