Posti Groupin pakettivolyymit nousivat ennätyksellisiksi Q4 2017

01.03.2018

POSTI GROUP OYJ TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1.3.2018 KELLO 10.00 (EET)

Loka-joulukuu 2017

Keskeiset tunnusluvut

Keskeiset tapahtumat

 

Vuosi 2017

Keskeiset tunnusluvut

Keskeiset tapahtumat

Tulevaisuuden näkymät

Vuoden 2018 liikevaihdon ilman mahdollisia yritysostoja tai -myyntejä euroissa ennakoidaan pysyvän vuoden 2017 tasolla. Konsernin oikaistun liiketuloksen ilman mahdollisia yritysostoja tai -myyntejä ennakoidaan pysyvän vuoden 2017 tasolla tai heikkenevän hieman. Investointien ilman mahdollisia yritysostoja ennakoidaan pysyvän vuoden 2017 tasolla.

Konsernin liiketoimintojen luonteeseen liittyy kausivaihtelua. Segmenttien liikevaihto ja liikevoitto eivät kerry tasaisesti. Postipalveluissa ja kuluttajapaketeissa erityisesti ensimmäinen ja viimeinen neljännes ovat tyypillisesti vahvoja toisen ja kolmannen neljänneksen ollessa näitä heikompia.

Valuuttakurssien, etenkin ruplan, kehitys voi vaikuttaa konsernin liikevaihtoon, tulokseen ja taseeseen.

Suluissa esitetyt luvut viittaavat vertailukauteen, eli edellisvuoden vastaavaan jaksoon, ellei toisin ole mainittu.

 

Toimitusjohtaja Heikki Malinen:

”Vuosi 2017 oli Postille monella tapaa merkittävä virstanpylväs yhtiömme uudistumisen kannalta. Viime vuonna voimaan tullut postilain muutos edistää tavoitteita pidentää perinteisen viestinnän elinkaarta, ja uusi kaksivuotinen työehtosopimus sekä varhaisjakelun uudistus tuovat pitkäjänteistä vakautta toimintaympäristön vaikeassa murrostilanteessa. Laatuohjelmamme ja vuoden aikana tehdyt uudistukset nostivat kokonaisuutena toimintamme laadun hyvälle tasolle. Tärkeä joulusesonki onnistui erinomaisesti, ja pakettien toimituksissa tehtiin uudet volyymiennätykset niin päivä-, viikko- kuin kuukausitasolla.

Otimme viime vuonna myös merkittäviä askeleita eteenpäin liiketoimintojemme ja palvelujemme kehittämisessä päivittämällä strategiaamme. Posti on vuodesta 2013 lähtien siirtänyt määrätietoisesti fokustaan ydintoimintoihin eli postin ja logistiikan palveluihimme. Nyt strategiamme ytimessä on neljä selkeää päätavoitetta eli menestyminen verkkokaupassa, kirjeen pitäminen tärkeänä asiakkaillemme, palvelukulttuurimme uudistaminen sekä palvelujemme parantaminen digitalisaation avulla.

Kulunut vuosi osoitti hyvin rohkaisevasti, kuinka uusi strategia tarjoaa Postille entistä laajempia kasvumahdollisuuksia paketti- ja logistiikkapalveluissa kaupan murroksen ja kuluttajakäyttäytymisen muutosten myötä. Verkkokaupan kasvun ansiosta toimitimme viime vuonna Suomessa paketteja enemmän kuin koskaan aiemmin, noin 37 miljoonaa. Kuluttajapakettien kasvu oli 12 % ja ulkomaan paketeissa kasvu oli 19 %. Positiivista oli myös rahtimäärän 8 %:n kasvu. Arvioimme verkkokaupan volyymikasvun jatkuvan Suomessa tänä vuonna noin 10 % tasolla, ja avaamme uusia pakettiautomaatteja tämän kasvun tukemiseksi.

Konsernin liikevaihto kasvoi 2,5 % paketti- ja logistiikkapalveluiden vetämänä. Merkittävää oli Posti-, paketti- ja logistiikkapalveluiden oikaistun liiketuloksen selkeä parannus viimeisellä neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna. Konsernin oikaistu liiketulos koko vuonna oli 42,4 miljoonaa euroa.

Toimintojen divestoinneista huolimatta Postin investoinnit säilyivät viime vuonna korkealla tasolla 73 miljoonassa eurossa. Jatkamme investointeja digitaalisiin palveluihin, automaation lisäämiseen ja ydinliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseen, mistä esimerkkinä on kesällä 2018 valmistuva ja yli 30 miljoonaa euroa maksava Suomen suurin rahtiterminaali Vantaalle. Kattavan jakelu- ja terminaaliverkon ansiosta Posti vahvistaa palvelukyvykkyyttään niin elintarviketeollisuudelle, päivittäistavarakaupalle kuin ruuantuottajille. Yritysostot ovat edelleen strategian toteutuksessa mahdollisia, mutta vain ydinliiketoimintaa vahvistaen.

Teimme vuoden aikana uudelleenjärjestelyjä OpusCapita-segmentissä myymällä taloushallinnon ulkoistuspalvelunsa ja siirtämällä dokumenttien ja laskujen lähetyksen sekä Suomen digitoinnin Posti-, paketti- ja logistiikkapalvelut -segmenttiin. OpusCapitassa keskitymme hankinnan, maksamisen ja kassahallinnan globaaleihin ratkaisuihin.

Itella Venäjä-segmentissä jatkamme toiminnan tehostamista kannattavuuden parantamiseksi. Suunta on oikea, ja Itella Venäjän liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 5 % ja oikaistu käyttökate oli 1,6 miljoonaa euroa.

Haluan kiittää kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme luottamuksesta. Lämmin kiitos työntekijöillemme onnistumisista ja tärkeästä palvelutyöstä asiakkaidemme sujuvamman arjen hyväksi. Yhdessä henkilöstömme kanssa uudistamme palvelukulttuuria, jolla lisäämme edelleen myönteistä asiakas- ja työntekijäkokemusta.” 

LIITTEET

Posti Groupin tilinpäätöstiedote kokonaisuudessaan (PDF)

LISÄTIETOJA

Toimitusjohtaja Heikki Malinen ja talous- ja rahoitusjohtaja Sari Helander
Puh. 020 452 3366 (MediaDesk)

TALOUDELLINEN TIEDOTTAMINEN VUONNA 2018

vuoden 2017 tilinpäätös: 1.3.2018 klo 10.00
tammi-maaliskuu: torstai 3.5. klo 9.00
tammi-kesäkuu: keskiviikko 25.7. klo 9.00
tammi-syyskuu: keskiviikko 24.10. klo 9.00

JAKELU

NASDAQ OMX Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.posti.com/talous

VALOKUVAT JA LOGOT

www.posti.com/media

Posti on palveluyritys, joka toimittaa markkinoiden älykkäimmät ja asiakaslähtöisimmät postin ja logistiikan ratkaisut. Posti kasvaa uusille palvelualueille ja on entistä merkityksellisempi asiakkaidensa arjessa. Meillä on toimintaa 11 maassa, liikevaihtomme vuonna 2017 oli 1,6 miljardia euroa ja henkilöstömme määrä on noin 20 000. Liiketoimintamme kattavat myös logistiikkapalveluja tarjoavan Itella Venäjän ja sähköiseen liiketoimintaan keskittyvän OpusCapitan. www.posti.com.