Verkkokaupan kasvu jatkuu voimakkaana: Postilla pian jo 2 000 pakettiautomaattia

22.05.2020

Posti vastaa verkkokaupan kovaan kasvuun laajentamalla voimakkaasti automaattiverkostoaan. Kesän aikana automaattien määrä kasvaa reilulla sadalla automaatilla yli 2 000:een. Vuoteen 2022 mennessä tavoitteena on 4 000 automaatin verkosto.

- Pian jopa 85 prosentilla suomalaisista lähin automaatti sijaitsee vain vajaan kilometrin etäisyydellä kotiosoitteesta. Arjen reiteille sijoitetut automaatit laajoine aukioloaikoineen ovat suomalaisten mieleen, sanoo Heiko Laubach, Postin palvelupisteverkostosta vastaava johtaja. 

Kokonaisuudessaan Postin verkosto henkilökohtaisen palvelun noutopisteet mukaan lukien kattaa tällä hetkellä 2 800 palvelupistettä. Vuoden loppuun mennessä Postin toimittamia paketteja voi noutaa jo 3 000 noutopisteestä ympäri Suomen.

Automaateissa älyteknologiaa, taustajärjestelmiä kehitetään jatkuvasti

Posti on lisännyt merkittävästi älyteknologian hyödyntämistä uusissa pakettiautomaateissaan. Kesän aikana myös ensimmäisten erillislukoilla varustettujen reilun parin sadan valkoisen automaatin lukkoteknologiaa uudistetaan.

Käytännössä teknologian päivitys tarkoittaa sitä, että huollon aikana automaatista ei voi lähettää paketteja eikä siihen voi ohjata lähetyksiä. Automaatissa jo olevia paketteja voi sen sijaan noutaa huollon aikanakin. Automaatit huoltoaikatauluineen löytyvät Postin verkkosivuilta.

-Haluamme laajentaa automaattien käyttötapoja ja datan avulla kehittää taustajärjestelmiämme, joilla parannetaan asiakaskokemusta. Tulevaisuudessa asiakas voi esimerkiksi avata automaatin lokeron kännykästään Omaposti-sovelluksella, vinkkaa Laubach.

Pakettivilinää Postin Vantaan logistiikkakeskuksessa toukokuussa 2020

Pakettien toimituksia sujuvoitetaan poikkeusjärjestelyillä

Pakettimäärät ovat kasvaneet vallitsevan poikkeustilan takia ennätyskorkealla. Vastatakseen nopeasti kasvaneeseen toimitusten kysyntään, Posti on ottanut käyttöön monia poikkeusjärjestelyitä.

Verkoston laajentamisen vauhdittamisen lisäksi, Posti on perustanut joulun ruuhka-ajoista tuttuja väliaikaisia pakettien noutopisteitä. Paketteja myös lajitellaan ja kuljetetaan Postin noutopisteisiin tihennetyllä aikataululla myös viikonloppuisin pääkaupunkiseudulla ja suurempien kaupunkien alueella. Myös kotiinkuljetuksia tehdään Kotipakettien osalta aiempaa laajemmin myös lauantaisin. 

Suositut noutopisteet täyttyvät nopeasti, jolloin paketit eivät välttämättä aina ohjaudu asiakkaan toivomaan noutopisteeseen.

-Ymmärrän hyvin sen mielipahan, kun paketti ei päädykään noudettavaksi asiakkaan toivomaan paikkaan.  Automaattiverkoston voimakas kasvattaminen ja suosituimpien, olemassa olevien automaattien laajentaminen ovat esimerkkejä toimenpiteistä, joilla tilannetta parannetaan, Laubach kertoo.