Postin uusi vuoropäiväjakelu alkaa Espoossa ja Kauniaisissa 4. lokakuuta

07.09.2021

Uutista päivitetty 28.9. aloituspäivämäärän osalta.

Postin uuden vuoropäiväjakelun käynnistäminen Espoossa ja Kauniaisissa alkaa 4. lokakuuta 2021. Kerromme vuoropäiväjakelun alkamisesta postinsaajille myös kotiin jaettavalla tiedotteella.

- Jakajamme ovat osallistuneet aktiivisesti Suomessa ensimmäistä kertaa käyttöön otettavan jakelumallin harjoitteluun kesän ja alkusyksyn aikana. Olemme halunneet varmistaa huolellisesti ennen aloitusta, että uusi tapamme toimia onnistuu mahdollisimman hyvin heti alusta alkaen. Perehdyttäminen on tärkeää myös uusille työntekijöillemme. Palvelualojen työvoiman liikkuvuus näkyy myös meillä Postissa, joten meilläkin on tarjolla vapaita työpaikkoja, kertoo aluepäällikkö Hannu Riihimäki.

Alueellisessa vuoropäiväjakelussa postia jaetaan postinumeropareittain vuoropäivinä.

Aamun sanomalehtien jakeluun ei tule muutoksia, ja niitä jaetaan varhaisjakelussa edelleen kaikkina viikonpäivinä. Varhain aamulla jaettavien sanomalehtien mukana voidaan jakaa myös päiväpostia.

- Postinsaaja voi huomata muutoksen siitä, että hän voi saada aamun sanomalehden kanssa aamukahvipöytään muutakin postia. Näitä voivat olla vaikkapa kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset. Lähetykset saapuvat lähettävän yrityksen ja Postin välisen palvelusopimuksen mukaisesti sovittuina jakeluajankohtina, kertoo Riihimäki.

Kuvassa esimerkki kahden viikon vuoropäiväjakelun rytmistä.

Esimerkiksi postinumeroalueella 02100 jaamme päiväpostin ensimmäisellä viikolla maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, ja sen parina olevalla postinumeroalueella 02200 samalla viikolla tiistaina ja torstaina. Seuraavalla viikolla jakelupäivät vaihtuvat. Rytmi toistuu kahden viikon jaksoissa.

Yleispalvelulähetykset (postimerkilliset lähetykset) jaetaan postilain mukaisesti. Vuoropäiväjakelu ei koske pakettien jakelua.

Vastaavia jakelumalleja on käytössä kaikissa Pohjoismaissa, ja nyt vuoropäiväjakelu on tavoitteena ottaa käyttöön myös meillä alueellisena mallina, aluksi Espoossa ja Kauniaisissa.

- Postinjakelun uudistaminen auttaa pidentämään paperipostin elinkaarta. Voimme tarjota perinteisiä palveluja digitaalisten palvelujen rinnalla jatkossakin, Riihimäki toteaa.

Lisäksi hyvällä jakelureittien suunnittelulla ja jakelukaluston uudistamisella voidaan vähentää entistä paremmin myös hiilidioksidipäästöjä. Posti on sitoutunut painamaan Postin omat päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Tämä päästötavoite on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen kanssa.