COMPANY
Tiedotteet ja uutiset

Posti julkaisi vuosikatsauksensa – päästöt laskivat yli 17 prosenttia

21.3.2024

Posti on tänään julkaissut vuosikatsauksensa 2023. Sen osana julkaistusta vastuullisuusraportista selviää muun muassa se, että yhtiön kokonaispäästöt laskivat 17 prosenttia ja omat päästöt 16 prosenttia.

Posti Group Oyj on julkaissut vuosikatsauksensa 2023. Vuosikatsaus sisältää tilintarkastetun konsernitilinpäätöksen, hallituksen toimintakertomuksen, vastuullisuusraportin, selvityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmästä sekä palkitsemisraportin.

Vastuullisuusraportissa kerrotaan muun muassa, kuinka Posti on raportointivuoden aikana edistänyt tavoitteitaan taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun osa-alueilla. Raportin viitekehyksenä on aiempien vuosien tapaan kansainvälinen Global Reporting Initiative (GRI). Nyt julkaistussa raportissa on myös ensimmäistä kertaa aloitettu eurooppalaisten kestävyysraportointistandardien (ESRS) käyttö. ESRS-standardit E1, E5, S1, S4 ja G1 ovat raportissa niin, että tiedonantovaatimuksiin on vastattu osittain.

Posti on sitoutunut kuljettamaan fossiilivapaasti vuoteen 2030 mennessä. Tavoite pitää sisällään sekä omat että kumppanien kanssa toteutetut tiekuljetukset. Vuoteen 2040 mennessä kaikki toiminta on päästöjen osalta nettonollassa. Science Based Targets -aloite (SBTi) on hyväksynyt Postin lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet. Posti oli ensimmäinen suomalaisyritys ja ensimmäinen toimialansa yritys globaalisti, jonka nettonollatavoitteet aloite hyväksyi.

“Yritysten rooli päästöjen nopeassa vähentämisessä on erittäin suuri. Haluamme edistää logistiikan vihreää siirtymää ja teemme nopeita, konkreettisia toimenpiteitä jotta voimme kuljettaa kaiken fossiilittomasti jo alle kuuden vuoden sisällä”, sanoo Postin yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Anna Storm.

“Yhteisen planeettamme lisäksi ihmisten hyvinvointi on meille yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Lisäsimme merkittävästi toimenpiteitä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.”

Käytössä jo satoja sähköautoja

Postin kokonaispäästöt (scope 1–3) laskivat vuoden 2023 aikana 17,4 prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Vastaavasti Postin omat päästöt (scope 1–2) laskivat 16,1 prosenttia.

Posti otti viime vuonna käyttöönsä puoliperävaunullisen sähkökuorma-auton. Volvo FM 42T -sähkökuorma-auto on ensimmäisiä Suomessa. Keväällä 2024 yhtiö otti käyttöön ensimmäisen vanhasta diesel-kuorma-autosta sähköiseksi muunnetun, tavaraliikennekäytössä olevan kuorma-auton.

Vuoden 2023 lopussa Postillä ja sopimusliikennöitsijöillä oli käytössä yhteensä noin 340 sähköpakettiautoa, yksitoista sähkökuormuria, 45 biokaasurekkaa, 12 biokaasukuormuria ja yli 2000 kevyttä sähköajoneuvoa skoottereista sähkökärryihin.

Posti aloitti myös Paltan ja muiden yritysten kanssa biodiversiteettitiekartan laatimisen palvelualojen toimijoille sekä käynnistimme kolmivuotisen yhteistyön WWF:n kanssa luonnon monimuotoisuuden suojelun edistämiseksi.

Postin uusi liiketoimintahanke Circular Economy Venture auttaa yrityksiä tarttumaan kiertotaloudessa piilevään liiketoimintamahdollisuuteen. Kun kuluttajat voivat entistä useammin valita käytetyn tuotteen, uuden valmistamisen päästöt jäävät syntymättä.

Uudet tavoitteet monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja mukaan ottamisen lisäämiseksi

Syksyllä 2023 Posti otti käyttöön uudet tavoitteet monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja mukaan ottamisen lisäämiseksi. Yhtiö käynnisti Välittävä johtaja -koulutuksen kaikille noin 900 esihenkilölle. Myös tapaturmataajuus ja sairaspoissaolot laskivat.

Posti aloitti syksyllä 2023 vastuullisuusohjelman päivittämisen. Se julkaistaan kevään 2024 aikana.

Maailman johtava yritysten vastuullisuutta arvioiva taho, EcoVadis, arvioi Postin vastuullisuuden olevan korkeimmalla mahdollisella platinatasolla kolmatta kertaa peräkkäin. Arvioitujen yritysten joukossa Posti sijoittuu maailman parhaan prosentin joukkoon.

Posti valittiin Financial Timesin eniten ilmastopäästöjään vähentäneiden eurooppalaisten yritysten Europe's Climate Leaders -listalle toistamiseen. Ensimmäistä kertaa Posti valittiin Financial Timesin Diversity Leaders 2024 eli monimuotoisuusjohtajat -listalle.

Lue lisää raportista, joka on ladattavissa osoitteessa posti.com/vastuullisuus.