Postin jakelukeskus valmistui Jyväskylään – Energiatehokkuus tärkeä uusissa tiloissa

07.10.2022

Postin jakelukeskus on valmistunut Jyväskylään Seppälänkankaalle Vilkkutielle. Jyväskylän seudun noin 117 000 postinsaajan lähetykset keskitetään uuteen keskukseen.

Uudistusten taustalla on paperisen postin määrän väheneminen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sen määrä on pienentynyt 70 prosenttia ja väheneminen jatkuu.

Tuotantoa uudistamalla saadaan postinkulkuun tehokkuutta ja sitä kautta pyritään pitämään kustannukset kohtuullisina postia lähettäville asiakkaille. Uudessa keskuksessa posti lajitellaan jakajille valmiiksi jakelujärjestykseen.

Muutokset voivat vaikuttaa postinkulun vakiintuneisiin aikatauluihin Jyväskylän taajama-alueilla. Ne postinsaajat, joille lähetykset jaetaan aiempaa myöhemmin, saavat tiedotteen kotiin tällä tai ensi viikolla. Toinen tiedote Jyväskylässä jaetaan postinsaajille tammikuussa 2023. Siinä kerrotaan 6. helmikuuta käyttöönotettavasta vuoropäiväjakelusta.

Uusi rakennus on kooltaan 2300 neliömetriä, ja sen rakentamisessa on otettu huomioon mahdollisimman hyvä energiatehokkuus. Lämmitys toteutetaan maalämmöllä ja valaistus laadukkaalla LED-tekniikalla.

Aluepäällikkö Reijo Uusihauta pitää tärkeänä, että uudet tilat ovat toimivat ja viihtyisät.

”Uusissa tiloissa lajittelulogistiikka on toimivaa, ja työntekijät viihtyvät. Samalla pystymme toimimaan entistä ympäristöystävällisemmin”, Uusihauta kertoo.

Posti on sitoutunut vähentämään omat päästönsä nollaan ja kuljettamaan fossiilivapaasti vuoteen 2030 mennessä. Yksi tärkeä keino on sähköautojen ja -skoottereiden käyttöönotto. Vuoden 2021 lopussa Postilla oli satakunta sähköpakettiautoa ja määrä tuplaantuu vuoden 2022 loppuun mennessä.

Myös Jyväskylässä lisätään merkittävästi sähköisten ajoneuvojen määrää. Vuoden loppuun mennessä Jyväskylän alueelle tulee 10 sähköautoa, 17 sähkörahtiskootteria, 13 sähkökärryä ja 11 sähköpyörää.

”Tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet -aloitteen (SBTi) mukaan jokaisen yrityksen tulisi vähintään puolittaa päästönsä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä ja saavuttaa nettonolla vuoteen 2050 mennessä. Posti on sitoutunut nettonollaan jo vuoteen 2040 mennessä, ja olimme ensimmäinen suomalaisyritys ja ensimmäinen toimialamme yritys maailmassa, jonka nettonollatavoitteet aloite on hyväksynyt”, sanoo Postin ilmasto- ja ympäristöjohtaja Anna Heino