Posti ottaa käyttöön vuoropäiväjakelun uusilla paikkakunnilla

12.09.2022

Posti ottaa käyttöön vuoropäiväjakelun uusilla paikkakunnilla syys-lokakuussa. Vuoropäiväjakelussa päiväpostia jaetaan samalla postinumeroalueella vuoroviikoin eri päivinä. Yhdellä viikolla jakopäiviä ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai, sitä seuraavalla viikolla tiistai ja torstai.

Päiväpostissa jaetaan esimerkiksi kirjeitä, aikakauslehtiä, mainoksia sekä postiluukkuun tai -laatikkoon mahtuvia pikkupaketteja. Vuoropäiväjakelu ei koske sanomalehtien varhaisjakelua eikä pakettijakelua.

Muutoksen taustalla on paperisen postin määrän väheneminen, viimeisen kymmenen vuoden aikana määrä on pienentynyt 70 prosenttia ja väheneminen jatkuu. Kun paperista postia on jaettavana entistä vähemmän, on jakelurytmiä pitänyt muuttaa.

Vuoropäiväjakelu käyttöön eri puolilla Suomea

Vuoropäiväjakelu on käytössä jo Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Tampereella. Nyt vuoropäiväjakelu alkaa näillä alueilla:

Sanomalehtien ja pakettien jakelu kuten ennenkin – päiväpostin rytmi muuttuu

Sanomalehtien varhaisjakelu jatkuu kuten tähänkin asti niillä alueilla, joilla Posti hoitaa varhaisjakelun.

Pakettien jakelu jatkuu yleisesti ottaen kuten ennenkin. Poikkeuksena ovat postilaatikkoon tai -luukkuun mahtuvat pikkupaketit, jotka jaamme vuoropäiväjakeluna päiväpostin mukana.

Se, mikä muuttuu, on päiväpostin jakelurytmi. Joidenkin aikakauslehtien ja mainosten jakelupäivät voivat muuttua, ja jaamme ne lähettäjien kanssa sovittavien aikataulujen mukaisesti.

Myös postimerkilliset kirjeet ja kortit jaetaan päiväpostissa. Ne ovat yleispalvelulähetyksiä, joiden jakaminen on lain mukaan Postin vastuulla. Jaamme nämä lähetykset postilain mukaisesti.

Vähemmän ajettuja kilometrejä ja päästöjä, enemmän kokoaikaista työtä

Vuoropäiväjakelu tukee Postin ilmastotavoitteita. Vuoropäiväjakelun avulla voidaan optimoida jakelureittejä ja siten vähentää ajettuja kilometrejä, polttoainekustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Posti on sitoutunut painamaan omat päästönsä nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Vuoropäiväjakelu auttaa myös pitämään Postin työtehtäviä kokopäiväisinä ja vähentää osa-aikaisia tehtäviä.