Syksyn postimerkeissä taidetta, syysmaisemia ja arjen vihreitä tekoja

16.04.2021

Joulupostimerkeissä yhdistellään uutta ja tuttua

Posti julkaisee syys-marraskuussa kahdeksan postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 26 erilaista postimerkkiä. Syyskuun merkit julkaistaan 8.9. Joulupostimerkit tulevat myyntiin 3.11. 

Uniikit lasiveistokset loistavat myös postimerkeissä

Posti myönsi vuoden 2021 taidepalkinnon lasitaiteilija Alma Jantuselle, jonka värikkäät ja uniikit lasiteokset loistavat kahdessa postimerkissä. Jantunen tekee lasiveistoksia, jotka saavat muotonsa elävistä olennoista ja kasveista.

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien ja taiteen arvostusta ja asemaa. Palkinto voidaan myöntää taiteen rajapinnassa toimivalle henkilölle tai ryhmälle tunnustuksena ja kannustuksena visuaalisesti kiinnostavasta ilmaisusta. Voittaja voi edustaa kuvataidetta tai visuaalista suunnittelua laajemmin, kunhan ilmaisu on sisältönsä tai muotonsa puolesta postimerkkiin sovellettavissa.

”Alma on lahjakas lasitaiteilija, jonka uniikit ja värikkäät lasiteokset tuovat luksusta arkeen nyt myös postimerkkien muodossa”, kertoo Postin postimerkkituotannosta vastaava Design Manager Tommi Kantola.

Postin taidepalkinto myönnetään nyt viidettä kertaa. Vuonna 2017 taidepalkinnon sai kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin, vuonna 2018 graffititaiteilija EGS, vuonna 2019 vaatesuunnittelija Mert Otsamo ja vuonna 2020 kuvataiteilija Janne Laine.

Postin taidepalkinto 2021 on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Syksyn kajo tuo luonnon värit esiin

Vuodenaikaan sopivissa Syksyn kajo -postimerkeissä esitellään kauniita syksyisiä maisemia maaseudulta ja metsistä. Jukka Risikon ottamien valokuvien yhdistävänä tekijänä on varhaisen aamun ja myöhäisen illan valo, joka tuo luonnon värit hienosti esiin.

Jukka Risikko julkaisee luontokuviaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, jossa ne ovat herättäneet huomiota eri puolilla maailmaa. ”Tällä hetkellä kuvillani on Instagramissa ja Facebookissa yli 190 000 seuraajaa. Instagramissa seuraajakuntani on kansainvälisempää, kun taas Facebookissa suurin osa seuraajista on Suomesta.”

Risikko ottaa kuvia Etelä-Pohjanmaalla lähinnä kotikaupunkinsa Lapuan maaseudulla ja metsissä. ”Toivon, että kuvieni kautta arvostus ympäristöä ja omaa lähiluontoa kohtaan nousisi. Toivottavasti kuvani pystyvät myös välittämään luonnon rauhoittavaa vaikutusta muille.”  

Syksyn kajoa -pienoisarkissa on 5 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Arjen vihreitä vinkkejä meille kaikille

Posti julkaisee syyskuussa myös postimerkit, joissa annetaan kuusi selkeää ympäristöä huomioivaa vinkkiä meidän jokaisen arkeen. Vinkit liittyvät kasvisruokailuun, liikuntaan, kodin lämmitykseen, kierrätykseen, vedenkulutukseen ja julkiseen liikenteeseen.

Muistilappuja muistuttavien postimerkkien vekkulin julistemaisesta toteutuksesta vastaa Werkligin luova johtaja Anssi Kähärä, joka teki merkkien teemoihin sopivat tekstit yhteistyössä Sitran Kestävä arki -tiimin asiantuntijan Sari Laineen kanssa.

Vastuullisuus ja ympäristöasiat on keskeisiä tekijöitä myös Postin toiminnassa. ”Haluamme auttaa Postissa ihmisiä ja yrityksiä tekemään kestäviä valintoja ja hoitaa samaan aikaan oman tonttimme kuntoon. Esimerkiksi ilmastotyössä kunnianhimoisena tavoitteenamme on painaa omat päästömme nollaan vuoteen 2030 mennessä”,

Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn kertoo.

Arjen vihreät teot -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Suomalaisia klassikkomaalauksia rullapostimerkeissä

Syyskuussa julkaistaan myös rullapostimerkit, joissa esitellään kahdeksan suomalaista klassikkomaalausta vuosilta 1884–1930. Merkeissä nähdään Ellen Thesleffin Kaiku (1891), Albert Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla (1884), Akseli Gallen-Kallelan Luistelijat Kalelan rannassa (1896) Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888), Eero Järnefeltin Maisema Kolilta (1930), Juho Rissasen Avannolla onkijat (1900), Hugo Simbergin Lammastyttö (1913) ja Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot (1886).

Merkkeihin haettiin tunnettuja teoksia, jotka ovat tuttuja lähes meille kaikille jo koulukirjojen sivuilta. ”Halusin pitää merkkien ulkoasun ajattoman pelkistettynä, että maalaukset pääsevät kunnolla esiin. Toivottavasti teokset saavuttavat rullapostimerkeissä suuren suomalaista taidetta rakastavan yleisön”, kertoo merkkien graafisesta suunnittelusta vastannut Ilkka Kärkkäinen.

Suomalaisia taideklassikoita ilmestyy sadan merkin rullassa, jossa on 8 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Joulupostimerkeissä tuttua ja uutta ilmettä

Tämänvuotisissa joulupostimerkeissä nähdään yhdistelmä modernimpaa digitaalista viivapiirrosta ja perinteikästä joulun kuvakerrontaa. Klaus Welpin suunnittelemissa joulumerkeissä kuvataan punatulkkua, kuusipuuta ja revontulia.

Joulutervehdyksen ikimerkki Punatulkku tulee myyntiin 20 merkin arkissa. Kotimaan ikimerkki Kuusipuu ja ulkomaan ikimerkki Revontulet julkaistaan molemmat 10 merkin arkissa.

Marraskuussa tulee myyntiin myös Matti Pikkujämsän suunnittelemat kotimaan ikimerkit, jotka sopivat talvisiin tervehdyksiin. Kaksi erilaista Ensilumi-postimerkkiä julkaistaan 10 merkin arkissa.

Kuvamateriaalia medioiden käyttöön

Kaikki muutokset mahdollisia.

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille