Artisti Vesala teki koskettavan laulun Joulupukin kirjeiden perusteella – kirjeistä paljastuu yhteinen toive hyvästä

02.11.2022

Posti ja Vesala ovat julkaisseet ainutlaatuisen yhteistyön. Lauluntekijä Vesala on säveltänyt ja sanoittanut joululaulun, jonka tekstit pohjautuvat Joulupukin Pääpostiin lähetettyjen kirjeiden sisältöön. 

Rovaniemellä, Napapiirillä sijaitsee Joulupukin virallinen Pääposti, Suomen pohjoisin posti. Joulupukin Pääpostiin Napapiirille saapuu joka vuosi yli puoli miljoonaa kirjettä. Ajan saatossa kirjeitä on tullut yli 200 maasta. Lasten kirjeissä toivotaan useimmin leluja ja viihde-elektroniikkaa, mutta aikuiset avaavat joulupukille sydämensä. Myös poikkeukselliset viime vuodet näkyvät kirjeiden toiveissa; ystävällisyys, inhimillisyys, rakkaus ja maailmanrauha ovat kirjeissä vallitsevia teemoja. Toki lastenkin kirjeissä esitetään toiveita onnellisuudesta ja kavereista. Nämä toiveet tuodaan nyt esiin ensimmäistä kertaa koskaan. 

 

Kirjeistä on luettavissa ihmisten unelmat, toiveet, pelot sekä ilot 

Sadoissa tuhansissa kirjeissä piilee maailman mittakaavalla ainutlaatuinen mahdollisuus: ne avaavat mielenkiintoisen näkymän ihmiskunnan syvimpiin toiveisiin juuri nyt. Halusimme selvittää, mitä meille ihmisille kuuluu ja mitä me toivomme. Kirjeet käsiteltiin ensin anonyymeiksi, jonka jälkeen ne käännettiin, digitoitiin ja muutettiin dataksi.  

”Kun urakka oli valmis, kirjedatasta piirtyy liikuttava totuus ihmiskunnasta: ihminen on kaikkialla samanlainen. Ajassa, jota leimaa pandemia, sodat ja ilmastouhat tuntui tärkeältä nostaa nämä aiheet keskusteluun ja muistuttaa siitä, että missä päin maailmaa asummekaan, meidän kaikkien toiveet ovat hyvin samanlaiset. Pienillä asioilla on suuri merkitys ja lähes aina toiveet liittyvät toisistamme välittämiseen ja hyvän toivomiseen lähimmäisille”, sanoo Postin brändi- ja markkinointijohtaja Jenni Ihatsu.

Postissa nähtiin tässä oivalluksessa jotain niin ainutlaatuista ja hyvää, että se haluttiin jakaa kaikkien iloksi. Mutta ei millä tahansa tavalla, vaan luovan ilmaisun avulla. Niinpä kirjedata luovutettiin lahjakkaalle tunteiden tulkille ja lauluntekijälle Vesalalle, joka sävelsi ja sanoitti niiden pohjalta 2020-luvun joululaulun.  

”Kirjedata ja keskustelut tonttujen kanssa liikuttivat minua valtavasti. Halusin tehdä joululaulun, joka voisi puhutella meitä tämän ajan ihmisiä syvästi samaistumisen kautta. Kirjeissä oli paljon pyyteettömyyttä: lahjaa toivottiin pikkusisarukselle eikä välttämättä itselle, tai sairastuneen perheenjäsenen toivottiin parantuvan. Moni yksinäinen aikuinen oli kirjoittanut Joulupukille, jotkut toivoivat ystävää tai puolisoakin. Paljon toivottiin rauhaa. Toiset olivat huolissaan pukin jaksamisesta, ja muutamissa kirjeissä oli porkkanoita sekä ohjeita lepäämiseen, jotta pukki jaksaisi hoitaa työn lisäksi myös itseään. Isoimpana teemana kirjeistä nousi toive olla yhdessä läheisten kanssa”, Vesala kertoo. 

 

Uusi joululaulu saa poikkeuksellisen inspiraation 

Artisti Vesalan joululaulu ”Kirje joulupukille” ja siitä tehty musiikkivideo avaavat Postin joulukauden. Vaikka Posti on laulun tilaaja, mikään mainoslaulu se ei ole, vaan jää elämään Vesalan diskografiaan itsenäisenä teoksena.  

”Kappale on oma taideteoksensa. Sillä sattuu olemaan poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen inspiraation lähde, Joulupukille lähetetyt kirjeet toiveineen”, Vesala sanoo. 

Kappale löytyy Spotifysta ja musiikkivideo on katsottavissa Youtubessa.  

Spotify: https://open.spotify.com/track/66Vf08SRjwVU8O5ru8pw30?si=oLHXYyKKREm4e_PgOpps_g 

YouTube: https://youtu.be/RN2xhY4E8cw