AKT:n lakot vaikeuttavat myös Postin lähetysten kulkua

14.02.2023

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on antanut lakkovaroitukset satamien ahtaustyöhön ja kolmelle autoliikenteen sopimusalalle: kuorma-autoalalle, säiliö- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle. Mikäli sopuun ei päästä, keskiviikkona 15.2. alkavilla lakoilla on vaikutuksia ainakin Postin kuljetus- ja terminaalitoimintoihin sekä kotimaan ja ulkomaan lähetyksiin. Autoliikennettä koskevan lakon on ilmoitettu päättyvän 21.2. Posti ei ole osapuoli näissä neuvotteluissa.

Lisäksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tukitoimista, joiden tavoitteena on vauhdittaa AKT:n työehtosopimusneuvotteluja kuorma-autoalalla.

PAU:n työtaistelutoimet koskevat useita Postin kuljetustoimintoja ajalla 16.2. klo 00:00 – 21.2. klo 24:00. Lakon kohteena olevissa paikoissa ei tukilakon aikana pureta tai lastata kuorma-autoja tai perävaunuja. Lakon ulkopuolelle on rajattu turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt.

“Pahoittelemme tilanteesta asiakkaillemme aiheutuvaa haittaa ja lakoista aiheutuvia viivästyksiä. Emme ole neuvotteluiden osapuoli, mutta nyt vaikutuksia kohdistuu meihin logistiikka-alan suurena toimijana. Toivomme, että sopuun päästään ja lakot päättyvät pikaisesti. Pyydämme asiakkailtamme ymmärrystä sille, että lakkojen päättymisen jälkeen normaalitilanteeseen palaaminen tulee kestämään jonkin aikaa”, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Tällä hetkellä Posti arvioi, että pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon. Sama arvio koskee myös rahtikuljetuksia. Posti arvioi lakkojen vaikutuksia palveluihinsa päivittäin ja kertoo mahdollisista arvioissa tapahtuvista muutoksista asiakastiedotteessa, joka löytyy kotisivuilta posti.fi.