Posti on saanut päätökseen postinjakelun tarjouskilpailun vuodelle 2021

06.05.2021

Posti on toteuttanut vuoden 2021 osalta postilain edellyttämän tarjouskilpailun yleispalvelukirjeiden viisipäiväisen jakelun hankinnasta alueilla, joilla ei ole täysin kattavaa kaupallisin ehdoin sovittua tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua.

Tämän vuoden tarjouskilpailuun ilmoittautui yhteensä 7 yritystä (21 yritystä vuonna 2020). Posti oli ainoa, joka jätti tarjouksen kaikkiin yleispalvelukirjeiden jakelukohteisiin. Postin lisäksi kaksi muuta yritystä jätti tarjouksen seitsemään kohteeseen. Kilpailutuskohteita oli yhteensä 1 097.

Kilpailutus pantiin täytäntöön postilain ja erityisalojen hankintalain periaatteiden mukaisesti. Kilpailutuksessa olivat samat vaatimukset ja valintakriteerit kaikille osallistujille, myös Postille. Postilain mukaan kilpailutuksen järjestäminen oli velvoitettu Postille. Kilpailutus järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018.

Tarjouskilpailussa Postin Hankinta vertaili tarjoukset ja valitsi kokonaisarvion perusteella edullisimman tarjouksen. Tarjouskilpailun tuloksena Posti hoitaa jatkossakin kaikki tarjouskilpailussa mainitut alueet ja palvelut.

Hankintamenettelyllä ei ollut vaikutusta haja-asutusalueilla perusjakelussa tapahtuvaan sanomalehtien jakeluun, joka jatkuu normaalisti sopimusten mukaisesti.

Liikenne- ja viestintäministeriö ehdotti vuoden alussa julkaistussa postilain arviomuistiossa, että yleispalvelun hankintamenettelyä koskeva lainsäädäntö kumotaan tulevan postilain päivityksen yhteydessä. Yleispalvelun hankintamenettelyn korvaa ministeriön mukaan sanomalehtien jakelutuen kilpailutus haja-asutusalueilla, joilla ei ole sanomalehtien varhaisjakelua.