COMPANY
Tiedotteet ja uutiset

Verkkokaupan vuosi 2023 oli maltillinen, loppuvuoden sesonki kasvatti kysyntää – Kiinan suosio nousussa

19.2.2024

Verkkokaupan kehitys hipoi vuonna 2023 edeltävän vuoden tasoa, selviää Postin Verkkokauppamittarista. Ulkomailta ostamisessa vanha trendi teki paluun, ja piristymisen merkkejä näkyy markkinalla.

Verkkokauppamittari perustuu Postin toimittamiin verkkokauppalähetyksiin ja säännölliseen mittaamiseen kuluttajakentässä. Tuore raportti näyttää kehityksen koko vuoden 2023 ajalta.

”Verkkokaupan vuosi 2023 päättyi maltillisena. Taloudellinen epävarmuus vaikutti suomalaisten ostoskäyttäytymiseen ja haluun kuluttaa läpi vuoden. Ostoskorin arvo laski, ja ostaminen oli entistä alennusvetoisempaa”, Postin verkkokauppapalveluiden johtaja Kaj Kulp kertoo.

Sesonki kiihdytti pakettimääriä

Verkkokaupassa nähtiin jälleen vuonna 2023, kuinka loppuvuoden sesonki vauhditti kaupankäyntiä. Pakettimäärät kääntyivät kasvuun jo mustaa perjantaita edeltävänä maanantaina. Kaiken kaikkiaan Postin matkassa kulki sesonkiviikkoina lähes seitsemän miljoonaa pakettia.

Verkkokaupan kehitys vaihteli tuotekategorioissa. Parhaita menestyjiä vuonna 2023 olivat yleinen tavarakauppa sekä lääkkeet ja kosmetiikka, joissa pakettimäärät nousivat edeltävästä vuodesta. Kun tarkastelussa on pelkkä joulusesonki, kasvua edeltävään vuoteen oli tavarakaupassa ja DIY-, eli tee-se-itse-tarvikkeilla.

Kiina oli vuoden 2023 suosituin ostomaa

Kansainvälisessä verkkokaupassa vanha trendi teki paluun: vuoden 2021 ALV-uudistus vähensi ostamista EU:n ulkopuolelta, mutta nyt Kiina taas kasvattaa suosiotaan. Kiina oli vuonna 2023 suomalaisten eniten suosima ostomaa.

Kansainvälisen postialan järjestön IPC:n tutkimuksessa 40 % vastaajista kertoi, että tilasi Kiinasta vuoden aikana. Maiden kärjessä oli myös Saksa (37 %), Ruotsi (24 %), Iso-Britannia (16 %) ja Yhdysvallat (16 %). Eniten ulkomailta ostetaan vaatteita ja kenkiä, kuluttajaelektroniikkaa sekä kosmetiikkaa.

Näkymät piristyvät verkkokaupassa

Pitkällä tähtäimellä verkkokauppa tulee kasvamaan. Myös vastuullisuuden merkitys kasvaa verkkokaupassa.

”Ennakoimme, että verkkokaupan kasvu on tänä vuonna aiemmin ennustettua hitaampaa. Merkkejä markkinan piristymisestä on kuitenkin jo näkyvissä. Kuluttajien luottamus on esimerkiksi kääntynyt takaisin nousuun ja ostovoiman uskotaan parantuvan”, Kaj Kulp kertoo.

Verkkokauppamittari seuraa verkkokaupan kehitystä Suomessa säännöllisesti. Uusimman raportin voi ladata osoitteesta posti.fi/verkkokauppamittari