Posti suunnittelee paperisten postilähetysten alueellisesta vuoropäiväjakelua Helsingin alueelle ensi vuoden huhtikuusta alkaen

25.10.2021

Posti suunnittelee aloittavansa Helsingin alueella huhtikuun aikana 2022 paperisten postilähetysten alueellisen vuoropäiväjakelun. Aamun sanomalehdet jaetaan varhain aamulla jokaisena viikonpäivänä, kuten ennenkin, mutta aamun sanomalehden jakelussa voi olla mukana myös päiväpostia.

Vastaavia jakelumalleja on käytössä kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa alueellinen vuoropäiväjakelu otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön Espoon ja Kauniaisen alueella lokakuussa.

Alueellisessa vuoropäiväjakelussa postia jaetaan edelleen seitsemänä päivänä viikossa, lähettäjäasiakkaiden kanssa sovitun jakeluaikataulun mukaisesti. Postia jaetaan postinumeropareittain vuoropäivinä kahden viikon jaksoissa. Yleispalvelulähetykset (postimerkilliset lähetykset) jaetaan postilain mukaisesti. Vuoropäiväjakelu ei koske pakettien jakelua.

”Postinsaaja voi huomata muutoksen siitä, että hän voi saada aamun sanomalehden kanssa aamukahvipöytään muutakin postia. Näitä voivat olla kirjeet, aikakausilehdet ja postiluukkuun mahtuvat pikkupaketit. Lähetykset saapuvat lähettävän yrityksen ja Postin välisen palvelusopimuksen mukaisesti sovittuina jakeluajankohtina”, aluepäällikkö Kai Taam kertoo.

Postinjakelun uudistaminen auttaa pidentämään paperipostin elinkaarta, jolloin Posti voi tarjota perinteisiä palveluja digitaalisten palvelujen rinnalla jatkossakin. Erityyppisiin asiakastarpeisiin suunnitellaan uudenlaisia malleja, koska yksi jakelumalli ei sovi kaikille. Lisäksi reittioptimoinnin avulla voidaan vähentää ajokilometrejä, polttoainekustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä.

”Hyvällä jakelureittien suunnittelulla ja uudella jakelukalustollamme pystymme vähentämään entistä paremmin hiilidioksidipäästöjä. Me postilaiset olemme sitoutuneet painamaan Postin päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Postin päästötavoite on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen kanssa”, Taam kertoo.

Postin Muutosyksikkö auttaa henkilöstöä työn muuttuessa – tarjolla on työmahdollisuuksia koko Posti-konsernin sisällä

Postin Muutosyksikkö antaa henkilökohtaista tukea urasuunnittelussa ja etsii sopivia ratkaisuja Postin sisältä yhdessä liiketoiminnan ja työntekijöiden kanssa.

Helsingin alueellista vuoropäiväjakelua koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkavat 1.11.2021. Neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.

”Muutostarpeet henkilöstömme osalta tarkentuvat yhteistoimintaneuvottelujen edetessä. Meillä on tarvetta ammattitaitoiselle henkilöstöllemme postityössä ja muuallakin avoimissa työtehtävissä koko konsernissamme. Uskomme että neuvottelujen edetessä työ ja tekijät löytävät toisensa”, sanoo Kai Taam.

Kun henkilöstötarve jossain lisääntyy ja toisaalla vähenee, tarjoamme Muutosyksikkömme kautta kaikille uusia työmahdollisuuksia Postin-konsernin sisältä. Tarjolla on monenlaisia töitä postityön lisäksi. Henkilöstö perehdytetään uusiin tehtäviin. Yksi tärkeä tavoite on löytää kokoaikaisia työllistymismahdollisuuksia.