Posti myy OpusCapita Solutionsin Providence Equitylle

08.03.2019

Posti Group Oyj myy kokonaan omistamansa tytäryhtiön OpusCapita Solutions Oy:n Providence Equity Partners L.L.C:n hallinnoimalle rahastolle. Providence on maailmanlaajuinen pääomasijoitusyhtiö, joka hallinnoi noin 40 miljardin dollarin pääomasijoituksia. OpusCapita Solutionsin myynti noudattaa Postin strategiaa, jonka mukaan Posti keskittyy postipalveluihin, paketti ja verkkokauppaan sekä logistiikkaratkaisuihin. Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa julkaista.

OpusCapita Solutions digitalisoi ja automatisoi asiakkaidensa talous- ja hankintaprosesseja. Se on yksi johtavista toimittajista hankinnasta maksuun -ratkaisuissa, kassanhallinnassa ja tuotetiedon hallinnassa. OpusCapita Solutionsilla on kahdeksan toimipaikkaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä 350 työntekijää ja 3 000 asiakasta eri puolilla maailmaa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Omistusmuutos on luonnollinen askel OpusCapita Solutionsille. Muutoksen myötä tuotteiden kilpailukykyyn pystytään investoimaan entistä vahvemmin, samoin kuin maailmanlaajuiseen kasvuun.

Sopimus allekirjoitettiin 8.3.2019. Kaupan toteutuminen edellyttää Saksan kilpailuviranomaisen hyväksyntää (Bundeskartellamt). Tavoitteena on toteuttaa kauppa mahdollisimman pian, ja sen toteutumisesta tiedotetaan erikseen.

OpusCapita Solutionsin työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä nykyisten ehtojen mukaisesti. Omistajan muutoksella ei ole vaikutuksia asiakassuhteisiin, eikä se vaadi mitään toimia OpusCapita Solutionsin asiakkailta.

OpusCapita Solutionsin liikevaihto oli vuonna 2018 noin neljä prosenttia Posti Group Oyj:n liikevaihdosta. OpusCapita Solutions raportoidaan Postin taloudellisessa raportoinnissa omana segmenttinään. Kaupan toteutumisen jälkeen OpusCapita Solutions ei enää sisälly Postin taloudelliseen raportointiin

Posti keskittyy ydinliiketoimintoihinsa Suomen johtavana postipalveluiden, paketti ja verkkokaupan sekä logistiikkaratkaisuiden toimittajana

“Posti jatkaa strategiansa mukaisesti määrätietoista uudistumistaan ja keskittyy ydinliiketoimintoihinsa, eli postipalveluihin, paketteihin ja verkkokauppaan sekä logistiikkaratkaisuihin. Hyödynnämme jatkossakin digitaalista viestintää liiketoiminnassamme, sillä teknologia ja automaatio tuovat tehokkuutta ja auttavat ylläpitämään korkeaa laatua. OpusCapita Solutionsin kasvusuunnitelmat saavat uutta pontta yrityksen löydettyä uuden maailmanlaajuisen omistajan, joka hallitsee transaktioalustoihin liittyvän teknologian. Talous- ja rahoitusjohtajien sekä hankintajohtajien työ digitalisoituu nopeasti. OpusCapita Solutions on jo nyt kansainvälinen edelläkävijä moderneissa teknologiaratkaisuissa, jotka liittyvät ostajien ja toimittajien yhteiseen ekosysteemiin”, sanoo Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Uuden omistajuuden odotetaan tarjoavan uusia mahdollisuuksia palvella asiakkaita entistä paremmin

“Tämä muutos on luonnollinen askel OpusCapita Solutionsin kehitysmatkalla. Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme luopuneet kaikesta muusta paitsi ydinliiketoiminnastamme, jotta voimme paremmin keskittyä asiakkaidemme talouden ja hankinnan digitalisointiin ja automatisointiin. Uuden omistajan ansiosta OpusCapita Solutions pystyy investoimaan enemmän keskeisten strategisten hankkeidensa toteuttamiseen. Samalla hyödymme Providencen kokemuksesta siinä, miten kansainvälistä kasvua voi kiihdyttää. Luotamme siihen, että uuden omistusrakenteen myötä OpusCapita Solutions on asiakkailleen luotettava kumppani heidän digitaalisella muutosmatkallaan”, sanoo OpusCapita Solutionsin toimitusjohtaja Patrik Sallner.

OpusCapita Solutions on Providencelle ensimmäinen kasvuvaiheeseen olevaan ohjelmistoyritykseen liittyvä investointi Euroopassa, joten kaupan myötä Providence tuo ohjelmistoyrityksiä koskevan sijoitusstrategiansa uudelle maantieteelliselle alueelle. Providence on sijoittanut Eurooppaan yli parinkymmenen vuoden ajan.

Providenden asiantuntemus kasvuvaiheessa olevista ohjelmistoyrityksistä sopii hyvin OpusCapita Solutionsin tilanteeseen: yrityksellä on houkutteleva markkina-asema ja kokenut johto. Nämä ovat asioita, jotka ovat vaikuttaneet positiivisesti Providencen aiemmin tekemiin sijoituksiin.

”Me Providencessä olemme innoissamme siitä, että pääsemme tuomaan OpusCapita Solutionsin kanssa asiakkaillemme hyvät kassanhallinnan ja hankinnasta maksuun- ratkaisut. Uuden kumppanuuden ansiosta voimme investoida tuotekehitykseen ja asiakaslähtöisiin ratkaisuihin. Tämä parantaa asiakaskokemusta, ja mahdollistaa sen, että asiakasyritykset voivat myydä, ostaa ja maksaa entistä tehokkaammin. Olemme iloisia siitä, että voimme auttaa OpusCapitaa pysymään hankintaa koskevan trendin etujoukoissa samaan aikaan kun digitaalinen ja automatisoitu hankinta on yhä tärkeämpi osa yritysten liiketoimintaa”, sanoo Providencen toimitusjohtaja Gopi Vaddi.