Sanomalehti Karjalainen ja Posti suunnittelevat sanomalehden ja päiväpostin jakelua samalla jakelukierroksella Juuan, Nurmeksen ja Valtimon alueelle

21.06.2023

Sanomalehti Karjalainen ja Posti suunnittelevat Juuan, Nurmeksen ja Valtimon alueelle sanomalehden ja päiväpostin jakelua samalla jakelukierroksella. Sanomalehteä ja päiväpostia voitaisiin jakaa samalla jakelukierroksella 11.9.2023 alkaen. Postia jaettaisiin ensin taajamassa ja sen jälkeen haja-asutusalueella. Sanomalehdet jaettaisiin jatkossakin lähettäjien kanssa sovitun aikataulun mukaisesti joka päivä maanantaista perjantaihin.

Sanomalehtien varhais- ja päiväjakelun kehittäminen on osa Sanomalehti Karjalaisen ja Postin yhteistyötä. Uusien ratkaisuiden suunnittelu on perustana sille, että kustannuskehitys jakelun osalta on tulevaisuudessa kestävää.

”Haluamme, että lukijamme saavat jatkossakin paperisen lehden kotiin jaettuna. Tarjoamme lukijoillemme myös digitaalisia palveluja perinteisen jakelupalvelun rinnalla”, kertoo myyntipäällikkö Lasse Valkila Sanomalehti Karjalaisesta.

”Meillä Postissa on hyviä kokemuksia muualla Suomessa tehdyistä jakelumuutoksista, joissa on tehty vastaavaa sanomalehtien ja päiväpostin jakelua samalla jakelukierroksella. Uskomme tämän jakelutavan toimivan myös Juuassa, Nurmeksessa ja Valtimolla. Aiemmin tänä vuonna vastaava muutos tehtiin Ilomantissa, Kiihtelysvaarassa ja Tuupovaarassa”, sanoo aluepäällikkö Ari Korhonen Postilta.

Yhdellä jakelukierroksella huomioidaan vielä aiempaa vahvemmin Postille ja Karjalaiselle tärkeät vastuullisuusasiat, muun muassa ilmastotavoitteet. Jakelujen yhdistämisellä ja reittioptimoinnin avulla voidaan vähentää ajokilometrejä, polttoainekustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä.

Kerromme postinsaajille lisää tästä jakelun muutoksesta lähempänä niiden suunniteltua ajankohtaa.

 

Posti suunnittelee myös päiväpostin vuoropäiväjakelun laajentamista Juukaan, Kolille, Nurmekseen ja Valtimolle

Posti suunnittelee myös päiväpostin vuoropäiväjakelun laajentamisesta Juuan, Kolin, Nurmeksen ja Valtimon alueelle. Muutokset tulisivat suunnitelman mukaan voimaan 11.9.2023.

Vuoropäiväjakelussa päiväpostin jakelupäivät vuorottelevat postinumeroalueiden välillä, joten vierekkäisissä kaupunginosissa postia voi tulla eri päivinä. Paperista postia jaetaan arkipäivisin kahden viikon vaihtuvissa jaksoissa:

- maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina yhdellä viikolla

- tiistaina ja torstaina sitä seuraavalla viikolla.

Vuoropäiväjakelun aloitusviikon jakelupäivät voivat olla postinumeroalueella joko maanantai, keskiviikko ja perjantai tai tiistai ja torstai. Seuraavalla viikolla päivät vaihtuvat.

Yleispalvelulähetykset (postimerkilliset lähetykset) jaetaan postilain mukaisesti. Vuoropäiväjakelu ei koske pakettien jakelua, lukuun ottamatta postilaatikkoon tai -luukkuun mahtuvia pikkupaketteja, joita jaamme päiväpostin mukana. Päiväpostin mukana jaettavat aikakauslehdet, osoitteelliset sanomalehdet ja mainokset jaetaan lähettäjien kanssa sovitun aikataulun mukaisesti. Niiden jakeluaikoihin saattaa tulla muutoksia

Kerromme postinsaajille jaettavalla julkisella tiedotteella lisää jakelun muutoksista lähempänä niiden suunniteltua ajankohtaa. 

Suomessa alueellinen vuoropäiväjakelu on jo käytössä useilla alueilla. Vastaavia jakelumalleja on käytössä myös kaikissa Pohjoismaissa. Syynä on paperisen postin voimakas väheneminen.

Jakelua uudistamalla Posti voi tarjota myös jatkossa perinteisiä jakelupalveluja digitaalisten palvelujen rinnalla.

Reittioptimoinnin avulla voidaan vähentää myös ajokilometrejä, polttoainekustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Posti on sitoutunut painamaan Postin päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Suunnitelluista jakelun muutoksista käydään ensin neuvottelut Postin henkilöstön kanssa ja mahdolliset muutostarpeet henkilöstön osalta tarkentuvat neuvottelujen edetessä. Vuoropäivämalli mahdollistaa aiempaa paremmin kokoaikaisen työn tekemisen.

Postin Muutosyksikkö antaa henkilöstölle henkilökohtaista tukea urasuunnittelussa ja pyrkii etsimään sopivia ratkaisuja Postin sisältä yhdessä liiketoiminnan ja työntekijöiden kanssa.