Isoja seinäkuvia maalaavan taiteilijan iloiset piparihahmot mahtuvat nyt joulupostimerkkiin - Merkit julki 9.11.

04.11.2022

Tämän vuoden joulupostimerkit on suunnitellut kirkkonummelainen Nina Kuu. Hän on monipuolinen 35-vuotias kuvittaja, jonka tunnusmerkkejä ovat värikkyys ja leikkimielisyys. Myös isoja seinämaalauksia tekevälle taiteilijalle oli melkoinen haaste mahduttaa kuvat postimerkkikokoon.

Tämän vuoden joulu- ja talvipostimerkit julkaistaan keskiviikkona 9. marraskuuta.

”En ole kuvittanut ikinä mitään näin pientä ja samalla merkitsevää. Tyylini on hyvin yksityiskohtainen ja runsas, joten kuvituksia piti vain pelkistää ja pelkistää. Kolmannella luonnoskierroksella aloin päästä jo ytimeen”, Nina Kuu kertoo.

Nina Kuu on tehnyt paljon kuvituksia, mutta myös isoja seinämaalauksia. Hän kuuluu Mimmit peinttaa -kollektiiviin, jossa maalaa ja kouluttaa työpajoissa katutaiteen tekoa.

Nina työsti joulumerkkejä koko kevään ajan. Merkkien aiheeksi pyydettiin piparkakkuja, ja idea lähti muotoutumaan aiemmasta kuvituksesta. Aiemmin kangasprintissä olleet piparkakku-ukot lähtivät elämään omaa elämäänsä ja seikkailevat nyt postimerkeissä.

”Joulutervehdyksen ikimerkissä piparkakku-ukko ikkunalaudalla vilkuttelee iloisille leipureille. Kotimaan ikimerkissä piparihahmot ovat jo lähteneet luistelemaan maisemaan, jossa nähdään myös piparkakkutalo ja -kuusia. Ulkomaan ikimerkin aiheeksi valittiin taivaalla räiskyvä ilotulitus”, hän kertoo.

Hyvän mielen löytö Instagramista

Merkit ovat keränneet ihastuneita kommentteja muun muassa Ninan Instagram-tilillä. Instagram-tili on oleellisessa osassa siinä, että hän päätyi suunnittelemaan tämän vuoden joulumerkit.

”Halusimme tämänvuotisiin joulupostimerkkeihin hyvän mielen tunnelmaa. Löysin Instagramista Nina Kuun, jonka iloinen kuvitustyyli sopii hienosti jouluun”, kertoo Postin Design Manager Tommi Kantola. Hän vastaa postimerkkien taiteilijavalinnoista ja postimerkkitaidetöiden ohjauksesta.

Yhteydenotto Postista tuli vuosi sitten, ja Nina luuli sitä ensin huijaukseksi.

”Olin häkeltynyt soitosta, en meinannut ensin uskoa todeksikaan. Oli todella hienoa päästä suunnittelemaan merkit, ja olen iloinen, että yhteistyö Postin kanssa jatkuu vielä muiden kuvitusten kanssa.”

Taiteilija työskentelee piirustustabletin avulla, mutta värittää usein kuvat vesiväreillä.

”Olen aina tehnyt digitaalisia kuvia, mutta haluan, että töissä näkyy käsityön jälki. Tykkään värittää kuvat vesiväreillä, siten saan niihin aitoa tunnelmaa”, hän kertoo.

Hauskuutta ja piristystä arkeen

Vaasalaislähtöinen Nina Kuu asuu Kirkkonummella Upinniemessä järven rannalla. Läheltä alkavat isot metsät, ja luonnosta on tullut hänelle tärkeä paikka virkistyä. ”Ympäristö on todella kaunis. Käyn usein juoksemassa ja tuuletan aivojani. Saan luonnosta paljon ideoita.”

Ideoita voi pulpahdella myös kirjoista, elokuvista tai keskusteluista 6-vuotiaan tyttären kanssa. ”Pallottelemme tytön kanssa ideoita ja keksimme mielikuvitustarinoita. Häneltä tipahtelee paljon ajatuksia.”

Töillään hän haluaa välittää muillekin tekemisen iloa ja hyvää mieltä. ”Toivon, että joulumerkitkin tuovat hauskuutta ja piristävät arkea.”

Joulu on tärkeä aika perheessä.

”Joulu on minulle kaikkein tärkein kalenterijuhla, jolloin vietetään aikaa yhdessä. Kokoonnumme yleensä sisaruksien kanssa perheinemme Vaasaan vanhempiemme luokse. Jouluperinteemme ovat pysyneet samanlaisina vuodesta toiseen. Ihaninta on nähdä ja myötäelää lasten riemu ja kutkuttava jännityksen tunne aattona, kun pukki saapuu ja lahjat jaetaan." 

Joulu- ja talvimerkit julkaistaan 9. marraskuuta

Joulu- ja talvipostimerkit julkaistaan keskiviikkona 9. marraskuuta. Silloin tulee myyntiin neljä uutta postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä viisi erilaista postimerkkiä. Talvimerkit on suunnitellut Jukka Risikko, ja niissä nähdään maalauksellisia luontokuvia Lapuan Alajoelta ja Seinäjoen Malkakoskelta.

Marraskuussa ilmestyvien postimerkkien ensipäivätapahtuma järjestetään keskiviikkona 9. marraskuuta kello 13–16 Helsingin pääpostissa (Elielinaukio 2 F, 00100 Helsinki). Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä, ensipäiväkuoria ja muita postimerkkituotteita sekä mahdollisuus saada lähetyksiin ensipäiväleimoja. Postimerkkitaiteilijat ovat paikalla signeeraamassa töitään kello 13–15.

Nina Kuun henkilökuvat ja joulumerkit:
Posti DigiLibrary - Nina Kuun postimerkit (emmi.fi)
Nina Kuun henkilökuvat: kuvaaja Tiina Rantakoski

Joulu- ja talvimerkkien kuvat:

Posti DigiLibrary - 9.11.2022 (emmi.fi)

Postin joulusivusto: posti.fi/joulu
Postin toimintaan ja jouluun liittyviä kuvia:
Posti DigiLibrary - Postin kuvamateriaalia (emmi.fi)