Uudistunut postilaki ja sanomalehtien jakelutuki voimaan – turvaavat postinjakelua muuttuvassa toimintaympäristössä

02.10.2023

Uudistunut postilaki ja sanomalehtien jakelutuki tulivat voimaan lokakuun alussa. Postilain avulla mahdollistetaan kustannustehokas postinjakelu tilanteessa, jossa perinteisten postilähetysten määrät jatkuvasti vähenevät. Postille myönnettiin sanomalehtien jakelutukea 17 alueelle turvaamaan sanomalehtien viisipäiväinen jakelu.

Uudistunut postilaki voimaan 1. lokakuuta

Postilaki määrittelee yleispalveluun kuuluvien kirjelähetysten eli postimerkillisten kirjeiden ja korttien keräily- ja jakelutiheyden. Lakimuutoksella kevennetään ja joustavoitetaan yleispalveluvelvoitetta, jotta postipalveluja voidaan tulevaisuudessa toteuttaa tehokkaasti kuluttajien tarpeet huomioiden.

Postilain muutosten jälkeen yleispalveluun kuuluvat postilähetykset on keräiltävä ja jaettava vähintään kolmena arkipäivänä viikossa, arkipyhiä lukuun ottamatta. Tähän asti jakeluvelvoite on ollut pääsääntöisesti viitenä arkipäivänä viikossa.

Postilaki ei säätele muiden kirjeiden, sanomalehtien, aikakauslehtien, mainosten ja pakettien jakelupäiviä.

Lue lisää: Kysymyksiä ja vastauksia postilaista ja jakelutuesta - Postin jakelu - Lähetyksen vastaanottaminen - Asiakastuki - Posti

Sanomalehtien jakelutuki turvaa viisipäiväisen jakelun

Lokakuussa otetaan käyttöön määräaikainen sanomalehtijakelua koskeva valtion jakelutuki. Avustuksen tarkoituksena on luoda edellytyksiä sanomalehtijakelun toteuttamiselle viitenä arkipäivänä viikossa alueilla, joilla ei ole kaupallisin ehdoin toteutettua sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa eikä saatavilla täysin kattavaa viisipäiväistä varhaisjakelua. Avustusta myönnetään sanomalehtien jakeluun tiistaisin ja torstaisin näillä alueilla.

Jakelutuki kilpailutetaan, ja kilpailutuksen valmistelusta ja toteutuksesta vastaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tuki maksetaan jakeluyritykselle ja valtionavustus voi kattaa sanomalehtijakelusta syntyneet nettokustannukset ja kohtuullisen voiton.

Postille on myönnetty sanomalehtien jakelutukea 17 alueelle

Jakelutuki koskee kattavan varhaisjakelun ulkopuolisia postinumeroita, mikä tarkoittaa noin puolta kaikista postinumeroista. Tuki kohdennetaan vähintään kolmena arkipäivänä viikossa ilmestyvien tilattavien, maksullisten sanomalehtien jakeluun, ja se koskee tiistain ja torstain jakelupäiviä. Tukialueilla yleispalvelutuotteet eli postimerkilliset kirjeet jaetaan maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, joten jakelutuki täydentää jakelupäivät näin viiteen.

Avustusalueita on yhteensä 38, ja ne noudattavat pääpiirteissään maakuntarajoja, poikkeuksena Lappi, jossa avustusalueet rajautuvat pääpiirteissään kuntarajojen mukaisesti.

Jakelutuki myönnettiin Postille kaikkialla muualla paitsi Lapissa eli yhteensä 17 alueelle.

Lapin kunnissa Postin hakemukset hylättiin, sillä ehtona ollutta jakelun päättymisen klo 16 aikarajaa ei olisi pystytty Postin toimintamallissa täyttämään. Niissä 20 Lapin kunnassa, joissa Postin hakemus hylättiin eikä muita hakijoita ollut, Traficom velvoittaa Posti Jakelu Oy:n huolehtimaan sanomalehtien jakelusta tiistaisin ja torstaisin.

Lue lisää:

Traficomin sivuilta: Tietoa sanomalehtijakelun avustuksesta

Traficomin tiedote: Traficom myönsi valtionavustukset sanomalehtien jakeluun - tavoitteena turvata kattavan jakeluverkon säilyminen koko maassa | Traficom