Posti suunnittelee päiväpostin vuoropäiväjakelua Mikkeliin

22.12.2023

Posti suunnittelee päiväpostin vuoropäiväjakelun laajentamista Mikkeliin. Muutos koskee postinumeroalueita 50100–50970. Muutokset tulisivat suunnitelmien mukaan voimaan 8.4.2024.

Vuoropäiväjakelussa päiväpostin jakelupäivät vuorottelevat postinumeroalueiden välillä, joten vierekkäisissä kaupunginosissa postia voi tulla eri päivinä. Paperista postia jaetaan arkipäivisin kahden viikon vaihtuvissa jaksoissa: maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina yhdellä viikolla sekä tiistaina ja torstaina sitä seuraavalla viikolla.

Vuoropäiväjakelun aloitusviikon jakelupäivät voivat olla postinumeroalueella joko maanantai, keskiviikko ja perjantai tai tiistai ja torstai. Seuraavalla viikolla päivät vaihtuvat.

Vuoropäiväjakelussa yleispalvelulähetykset eli postimerkilliset lähetykset jaetaan postilain mukaisesti. Vuoropäiväjakelu ei koske pakettien jakelua, lukuun ottamatta postilaatikkoon tai -luukkuun mahtuvia pikkupaketteja, joita jaetaan päiväpostin mukana.

Päiväpostin mukana jaettavat aikakauslehdet, osoitteelliset sanomalehdet ja mainokset jaetaan lähettäjien kanssa sovitun aikataulun mukaisesti. Jakeluaikoihin saattaa tulla muutoksia.

Aamun sanomalehdet jaetaan varhain aamulla jokaisena viikonpäivänä, kuten ennenkin. Mikkelin alueella voidaan suunnitelmien mukaan jakaa varhaisjakelussa myös sanomalehtiä, joita nykyisin jaetaan päiväpostin mukana. Tämä muutos alkaa 12.3.2024.

Kerromme jakelun muutoksista lisää postinsaajille jaettavalla julkisella tiedotteella helmikuussa 2024.

Suomessa alueellinen vuoropäiväjakelu on jo käytössä useilla alueilla. Vastaavia jakelumalleja on käytössä myös kaikissa Pohjoismaissa. Syynä on paperisen postin voimakas väheneminen.

Jakelua uudistamalla Posti voi tarjota myös jatkossa perinteisiä jakelupalveluja digitaalisten palvelujen rinnalla. Reittioptimoinnin avulla voidaan vähentää myös ajokilometrejä, polttoainekustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Posti on sitoutunut painamaan Postin päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Suunnitelluista muutoksista käydään neuvottelut henkilöstön kanssa, mahdolliset muutostarpeet myös henkilöstön osalta tarkentuvat neuvottelujen edetessä. Vuoropäivämalli mahdollistaa aiempaa paremmin kokoaikaisen työn tekemisen.