Joulutervehdyksillä ilahdutetaan läheisiä – Eniten arvostetaan joulukortteja ja paketteja

08.12.2022

Joulukorteilla ja muilla tervehdyksillä halutaan ilahduttaa vastaanottajaa, ja siinä myös onnistutaan. Postitse tulevat tervehdykset ovat tärkeitä saajilleen, sillä yli puolet suomalaisista arvostaa eniten joulukortteja, kirjeitä ja paketteja joulutervehdyksinä. Tämä käy ilmi Postin marraskuussa teettämästä kyselytutkimuksesta.

Edullisemmalla joulun ikimerkillä varustetut tervehdykset tulee postittaa viimeistään tiistaina 13.12.

Yli 60 prosenttia suomalaisista aikoo lähettää Postin kautta joulutervehdyksiä, kuten kortteja, kirjeitä tai paketteja. Suosituin tapa on lähettää joulukortteja. Joukkoon sisältyvät ostetut ja itse askarrellut postikortit sekä omasta valokuvasta tehdyt postitetut korttitervehdykset.

Joulutervehdykset ovat tärkeitä saajilleen. Yli puolet (54 %) arvostaa joulutervehdyksenä eniten joulukortteja, kirjeitä ja paketteja. Tekstiviesteinä tai henkilökohtaisina someviesteinä tervehdyksiä arvostaa 8 prosenttia vastaajista.

Joulukortteja lähetetään ennen kaikkea sen takia, että niillä halutaan ilahduttaa vastaanottajia. 96 prosenttia joulukorttien postittajista kertoo tämän motiivikseen.

”Tutkimuksemme mukaan joulukortit ovat henkilökohtainen tapa ilahduttaa. Ne tuovat henkilökohtaisen ja lämpimän ajatuksen lähettäjältä. Perinteiden ylläpito on myös tärkeätä joulukorttien postittajille”, sanoo Postin kuluttajakirjepalveluista vastaava Sami Määttä.

Henkilökohtaista syytä piti tärkeänä 93 prosenttia joulukorttien lähettäjistä ja perinteiden merkitystä korosti 89 prosenttia postittajista.

Viime vuonna tervehdyksiä lähetettiin vilkkaasti, sillä 83 prosenttia vastaajista kertoo saaneensa silloin postitse tulleen tervehdyksen. Valtaosa näistä oli joulukortteja, joko ostettuja, itse askarreltuja tai omista valokuvista teetettyjä. Paperiset joulukortit ilahduttavat vastaanottajiaan pitkään, sillä 88 prosenttia vastaajista kertoo säilyttävänsä ne koko joulun ajan.

Joululahjojen osto verkosta on edelleen kasvussa

Vaikka yhdessäolo ja jouluruoka ovat useimpien mielestä parasta joulussa, myös lahjojen antaminen on oleellinen osa juhlaa. Kyselyyn vastanneista 90 prosenttia aikoo antaa joululahjoja tänä vuonna.

Joululahjojen osto verkkokaupoista on edelleen kasvussa. Vastaajista 58 prosenttia on jo ostanut tai aikoo ostaa joululahjoja verkosta. Kaikki (100 %) aktiivisesti verkko-ostoksia tekevät ostavat myös joululahjoja verkosta. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 53 prosenttia ja 81 prosenttia.

Verkkokauppaostoksiin ryhdytään muun muassa siitä syystä, että niitä voi tehdä silloin kun itse haluaa. Verkkokauppaostokset koetaan helpoiksi ja ne säästävät aikaa joulukiireiden keskellä. Kolmanneksi yleisin syy niiden tekoon on, että verkkokaupoissa on hyvät valikoimat.

”Suomalaiset suosivat kotimaisia verkkokauppoja. Jos hinta on sama, valtaosa kuluttajista ostaa joululahjat mieluummin niistä. Myös kotimaisia tuotteita suositaan”, kertoo Tommi Kässi, joka vastaa Postin suurista kotimaisista paketti- ja verkkokauppa-asiakkuuksista.

Kyselyn perusteella perusverkko-ostajiin luetaan vastaajista noin puolet, 54 prosenttia. Aktiivisia ja paljon ostavia on noin neljäsosa (24 %) ja vähän verkko-ostoksia tekeviä on noin viidennes (22 %).

Postin teettämä kyselytutkimus toteutettiin IROResearch Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa 8.-16.11.2022 ja siihen osallistui tuhat vastaajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.

Printtimainoksista etsitään joululahjavinkkejä 

Syyskuussa julkaistun Postin Suuren verkkokauppatutkimuksen mukaan 44 prosenttia kaupoista saa 70 prosenttia liikevaihdostaan verkosta. Verkkokaupan nousu näkyy nyt Postin jakelupalvelussa, jossa on jaettavana tämän vuoden ennätysmäärä mainoksia seuraavien viikkojen aikana.

Printtimainonta on tärkeä linkki verkkokauppiaan ja ostajan välillä. 55 prosenttia tutkimukseen vastanneista on ostanut tai etsinyt lisätietoja ostoksiin paperille painettujen mainosten perusteella.

”Black Fridaysta alkanut sesonki näkyy vuoden ennätysmääräisenä mainospostina. Tänä vuonna mainosmäärä on yhtä suuri kuin viime vuonna yleisestä taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta”, kertoo muutosjohtaja Tuija Åkerman Postista.

Joulumerkillä viimeistään tiistaina 13.12.

Joulupostimerkin ikimerkilllä (1,40 €) varustetut joulutervehdykset ehtivät jouluksi perille, jos ne postitetaan viimeistään tiistaina 13.12. Kirjelaatikkoon kortteja voi jättää silloin kello 24:ään asti. Joulutervehdyksen ikimerkin tunnistaa lumihiutale-symbolista.

Joulupostimerkillä varustettujen korttien lähettämistä voi sujuvoittaa sujauttamalla ne punaiseen postituskuoreen, joita saa posteista ja useimmilta postimerkkien jälleenmyyjiltä.