Posti suunnittelee paperisten postilähetysten alueellista vuoropäiväjakelua Pirkanmaalla 33-postinumeroalueella ensi vuoden huhti-toukokuun aikana

08.11.2021

Posti suunnittelee aloittavansa Tampereen, Pirkkalan, Ylöjärven, Nokian ja Lempäälän 33-postinumeroalueilla huhti-toukokuun aikana 2022 paperisten postilähetysten alueellisen vuoropäiväjakelun. Aamun sanomalehdet jaetaan varhain aamulla jokaisena viikonpäivänä, kuten ennenkin, mutta aamun sanomalehden jakelussa voi olla mukana myös päiväpostia.

Vastaavia jakelumalleja on käytössä kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa alueellinen vuoropäiväjakelu otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön Espoon ja Kauniaisen alueella lokakuussa. Suunnittelemme paraikaa vuoropäivämallin käyttöönottoa alkavaksi huhtikuun 2022 aikana myös Helsingin alueella.

Alueellisessa vuoropäiväjakelussa postia jaetaan edelleen seitsemänä päivänä viikossa, lähettäjäasiakkaiden kanssa sovitun jakeluaikataulun mukaisesti. Postia jaetaan postinumeropareittain vuoropäivinä kahden viikon jaksoissa. Yleispalvelulähetykset (postimerkilliset lähetykset) jaetaan postilain mukaisesti. Vuoropäiväjakelu ei koske pakettien jakelua.

”Postinsaaja voi huomata muutoksen siitä, että hän voi saada aamun sanomalehden kanssa aamukahvipöytään muutakin postia. Näitä voivat olla kirjeet, aikakauslehdet ja postiluukkuun mahtuvat pikkupaketit. Lähetykset saapuvat lähettävän yrityksen ja Postin välisen palvelusopimuksen mukaisesti sovittuina jakeluajankohtina”, aluepäällikkö Timo Honkasalo kertoo.

Postinjakelun uudistaminen auttaa pidentämään paperipostin elinkaarta, jolloin Posti voi tarjota perinteisiä palveluja digitaalisten palvelujen rinnalla jatkossakin. Erityyppisiin asiakastarpeisiin suunnitellaan uudenlaisia malleja, koska yksi jakelumalli ei sovi kaikille. Lisäksi reittioptimoinnin avulla voidaan vähentää ajokilometrejä, polttoainekustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Postin päästötavoite on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

”Hyvällä jakelureittien suunnittelulla ja uudella jakelukalustollamme pystymme vähentämään entistä paremmin hiilidioksidipäästöjä. Me postilaiset olemme sitoutuneet painamaan Postin päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Pirkanmaalla kiinnitämme parhaillaan erityistä huomiota tyhjäkäyntiä vähentävään ajotapaan”, Timo Honkasalo kertoo. 

”Tyhjäkäynnin vähentämisellä on suuri vaikutus, sillä ajamme Pirkanmaan ja Satakunnan alueella päivittäin 480 jakeluautolla postia yli puoleen miljoonaan kotiin. Tavoitteenamme on myös sähköautojen käyttöönotto jakeluautoina vuoden 2022 aikana”, Honkasalo jatkaa. 

Postin Muutosyksikkö auttaa henkilöstöä työn muuttuessa – tarjolla on työmahdollisuuksia koko Posti-konsernin sisällä

Postin Muutosyksikkö antaa henkilökohtaista tukea urasuunnittelussa ja etsii sopivia ratkaisuja Postin sisältä yhdessä liiketoiminnan ja työntekijöiden kanssa.

Nyt Pirkanmaalla, pääosin Tampereella suunnitteilla olevaa vuoropäiväjakelua koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat 15.11.2021. Neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.

”Muutostarpeet henkilöstömme osalta tarkentuvat yhteistoimintaneuvottelujen edetessä. Meillä on tarvetta ammattitaitoiselle henkilöstöllemme postityössä ja muuallakin avoimissa työtehtävissä koko konsernissamme. Uskomme että neuvottelujen edetessä työ ja tekijät löytävät toisensa”, sanoo Timo Honkasalo.