Alkuvuoden 2022 postimerkeissä kevään riemua, ystäviä ja jumalattaria

23.11.2021

Merkeillä juhlistetaan myös Fazerin Sinisen ja suomalaisen pesäpallon satavuotispäiviä

 

Posti julkaisee vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla seitsemän postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 27 erilaista postimerkkiä. Postimerkit julkaistaan kahdessa erässä 19. tammikuuta ja 27. huhtikuuta.

Tammikuun teemoina Fazerin Sininen, ystävänpäivä ja kevät

Tammikuun postimerkeissä juhlistetaan Fazerin Sinistä, suomalaisten suosikkisuklaata, joka tuli ensi kerran myyntiin vuonna 1922. Paula Salvianderin suunnittelema herkullinen postimerkki keskittyy olennaiseen: Fazerin vasta-avattuun suklaalevyyn, jonka suklaapalat kurottuvat merkistä ulos. Fazerin sininen väri on rekisteröity tavaramerkki, joka toimii suklaan tunnuksena ja nimenä ilman että nimeä tarvitsee edes kirjoittaa. Fazerin Sininen 100 vuotta -postimerkkiarkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.  

Värikkäät ystävänpäivämerkit on suunnitellut kuvittaja Leena Kisonen. ”Työlleni on tyypillistä skandinaavinen muotokieli, poikkeukselliset väriyhdistelmät ja leikkisyys. Tätä henkeä haettiin Postin kanssa myös merkkien kuvituksiin, joissa kuvataan ystävien kanssa yhdessä tekemistä, iloa ja jakamista”, Kisonen kertoo. Kaverijuttuja on 10 merkin arkki, jossa on 5 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Postikorttitaiteilijana tunnettu Minna Lehväslaiho on suunnitellut kevääseen ja pääsiäiseen sopivat iloiset postimerkit. ”Haluan kertoa merkeillä kevään riemusta ja ajasta, jolloin maailma tuntuu heräävän horroksesta väreihin synkän talven jälkeen. Merkeissä nähdään mm. kissa, pöllöjä, koivuja, kukkia, pyykkinaru ja keinu. Uskon että kortin tai kirjeen kirjoittaja lähettää merkkien mukana vastaanottajalle iloa”, Lehväslaiho sanoo. Kivaa Kevättä! on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Huhtikuussa myyttejä, pesäpalloa, palkittuja onnittelumerkkejä ja taideklassikoita

Postimerkkien Europa-sarjan teemana ovat tänä vuonna tarut ja myytit. Posti esittelee Europa-merkeissään kaksi jumalatarta, jotka mainitaan mm. kalevalaisissa runoissa. Päivätär ja Kuutar kehräävät postimerkeissä auringon ja kuun hohteesta kulta- ja hopealankaa, josta kudotaan kultaisia ja hopeisia vaatteita. Postimerkit on suunnitellut kuvittaja Emmi-Riikka Vartiainen. Europa: tarut ja myytit on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista ulkomaan ikimerkkiä.

Ensimmäiset viralliset pesäpallo-ottelut pelattiin Suomessa vuonna 1922. Tahko Pihkalan kehittämän Suomen kansallispelin kunniaksi julkaistaan postimerkit, joiden valokuvat esittelevät tyypillisiä pelitilanteita hutunkeittoa, syöttöä, lyöntiä ja pesälle etenemistä. Postimerkit on suunnitellut itsekin pesäpallohulluksi tunnustautuva luova johtaja Juuso Kemi. Pesäpallo 100 vuotta -pienoisarkissa on 4 kotimaan ikimerkkiä.

Huhtikuussa tulevat myyntiin myös onnittelumerkit, jotka ovat syntyneet keväällä 2021 pidetyn postimerkkien suunnittelukilpailun tuloksena. Postin, Grafian ja Kuvittajat ry:n kanssa yhteistyössä järjestettyyn kilpailuun tuli peräti 570 ehdotusta, joista asiantuntijaraati valitsi viisi voittajamerkkiä. Postimerkit ovat lemiläisen Tuomas Ikosen Kakkukahvit, helsinkiläisen Anna Kesäniemen Kimppu sinulle, porvoolaisten Jenni Tuomisen & Jukka Pylvään Together, tamperelaisen Noora Katon Kukkalähetys ja lappeenrantalaisen Nelli Ahosolan Lisää vain vesi. Postimerkkien graafisesta toteutuksesta vastasi Paula Salviander.

Onnentoivotuksia on 10 merkin arkki, jossa on 5 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Huhtikuussa julkaistaan toinen osa suomalaisia taideklassikoita esittelevästä rullapostimerkkisarjasta. Taidemerkkeihin valittiin jälleen rakastettuja klassikkoteoksia. Tällä kertaa merkeissä esitellään Albert Edelfeltin, Tyko Sallisen, Helene Schjerfbeckin, Pekka Halosen, Ellen Thesleffin, Akseli Gallen-Kallelan ja Elin Danielsonin tunnetuimpia töitä. Merkkien graafisen suunnittelun on tehnyt Ilkka Kärkkäinen. Suomalaisia taideklassikoita II ilmestyy sadan merkin rullassa, jossa on 8 erilaista kotimaan ikimerkkiä.