COMPANY
Postin tieteeseen pohjautuvat nettonollatavoitteet hyväksytty ensimmäisenä suomalaisyrityksenä – globaalisti toimialansa ensimmäinen
Tiedotteet ja uutiset

Postin tieteeseen pohjautuvat nettonollatavoitteet hyväksytty ensimmäisenä suomalaisyrityksenä – globaalisti toimialansa ensimmäinen

13.6.2022

Science Based Targets -aloite (SBTi) on hyväksynyt Postin tieteeseen pohjautuvat nettonollatavoitteet (science-based net zero targets).

Posti on ensimmäinen suomalaisyritys ja ensimmäinen toimialansa yritys globaalisti, jonka nettonollatavoitteet aloite on hyväksynyt. Myöskään yrityksiä Ruotsista tai Baltiasta ei ole vielä hyväksynnän saaneiden listalla.

Kaikkiaan hyväksyttyjä tavoitteita on tällä hetkellä Postin lisäksi 16 yrityksellä globaalisti. Näistä kahdeksan yritystä on sitoutunut pääsemään tavoitteeseen Postin tavoin vuoteen 2040 mennessä eli aikaisimpaan mahdolliseen ajankohtaan.

Jo aiemmin, viime elokuussa, SBTi hyväksyi Postin lyhyen aikavälin tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet*. Niihin päästäkseen Posti aikoo olla nollapäästöinen oman toiminnan (scope 1 & 2) osalta sekä saavuttamalla sataprosenttisesti fossiilivapaat tiekuljetukset myös kumppanien osalta vuoteen 2030 mennessä.

”Kansainvälisen ilmastopaneelin mukaan maapallon lämpenemisen nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on edelleen mahdollista mutta olemme vaarallisen lähellä tätä rajaa. SBTi:n mukaan on äärimmäisen tärkeää, että yritykset vähintään puolittavat päästönsä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä ja saavuttavat nettonollan 2050 mennessä. Posti on sitoutunut nettonollaan jo vuoteen 2040 mennessä ja haluamme kannustaa kaikkia yrityksiä mukaan”, sanoo Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn.

Nettonollatavoite tarkoittaa sitä, että Posti vähentää oman toimintansa – käytännössä oman kuljettamisen ja toimitilojen – aiheuttamien päästöjen lisäksi myös arvoketjun päästöt nollaan. Arvoketjun päästöihin kuuluvat esimerkiksi alihankitut kuljetukset, polttoaineiden tuotantovaiheessa syntyneet päästöt, ostetut tuotteet ja palvelut sekä liike- ja työmatkustus.

Tieteeseen pohjautuvaan nettonollatavoitteeseen päästäkseen yrityksen on vähennettävä kaikki päästönsä nollaan. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, esimerkiksi johtuen siitä, ettei yritys voi kontrolloida arvoketjunsa kaikkia päästöjä, päästöjä on vähennettävä vähintään 90 prosenttia. Tällöin loput päästöt on poistettava ilmakehästä. Postin kaikki päästöt on avattu tarkemmin vastuullisuusraportissa Vastuullisuusraportti 2021.

*Postin tieteeseen pohjautuvat päästövähennystavoitteet

  • Vuoteen 2030 mennessä Posti vähentää kokonaispäästöjään (scope 1, 2 & 3) 50 prosentilla vuoden 2020 tasosta

  • Posti aikoo päästä tavoitteeseen olemalla nollapäästöinen oman toiminnan (scope 1 & 2) osalta sekä saavuttamalla sataprosenttisesti fossiilivapaat tiekuljetukset myös arvoketjun osalta vuoteen 2030 mennessä.

  • Vuoteen 2040 mennessä Posti on kaiken toimintansa osalta (scope 1, 2 & 3) nettonollassa.

Posti oli sitoutunut Climate Pledge -aloitteen myötä nettonollatavoitteisiin vuoteen 2040 mennessä jo aiemmin (Posti mukaan kansainväliseen Climate Pledge -ilmastositoumukseen ) mutta nyt tavoitteet saivat SBTi:n hyväksynnän.

Postin omat päästöt laskivat viime vuonna kymmenellä prosentilla verrattuna toissavuoteen. Vuotta aiemmin päästöt vähenivät 14 prosenttia, joten matka kohti nollapäästöjä jatkui hyvällä tasolla. Kaikkiaan Postin omat päästöt Suomessa ovat vuodesta 2011 laskeneet lähes 60 prosenttia.

Toukokuussa kansainvälinen talousmedia Financial Times listasi (Posti Financial Timesin Euroopan ilmastojohtajien listalle – listalla 20 suomalaisyritystä ) Postin mukaan eniten ilmastopäästöjään vähentäneiden eurooppalaisten yritysten Europe’s Climate Leaders 2022 -listalle. Kaikkiaan mukana on 400 yritystä, joista 20 Suomesta. Maaliskuussa suomalaiset kuluttajat valitsivat Postin vastuullisimmaksi paketti- ja logistiikkabrändiksi vuoden 2022 Sustainable Brand Index™ -tutkimuksessa.

Tieteeseen pohjautuva ilmastotavoite (SBTi) on yhteishanke CDP:n, YK Global Compact -aloitteen, maailman luonnonvarainstituutin WRI:n ja WWF:n välillä. SBTi auttaa yrityksiä asettamaan kunnianhimoiset päästötavotteet jotka ovat linjassa viimeisimmän ilmastotieteen kanssa. Sen tavote on saada yritykset puolittamaan päästönsä ennen vuotta 2030 ja saavuttamaan päästöissään nettonollan ennen vuotta 2050.