Postin uudet kotimaiset ulkoautomaatit on kehitetty yhteistyössä suomalaisten teknologiakumppaneiden kanssa

08.06.2021

main_image

Posti vahvistaa pakettiautomaattiverkostoaan ja tuo markkinoille yhteistyössä suomalaisten teknologiapartnereiden kanssa kehitetyt ulkoautomaatit. Ainutlaatuinen tekninen ratkaisu on kehitetty Suomen vaativiin sääoloihin. Ulkokäyttöinen pakettiautomaatti tuo ratkaisun alueille, joilta Posti ei ole saanut tilaa uusille sisäautomaateille tai olemassa olevien automaattien laajennuksille.

Posti on aiemmin ilmoittanut investoivansa yli 100 miljoonaa euroa paketti- ja verkkokauppatoiminnan kyvykkyyksien ja jakeluverkon vahvistamiseen. Pakettiautomaattikapasiteetin kasvattaminen on yksi tärkeimmistä kehityskohteista: Postilla on tällä hetkellä 2 200 automaattia, joissa on yhteensä yli 130 000 lokeroa. Kapasiteettia kasvatetaan merkittävästi lisää, ja automaattien määrä kasvaa noin 10-15 automaatin ja satojen lokeroiden viikkovauhtia. 

– Suomalaiset ovat ottaneet automaatit omakseen ja ne ovat todella suosittuja pakettien vastaanottopaikkoja. 24/7 asiakkaiden käytettävissä olevat kotimaiset ulkoautomaatit ovat luonteva jatkoaskel Postin ainutlaatuisessa pakettiautomaattien menestystarinassa. Automaatit on tarkoitus sijoittaa vähittäiskaupan kumppaneiden yhteyteen ja muille julkisille paikoille kaupunkilaisten asiointireittien varrelle, kertoo Heiko Laubach, joka vastaa Postin palvelupisteverkostosta.

Kotimaista kehitystyötä

Uusi ulkoautomaattimalli on kehitetty yhdessä kotimaisten teknologiapartnereiden kanssa (Punta Oy, Kaltiot, Solmu Technologies, elfGROUP, Verkotan, iProtoXi ja ID-Systems IDS). Kehitystyössä ovat olleet mukana myös Oulun yliopisto ja VTT. Uusissa ulkoautomaateissa hyödynnetään esineiden internetiä (IoT) varten kehitettyjä edistyksellisiä langattomia tiedonsiirto- ja liityntäteknologioita (BLE ja LTE-M), jotka mahdollistavat lokeron avaamisen OmaPosti-sovelluksen avulla tulevaisuudessa. Alkuvaiheessa lokerot avataan PIN-koodilla.

– Automaatit on nopea ottaa käyttöön, koska tarvittu energia saadaan akuista eikä erillistä verkkovirtaan kytkemistä tai tietoliikennekaapelointeja tarvitse tehdä. Automaatti kommunikoi reaaliajassa Postin taustajärjestelmien kanssa, kertoo Jari Paasikivi, joka vastaa ulkoautomaattien teknisestä ratkaisusta.

Suunniteltu toimimaan Suomen ilmastossa

Suomen ilmasto-olosuhteet ovat vaativat ja ulkomaisten valmiiden ulkoautomaattiratkaisujen toimivuus epävarmaa. Siksi Postin kehittämän ulkoautomaattiratkaisun lähtökohtana on ollut varmistaa useissa testijaksoissa automaatin sopivuus Suomen ilmastoon.

– Olemme tehneet ulkoautomaatille muun muassa usean kuukauden ulkotestejä talvella sekä erilaisia olosuhdetestejä kylmälaboratoriossa. Lopputulos on kotimainen, teknologisesti edistyksellinen ulkoautomaatti ja siihen tarvittavat tekniset komponentit tarvittavine sovelluksineen, Paasikivi jatkaa.

Ensimmäiset ulkoautomaatit otetaan käyttöön kesän aikana Vantaalla. Edelleen kasvavan verkkokaupan myötä Posti tarvitsee lähivuosina yli 200 000 automaattiluukkua, ja uusista luukuista merkittävä osa tulee sijaitsemaan ulkotiloissa.