Postipalvelut: Paheneva yleinen koronatilanne ja siihen liittyvät poissaolot aiheuttavat perinteisen postin jakeluun viivästyksiä osassa pääkaupunkiseutua

04.01.2022

Työvoimapula on haitannut perinteisen postin jakelun onnistumista osassa pääkaupunkiseutua. Tilannetta vaikeuttaa edelleen paheneva yleinen korona- ja kausiflunssatilanne. Koronan aiheuttamat altistumiset, karanteenit ja sairauspoissaolot ovat lisääntyneet myös Postissa, ja niiden määrän ennustettavuus on vaikeaa. Arviomme mukaan paikallisia 1-2 vuorokauden mittaisia jakeluviiveitä on edelleen odotettavissa pääkaupunkiseudulla myös lähiviikkoina. Muualla maassa tilanne on tällä hetkellä vakaa.

Haasteet työvoiman saatavuudessa ovat näkyneet perinteisen postin jakelun laadun suurempana hajontana pääkaupunkiseudulla. Lähetykset on kuitenkin pääsääntöisesti pystytty jakamaan 1-2 päivän viiveellä, ja lisäksi niin, etteivät samat vastaanottajat ole jääneet ilman postia peräkkäisinä päivinä.

Koronan aiheuttamat altistumiset, karanteenit ja sairauspoissaolot ovat lisääntyneet myös Postissa pääkaupunkiseudulla

Tehostettu rekrytointi on auttanut hieman työvoiman saatavuudessa, mutta nyt pääkaupunkiseudun koronan välilliset ja välittömät vaikutukset altistumisten, karanteenien ja sairastumisen osalta vaikuttaa myös Postiin.

Työvoimapula ja sairauspoissaolojen lisääntyminen ovat vaikea yhtälö ratkaistavaksi nopealla aikataululla. Tietyillä alueilla sairauspoissaolot ovat kaksinkertaiset viime vuoteen verrattuna. Henkilöstön hyvä sitoutuminen viranomaisten ohjeistuksiin on taannut tähän asti palvelujen jatkumisen lähes koko maassa ilman suurempia häiriöitä. Muualla kuin pääkaupunkiseudulla tilanne on sairastavuudenkin osalta toistaiseksi parempi.

”Terveys ja turvallisuus ovat asioita, joista emme tingi. Se on paras keino varmistaa palvelujemme jatkuminen ja osamme huoltovarmuuden toteutumisessa. Teemme kaiken voitavamme, että palvelumme toimivat myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa niin hyvin kuin on mahdollista, teemme esimerkiksi ylimääräisiä jakelukierroksia tällä viikolla. Koronaan liittyvät toimenpiteemme perustuvat viranomaisten ohjeisiin, ja ovat osittain jopa tiukemmat, sillä haluamme suojata parhaamme mukaan henkilöstöämme, heidän perheitään ja asiakkaitamme”, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Ennusteen mukaan paikallisia jakeluviiveitä on odotettavissa pääkaupunkiseudulla myös lähiviikkoina

Tämänhetkisen arvion mukaan 1-2 vuorokauden paikallisia viiveitä on odotettavissa osassa pääkaupunkiseutua myös lähiviikkojen aikana, kunnes tilanne normalisoituu työvoiman saatavuuden ja sairauspoissaolojen osalta. Viiveet voivat koskea kirjeitä, aikakauslehtiä, mainoksia sekä päiväpostin mukana kulkevia sanomalehtiä ja postiluukkuihin ja -laatikoihin jaettavia pikkupaketteja.

”Kysymys on siis edelleenkin paikallisista tilanteista pääkaupunkiseudulla. Seuraamme tilannetta tarkasti päivittäin. Ymmärrämme, että jokainen lähetys on tärkeä ja arvokas sekä lähettäjälle että saajalle. Sen takia teemme kaikkemme omalta osaltamme. Tällä hetkellä meillä on eniten työvoimapulaa Espoossa ja Helsingin keskustassa sanomalehtien varhaisjakelussa. Päiväpostin osalta ongelmallisia paikkoja ovat Helsingin keskusta ja länsialueet sekä osa Espoosta ja Länsi-Vantaa”, Jarmo Ainasoja kertoo.

Varhaisjakeluun ja päiväjakeluun liittyvät häiriötiedotteet ovat nähtävillä verkkosivuillamme posti.fi

Postinsaajat näkevät verkkosivuiltamme posti.fi/hairiot, jos jakelussa on ollut omalla asuinalueella häiriöitä. Varhaisjakelun osalta tiedote julkaistaan aamun aikana, päiväjakelun tiedote alkuiltaan mennessä, kun jakelureittien valmistumisesta on saatu riittävä tieto.

Katso palveluihimme liittyvät päivittyvät tiedot Posti.fi-verkkosivuiltamme.