Postin taidepalkinto 2023 taidevalokuvaaja Christoffer Relanderille

30.03.2023

Posti on myöntänyt vuoden 2023 postimerkkitaidetta edistävän palkinnon taidevalokuvaaja Christoffer Relanderille, joka tunnetaan ihmishahmoja ja luontoa yhdistävistä monivalotetuista valokuvistaan. Postin taidepalkintoon kuuluu 10 000 euron arvoinen rahapalkinto ja postimerkkijulkaisu taiteilijan töistä.

Syyskuussa 2023 julkaistavien postimerkkien aiheeksi valittiin kaksi Christoffer Relanderin valokuvaa: Perfume vuodelta 2013 ja Butterfly Mind II vuodelta 2023. Molemmat valokuvat ovat We Are Nature -sarjasta, jonka Relander aloitti vuonna 2010. ”Kuvasarja jatkuu edelleen ja siitä on tullut vuosien mittaan yhä henkilökohtaisempi projekti”, hän kertoo.

Relanderin suunnittelemissa merkeissä on mukana myös 2D-viivakoodi, joka helpottaa merkillä varustettujen lähetysten koneellista lajittelua.

Monivalotettuja maalauksia kameralla

Christoffer Relander perehtyi valokuvaukseen toimiessaan varusmiesaikanaan Uudenmaan prikaatin lehden graafikkona. ”Monivalotuksesta innostuin, kun ymmärsin, että sen avulla voi tehdä valokuvia, ei vain ottaa niitä. Monivalotetun kuvan tekeminen muistuttaa maalaamista ja visuaalista suunnittelua. Graafikon koulutus antaa hyvän pohjan dynaamisten muotojen ja siluettien hallintaan.”

Relanderia kiinnostaa monivalotuksen historia ja hän on tehnyt monivalotettuja valokuvia perinteisesti filmillä, sekä digikameralla ja kuvankäsittelyohjelmilla. ”Monivalotus vaatii käytettävästä tekniikasta riippumatta paljon ennakkosuunnittelua ja kärsivällisyyttä. Monivalotuksessa tulee tehtyä paljon virheitä, joista oppii joka kerta jotain uutta. Kokeilemalla ymmärtää, miten algoritmi toimii.”

Avainteemoina luonto ja ihmiset

Christoffer Relanderin kuvien teemoja ovat luonto, ihminen, ajattomuus, surrealismi ja runollisuus.

Luonto on ollut tärkeä osa Relanderin elämää lapsesta saakka. ”Olen itse kasvanut maalla ja viettänyt lapsena paljon aikaa metsässä. Tavallaan leikin kuvissani metsissä edelleen. Luonto antaa minulle jatkuvasti uusia ideoita ja stimuloi mielikuvitusta. Puissa, lehdissä ja oksissa on muotoineen ja kuvioineen jotain inhimillistä. Lehtipuut ja erityisesti tammet ovat suosikkejani.”

Ihmisiä kuvatessaan Relander haluaa keskittyä yksilön sijaan yleisemmin ihmishahmoon. ”Kun kuvissa esiintyvät ihmiset ovat anonyymejä, katsojalle jää enemmän omaa tulkinnan varaa. Tunnistettavat persoonat veisivät kuvissa liikaa huomiota itseensä.”

Christoffer Relander tekee myös tilaustöitä mm. yrityksille, jotka huomioivat toiminnassaan ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen.

Postin taidepalkinto jaetaan nyt seitsemättä kertaa

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien ja taiteen arvostusta ja asemaa.

”Postin taidepalkinnolla palkitaan nyt ensimmäistä kertaa valokuvaa. Christoffer Relanderin monivalotetut taidevalokuvat yhdistävät luovasti ihmispotretteja ja luontoa. Hän loihtii kamerallaan unenomaisia satumaailmoja, joihin katsoja haluaisi itsekin uppoutua”, kertoo postimerkkien taiteilijavalinnoista ja postimerkkitaidetöiden ohjauksesta vastaava Postin Design Manager Tommi Kantola.

Postin taidepalkinto myönnetään nyt seitsemättä kertaa. Vuonna 2017 taidepalkinnon sai kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin, vuonna 2018 graffititaiteilija EGS, vuonna 2019 vaatesuunnittelija Mert Otsamo, vuonna 2020 kuvataiteilija Janne Laine, vuonna 2021 lasitaiteilija Alma Jantunen ja vuonna 2022 kuvanveistäjä Kim Simonsson.

Christoffer Relander, 36

Kuvamateriaalia: https://digilibrary.emmi.fi/l/2t8jwjpF9KQb

#postintaidepalkinto

www.christofferrelander.com