Yo-todistukset toimitettu lukioihin – Posti toimittaa todistukset valmistuville ennen lauantaita

28.05.2020

Ylioppilastutkintotodistukset olivat perillä useimmissa lukioissa eilen keskiviikkona, ja tänään Posti on toimittanut loputkin todistukset. Kaikkien noin 25 000 valmistuvan ylioppilastodistukset on nyt toimitettu Suomen noin 400 lukioon.  Ylioppilastutkinto-todistukset saapuvat lukioihin normaalistikin vasta lakkiaisviikolla.

Poikkeustilanteen myötä perinteisiä lakkiaisia ei kouluissa kuitenkaan vietetä vaan lukiot joko jakavat ne kouluilla pienissä ryhmissä tai postittavat todistukset valmistuville. Sen sijaan, että lukiot itse postittaisivat todistukset, Posti on luvannut noutaa halukkailta lukioilta lähetykset suoraan paikan päältä ja toimittaa ne valmistuville ilmaiseksi. Posti on tänään ollut yhteydessä lukion rehtoreihin erityisjärjestelyistä. Hieman vajaa 70 lukiota on ilmoittanut halukkuudestaan.

- Inhimillisen virheen vuoksi näiden tärkeiden lähetysten toimituksessa kouluihin syntyi 1-2 päivän viive normaaliin aikatauluun verrattuna, mistä olemme erittäin pahoillamme. Valmistujaispäivä on nuorelle kuitenkin merkityksellinen ja haluamme erityisjärjestelyillä auttaa siinä, että mahdollisimman moni ylioppilas saisi todistuksensa lauantaihin mennessä, perustelee Arttu Hollmérus Postista tehtyä erityisjärjestelyä. 

Lukion sijaintipaikkakunnalla ja ympäristökunnissa asuville ylioppilaille todistusten jakelu tehdään lauantaihin mennessä, muualla asuville jakelu voi mennä ensi viikolle. 

- Lukiot päättävät, miten todistukset toimitetaan ylioppilaille. Erityisjärjestelyjen ansiosta useampi ylioppilas voi saada todistuksen jo lakkiaispäiväksi. Osa lukioista toimittaa todistuksen alkuperäisen suunnitelmansa mukaisesti ensi viikolla, toteaa Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä.