Posti: Postimäärät jatkavat vähentymistään – postimerkkien hintoja tarkistetaan jakelun kustannusten kattamiseksi

28.02.2022

Postin käteismaksullisten kirjepalveluiden hinnat muuttuvat 31.3.2022. Käteismaksullisia kirjepalveluita ovat mm. postimerkillä maksetut kotimaan ja ulkomaan kirjeet, jotka kuuluvat yleispalvelun piiriin.

Suomalainen kuluttaja käyttää kirjeiden lähettämiseen keskimäärin alle 20 euroa vuodessa. Hintojen muuttuminen tarkoittaa hänelle korotuksena alle 2 euroa vuodessa.

Kotitalous saa nykyisin postimerkillisen lähetyksen enää keskimäärin noin kerran kolmessa viikossa

Koronapandemiasta toipuminen on kiihdyttänyt inflaatiota. Logistiikka-alalla erityisesti energian hinnannousu vaikuttaa merkittävästi ja suoraan Postin kustannuksiin. Olemme tehneet monia muutoksia omassa toiminnassamme kustannuspaineiden hillitsemiseksi.

Kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä liki 70 %. Osoitteelliset kirjeet vähenivät 8 prosenttia vuoden 2021 aikana. Kuluttajien lähettämien kirjeiden määrä väheni tätäkin enemmän, selvästi yli 10 %. Paperipostin laskeva trendi ei ole pysähtymässä. Nykyisellä laskuvauhdilla kirjemäärän arvioidaan jopa puolittuvan nykyisestä tasostaan seuraavina vuosina.

Postin toiminta rahoitetaan sen asiakkaiden maksamista palveluista, eikä yhtiö saa toimintaansa valtion tukea.

Korotuksilla varmistetaan yleispalvelu koko maassa

"Aidon kirjeen ja kortin huomioarvo kasvaa edelleen, ja uskomme, että niille on vielä pitkään kysyntää. Joudumme kuitenkin nostamaan hintoja, jotta postimaksut kattavat kustannukset jakelumäärien vähentyessä", Postin kuluttajakirjeliiketoiminnasta vastaava Tuija Åkerman kertoo.

Postimerkillä maksettujen kirjeiden käsittely ja lajittelu sisältävät useita manuaalisia työvaiheita keräilystä lajitteluun ja jakeluun. Käymme arkipäivinä noin kolmen miljoonan kotitalouden ja yrityksen luona. Postimaksujen hinnoittelulla, joka kattaa jakeluverkon kustannukset, Posti voi varmistaa yleispalvelun koko maassa.

Kirjeet kotimaahan on luokiteltu grammapainon mukaan neljään painoluokkaan. Enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen hinta on 31.3.2022 alkaen 1,95 euroa (+0,10 euroa).

Enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen hinta on Priority-luokassa 2,05 euroa (+0,10 euroa). 

Joulutervehdyksen hinta nousee 1,40 euroon (+ 0,10 euroa).

Kaikkien kotimaan painoportaiden hinnat ovat ikimerkin kerrannaisia. Kevyimpään kirjeeseen tai postikorttiin (1-50 g) riittää yksi ikimerkki, seuraavaan painoluokkaan (51-250 g) riittää kaksi ikimerkkiä ja kolmanteen painoluokkaan (251-1000 g) tarvitaan 4 ikimerkkiä. Painavimmat kirjeet 2 kiloon asti kulkevat kuudella ikimerkillä.

Kaikki ennen hinnankorotusta ostetut kotimaan ja ulkomaan ikimerkit kelpaavat sellaisenaan ilman lisämerkkejä myös hinnankorotuksen jälkeen. Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi käyttää edelleen lähettämiseen. Niiden arvo vastaa kotimaan ikimerkkiä, jonka arvo 31.3.2022 alkaen on 1,95 euroa.

Tuotteisiin ja palveluihin ei tule varsinaisia muutoksia, mutta toimitusehtoja päivitetään hieman. Toimitusehdot ovat nähtävissä Postin verkkosivuilla www.posti.fi/ehdot

Kaikkien kirjepalveluiden uudet hinnat ovat nähtävillä Postin kotisivuilla olevasta hinnastosta www.posti.fi/hinnat

Muutokset eivät koske sopimusasiakkaiden hintoja.

Postimerkkejä voi ostaa noin 3 000 myyntipisteestä tai Postin verkkokaupasta: www.posti.fi/ostoksille