Tammikuun uusissa postimerkeissä on kukkien loistoa

13.01.2021

Myös satavuotiasta Journalistiliittoa juhlistetaan omalla merkillä

Postimerkkivuosi 2021 käynnistyy ensi keskiviikkona 20. tammikuuta, kun myyntiin tulee neljä uutta postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 11 erilaista postimerkkiä.

 

Välittämistä, värejä ja koristeellisia muotoja

Tämän vuoden ystävänpäiväpostimerkeissä nähdään sadunomaisia eläimiä ja kukkien muodostamia värikkäitä kuvioita. Riku Ounaslehdon runsaalla tyylillä tekemien kuvitusten aiheita ovat oksalla istuva pörröinen orava, kukkien mettä imevä perhonen, pesää rakentava lintu, kasveja kasteleva kani, komeasarvinen peura ja kolme kukkia pölyttävää kimalaista.

”Oli mielenkiintoista kuvittaa ystävyyttä eläinten kautta. Iloisten värien ja koristeellisten muotojen keskeltä voi huomata eläinten hienovaraisen välittämisen toisistaan ja ympäristöstään. Me ihmiset muistamme rakkaitamme kukkien muodossa. Nämä postimerkit ovatkin korttien kääntöpuolelle liimattuina kuin kukkalähetyksiä pienoiskoossa”, Ounaslehto sanoo.

Pidetään huolta -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

 

Tuttuja kasveja isoäidin puutarhasta

Oona Himasen kuvittamissa postimerkeissä esitellään monille tuttuja monivuotisia koristekasveja, joista kasvatetaan puutarhoissa ja julkisilla paikoilla.

”Halusin valita merkkeihin kukkia, jotka herättävät muistoja ja tunteita. Akileijoilla ja ruskoliljoilla on pitkät perinteet Suomessa ja kyseiset kukat löytyvät myös oman isoäitini puutarhasta. Molemmat kukat ovat mielestäni erityisen näyttäviä ja kauniita. Kuvitusten vahvat ja iloiset värit välittävät hyvää mieltä ja sopivat erilaisiin onnitteluihin”, Himanen kertoo.

Onnittelukukat on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Lisäksi myyntiin tulee myös kahden merkin arkki, jossa on molemmat postimerkit.

 

Kukat välittävät keväisiä viestejä

Paula Salviander kuvaa suunnittelemissaan postimerkeissä runsasta kukkatarhaa, jonka kukkien loistolla voi koristaa keväisiä viestejä vaikkapa pääsiäisen aikaan. Merkkien kukat ovat narsissi, tulppaani, neilikka, lilja, hortensia, kiinanruusu, auringonkukka, pioni ja gerbera.

"Kukkia on käytetty viestien välittäjänä historian eri vaiheissa jo kauan ja eri kukilla on ollut oma merkityksensä viestien saajalle. Siitä syntyi ajatus kukkatarhasta, jonka monet värikkäät kukat ja vievät kukkien positiivista viestiä eteenpäin postimerkkien muodossa", Salviander kertoo.

Kukkatarha on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

 

Journalismi puolustaa sananvapautta

Suomen Journalistiliitto tulee 28. maaliskuuta sadan vuoden ikään. Tasavuosia juhlistetaan Ilkka Kärkkäisen suunnittelemalla julistemaisen graafisella postimerkillä, joka kertoo mielipiteiden ilmaisemisen vapaudesta ja oikeudesta osallistua keskusteluun. ”Pelkistetyssä merkissä on kirjain J sekä musta ja valkoinen puhekupla, jotka edustavat erilaisia mielipiteitä. Merkistä voi löytää myös juhlavuoden luvun 100”, Kärkkäinen kuvailee.

Suomen journalistiliitto edistää jäsentensä ammatillista asemaa, puolustaa journalismia ja eettisiä sääntöjä sekä edistää sananvapautta. Siihen kuuluu noin 14 000 journalistia, jotka työskentelevät lehtien, radion, television, kustannusalan ja erilaisten viestintäyhtiöiden palveluksessa.

”Jokaisella suomalaisella on oikeus saada tietoa ja ottaa osaa keskusteluun. Siitä on pidettävä tiukasti kiinni myös seuraavat sata vuotta ja varmistettava, että kansalaiset saavat riittävästi ja tasapuolisesti luotettavaa tietoa. Siksi median toimintakyvystä on huolehdittava myös jatkossa”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Suomen Journalistiliitto 100 vuotta -postimerkkiarkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.

 

HUOM! Posti ei järjestä tammikuussa julkaistavista postimerkeistä ensipäiväntapahtumaa koronavirustilanteesta johtuvien rajoitusten vuoksi.

 

Kuvamateriaalia medioiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille