Uusi kansainvälinen kuljetusten päästölaskennan ohjeistus julkistettu Davosissa – Posti yli 30 kansainvälisen kehittäjän joukossa

18.01.2023

main_image

Uusi kansainvälinen päästöstandardi koskee isoa osaa yrityksistä. Yksittäisen lähetyksen koko kuljetusketjun päästöjen raportointiin ei ole aiemmin ollut selkeitä sääntöjä – nyt tuore kansainvälinen ohjeistus on vihdoin saatavilla. Se auttaa kaikkia kuljetusyrityksiä sekä kuljetusten käyttäjiä, kuten verkkokauppoja, päästöjen raportoinnissa sekä tavaraliikenteestä aiheutuvien päästöjen vähentämisessä.

Logistiikan toimiala on vielä paljolti riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja globaalisti kuljetustarpeiden on ennustettu kasvavan merkittävästi kohti vuotta 2050. Päästötiedon läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta lisäämällä logistiikkaa voidaan organisoida ilmastotehokkaammin.

Tänään on julkistettu uusi, kansainvälinen päästöstandardi, joka auttaa yksittäisen lähetyksen päästöjen laskennassa ja tukee logistiikkatoimijoita matkalla nettonollapäästöihin. Smart Freight Centre sekä World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) julkistivat standardin Maailman talousjärjestön WEF:n vuotuisessa kokouksessa Davosissa.

Mukana kehitystyössä on ollut Maailman talousjärjestö WEF, konsulttiyhtiö McKinsey sekä yli 30 kansainvälistä organisaatiota suurista kaupan alan toimijoista ja valmistajista kansainvälisiin kuljetusyrityksiin. Suomesta kehitystyössä mukana on ollut Posti. Ryhmän tavoitteena on edesauttaa nettonollapäästöihin pääsemistä selkeän ohjeistuksen avulla.

Rahti- tai pakettilähetyksen kuljettamiseen osallistuu tavallisesti useita eri yrityksiä. Lähetyskohtaisten päästöjen raportointiin koko kuljetusketjun osalta ei ole aiemmin ollut selkeitä sääntöjä – nyt tuore viitekehys on vihdoin saatavilla. Yhteiset laskentasäännöt auttavat niin kaikkia kuljetusyrityksiä kuin kuljetusten käyttäjiä päästöjen raportoinnissa sekä vähentämään tavaraliikenteestä aiheutuvaa päästöä.

Ohjeistus täydentää Smart Freight Centren Global Logistics Emissions Council (GLEC) Framework 2.0 -viitekehystä. Logistiikan päästöjen laskenta- ja raportointiperiaatteet toimivat pohjana tulevalle ISO 14083 -standardille. Standardi toimii kansainvälisesti hyväksyttynä määrittelynä GHG-protokollan mukaisten päästöjen laskemiselle logistiikan ja rahdin kuljetusketjuissa.

“Päästödata on vielä sirpaleista ja puutteellista ja onkin olennaista löytää oikea tarkkuustaso, jossa laskenta ei aiheuta kohtuutonta kuormitusta etenkään pienille kuljetusyrityksille, mutta tieto on riittävän luotettavaa ja laadukasta, jotta sen perusteella kuljetusten ostajat voivat tehdä vastuullisia valintoja”, sanoo Postin ilmasto- ja ympäristöjohtaja Anna Heino.

”Olisi erittäin tärkeää, että kaikki yritykset siirtyvät noudattamaan yhteistä raportointitapaa. Mukana kehitystyössä on ollut myös laaja joukko maailman suurimpia kaupan ja kuljetusalan toimijoita kuten Amazon, Nestle, Unilever, Maersk, DHL ja UPS,” Heino jatkaa

Voit lukea Smart Freight Centren ja WBCSD:n tiedotteen sekä ladata ohjeistuksen täältä.