1.7.2021 voimaan astuva ALV-muutos – kuluttajan tullausvaihtoehdot muutoksen jälkeen

21.04.2021

1.7.2021 tulee voimaan EU:n arvonlisäveromuutos, jonka mukaan kaikki EU-alueen ulkopuolelta saapuvat tavaralähetykset pitää tullata. Tällä hetkellä arvoltaan alle 22 euron verkkokauppaostokset ovat saaneet tulla verovapaasti Suomeen. Lainsäädännön muutoksella tavoitellaan tasavertaisempaa kilpailutilannetta kotimaisille ja muille EU-maiden yrityksille.

Samaan aikaan otetaan EU-alueella käyttöön verkkokauppiaille vapaaehtoinen arvonlisäveron erityisjärjestelmä IOSS (Import-One-Stop-Shop). Tässä järjestelmässä verkkokauppiaat voivat kerätä verot kuluttajilta jo oston yhteydessä (enintään 150 euron arvoiset lähetykset).

– Muutos on hyvä suomalaisen verkkokaupan kilpailukyvyn kannalta, ja tasapuolistaa kilpailun edellytyksiä eri markkinoiden kesken. Toki se näkyy myös monen suomalaisen verkko-ostoksia tekevän arjessa, koska kaikista EU:n ulkopuolelta tulevista lähetyksistä tulee nyt maksaa verot. Tavoitteemme on varmistaa, että saapuvien lähetysten käsittelyprosessi on mahdollisimman sujuva, kertoo Sami Finne, joka vastaa Postin kansainvälisen verkkokaupan palveluista.

Posti on varautunut muutokseen investoimalla tullattavien tavaroiden tehokkaaseen käsittelyyn, edistämällä IOSS-ratkaisun käyttöönottoa verkkokauppojen kanssa sekä vahvistamalla asiakaspalvelun resursseja.

Verojen maksu verkkokauppaan on helpointa kuluttajalle

Suurimpien verkkokauppiaiden odotetaan lähtevän aktiivisesti mukaan yhteiseurooppalaiseen järjestelmään (IOSS, Import-One-Stop-Shop), jossa kuluttaja maksaa arvonlisäveron suoraan verkkokaupassa. Kun arvonlisävero maksetaan verkkokaupassa, lähetykset etenevät nopeasti jakeluun, eikä kuluttajalta veloiteta käsittelymaksuja Suomessa.

– Kuluttajalle on luontevaa ja helppoa maksaa arvonlisävero jo ostoksen yhteydessä, jolloin myös toimitus on nopeaa eikä siitä tule lisäkuluja. Tähän ratkaisuun lähtenee moni verkkokauppias jo tulevan kesän aikana. Kuluttaja voi tarkistaa suoraan verkkokauppiaan sivuilta, tarjoaako yritys ALV-maksumahdollisuutta, ohjeistaa Finne.

Kaikki verkkokaupat eivät kuitenkaan pysty keräämään arvonlisäveroja ainakaan heti muutoksen alussa, jolloin arvonlisävero pitää maksaa Suomessa. OmaPostin digitaalisella tullauksella kuluttaja voi hoitaa tullauksen jo ennen lähetyksen saapumista Suomeen. Näin varmistetaan nopea toimitus, kun lähetys siirtyy välittömästi tullauksesta toimitukseen. Digitaalisen tullauspalvelun hinta on 0,90 euroa + alv per lähetys.

Kuluttaja voi myös aina itse maksaa arvonlisäveron Tullin järjestelmään, jonka lisäksi tulee Postin käsittelymaksu 2,90 euroa, jolla katetaan Suomeen saapuvan tavaran varastointi- ja käsittelykustannuksia. Tähän prosessiin menevät myös lähetykset joilla on vaillinaiset lähetystiedot, sekä yli 150 euron lähetykset.

Ohjeita kuluttajalle ALV-muutokseen 1.7.2021

Kuluttajan kannattaa ladata OmaPosti-sovellus tai käyttää OmaPostia selaimella www.posti.fi/omaposti. OmaPosti on turvallinen tapa seurata lähetystä ja maksaa arvonlisäverot. Digitaalinen tullaus tulee käyttöön OmaPostissa kevään 2021 aikana.

Helpointa ja sujuvinta on asioida verkkokaupassa, jossa arvonlisäveron voi maksaa ostoksen yhteydessä. Verkkokauppa kertoo omilla verkkosivuillaan voiko arvonlisäveron maksaa ostoksen yhteydessä.

Verkkokaupassa asioidessaan kannattaa aina antaa oikea sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero. Saapumisilmoitukset lähetetään niihin osoitteisiin, jotka Posti saa verkkokaupoilta.

– Muutos on mittava, mutta hyvä, niin suomalaisen verkkokaupan kuin kuluttajankin kannalta. Lähetyksillä on paremmat seurantatiedot ja ostaminen on turvallisempaa kuin koskaan ennen, Finne kannustaa.

Tutustu tullausvaihtoehtoihin tarkemmin.