Postin raportti kertoo, miten verkkokauppa kehittyy Suomessa – koronan vaikutus jäänyt pysyväksi

23.02.2023

Posti julkaisee ensimmäistä kertaa verkkokaupan kehitystä kuvaavan Verkkokauppamittarin. Raportin tarkoituksena on jakaa tietoa verkkokaupan nykytilasta ja tulevaisuudesta Suomessa.

Verkkokauppamittari perustuu Postin toimittamiin verkkokauppatilauksiin, ulkoiseen tutkimusdataan ja Postin tekemään analyysiin.

”Olemme Postissa ainutlaatuisessa asemassa. Isona, valtakunnallisena toimijana meillä on eturivin paikka verkkokaupan kehitykseen Suomessa. Haluamme olla avoimia ja jakaa tämän näkymän myös muiden käyttöön”, kertoo Postin liiketoimintajohtaja Tommi Kässi.

Raportti näyttää verkkokaupan kehityksen aina vuodesta 2018. Siitä selviää, että koronapandemia sysäsi verkkokaupan kasvuun, ja kehitys on jäänyt pysyväksi. Verkkokauppa on lähes kaksinkertaistunut vuosien 2018–2022 aikana.

Posti ennustaa, että Suomessa liikkuvat pakettimäärät tulevat tuplaantumaan vuoteen 2030 mennessä verkkokaupan kasvun myötä. Suomalaisessa verkkokaupassa on kasvupotentiaalia: suomalainen tilaa keskimäärin noin 15 pakettia vuodessa, kun vastaava luku Saksassa on noin kaksinkertainen ja Yhdysvalloissa kolminkertainen.

”Tiedolle on juuri nyt enemmän tarvetta kuin koskaan. Tulevaisuutta on hankala ennustaa, ja nyt jos joskus on tärkeää seurata, mitä markkinassa tapahtuu. Haluamme auttaa kumppaneitamme, eli verkkokauppoja, antamalla tietoa”, kertoo Tommi Kässi.

Verkkokauppamittari on saatavilla osoitteessa posti.fi/verkkokauppamittari. Raportti julkaistaan jatkossa säännöllisesti, jolloin se seuraa verkkokaupan kehitystä Suomessa.