Postin uusi Mikkelin terminaali on otettu käyttöön – vastuullisuus näkyy kaikessa

18.09.2023

DJI_0155.jpgKuva: Mikko Kankainen

Postin terminaali on valmistunut ja otettu käyttöön Mikkelin Tuskussa (Timpurinkatu 1). Terminaalissa työskentelee yhteensä sata työntekijää. Mikkelin seudun noin 150 000 postinsaajan lähetykset kulkevat uuden terminaalin kautta. Myös aiemmin Ratakadulla palvellut Mikkelin yrityspiste sekä K-Supermarket Pikantissa palvelleet postilokero- ja Poste restante -palvelut siirtyvät uuteen terminaaliin.

”Yhdistimme kaikki Mikkelin alueen toimintomme saman katon alle uuteen nykyaikaiseen terminaaliin, jossa iso painopiste on kiinteistön energiatehokkuudella ja työturvallisuudella. Hyödynnämme uutta teknologiaa. Esimerkiksi tuotantoa ohjataan digitaalisilla ohjausnäytöillä ja kaikki terminaalin kuormaussillat on varustettu peruutuslasereilla. Lisäämme merkittävästi sähköisten ajoneuvojen määrää”, Itä-Suomen kuljetusalueesta vastaava Hannu Kaihilahti sanoo.

Tontilla on oma aurinkovoimala

Uusi terminaali on kooltaan noin 4 300 neliömetriä ja sen rakentamisessa on huomioitu energiatehokkuus ja vastuullisuus. Kaikki terminaalissa käytettävä sähkö on täysin uusiutuvaa. Lämmitys toteutetaan maalämmöllä, valaistus laadukkaalla LED-tekniikalla. Tontilla on myös oma pieni aurinkovoimala, jonka tuottama energia hyödynnetään täysimääräisesti kiinteistössä.

”Mikkelin terminaalihanke on ottanut huomioon työturvallisuuden jo heti suunnitteluvaiheesta lähtien. Energiapihi rakennus on suunniteltu kustannustehokkaaksi ilman ylimääräisiä neliötä. Materiaalivalinnat suosivat pitkäikäisyyttä ja rakenteiden kestävyyttä. Esimerkiksi piharakenteisiin on käytetty 20 000 tonnia kierrätysbetonia”, Postin kiinteistöpäällikkö Jani Mikkonen kertoo.

Ajojärjestelijä Henriikka Korhonen pitää tärkeänä, että uudet tilat ovat toimivat ja viihtyisät.  

”Uusissa tiloissa lajittelulogistiikka on toimivaa sekä työturvallista, ja työntekijät viihtyvät. Samalla pystymme toimimaan entistä ympäristöystävällisemmin. Yhteisenä ympäristötekona istutimme yhdessä pienen pölyttäjäniityn paikallisen luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi”, Henriikka kertoo.  

Mikkelissä lisätään merkittävästi sähköisten ajoneuvojen määrää

Posti on sitoutunut vähentämään omat päästönsä nollaan ja kuljettamaan fossiilivapaasti vuoteen 2030 mennessä. Yksi tärkeä keino on fossiilittomien ajoneuvojen, kuten sähkö- ja kaasuautojen sekä kevyiden sähkökulkuneuvojen, käyttöönotto. Postilla on jo nyt käytössä yli 30 LBG biokaasurekkaa, 14 paineistettua CBG biokaasua käyttävää kuorma-autoa, kymmenen sähkökuorma-autoa ja noin 300 sähköpakettiautoa.  

Myös Mikkelissä lisätään merkittävästi fossiilittomien ajoneuvojen määrää. Vuoden loppuun mennessä Mikkelin alueella on käytössä yksi biokaasurekka, 10 sähköautoa, 2 sähkörahtiskootteria ja 17 sähkökärryä.  

”Tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet -aloitteen (SBTi) mukaan jokaisen yrityksen tulisi vähintään puolittaa päästönsä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä ja saavuttaa nettonolla vuoteen 2050 mennessä. Olemme sitoutuneet nettonollaan jo vuoteen 2040 mennessä. Jotta tällaiset pitkän aikavälin isot ilmastotavoitteet olisivat toteutettavissa, tarvitaan myös välitavoitteita. Siksi tähtäämme siihen, että vuonna 2030 me ja kumppanimme kuljetamme kaiken fossiilittomasti. Haluamme, että vuonna 2030 asiakas voi valita Postin tietäen, että emme käytä fossiilisia polttoaineita” sanoo Postin ilmasto- ja luontojohtaja Anna Heino.