Tatu ja Patu seikkailevat syksyllä postimerkeissä

14.05.2020

Kesä-marraskuun muissa merkeissä myös innovaatioita, luonnonkukkia ja lukutaitoa

Kesä-marraskuussa 2020 tulee myyntiin 11 uutta postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 33 erilaista postimerkkiä. Postimerkit julkaistaan kolmessa erässä 3. kesäkuuta, 2. syyskuuta ja 4. marraskuuta.

 

Kesäkuussa suomalaisia innovaatioita, luonnonkukkien loistoa ja pihapiirin eläimiä

Arkikäytössämme on useita suomalaisia innovaatioita, jotka ovat syntyneet tarpeesta helpottaa käytännön elämää. Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelemissa postimerkeissä esitellään kuusi kotimaista innovaatiota, jotka ovat saaneet mainetta myös maailmalla: sykemittari, ksylitoli, Rapalan vaappu, Abloy-lukko, jalankulkuheijastin ja talvirengas. Made in Finland -postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

Posti juhlistaa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta 2020 rullapostimerkillä, jossa hehkuvat luonnonkukat. Suomessa kasvinterveysvuoteen on liitetty myös pölyttäjien vähenemiseen liittyvät kampanjat Hyönteishotellit2020  ja Pelasta Pörriäinen. Ilman luonnonkukkia ja niitä pölyttäviä hyönteisiä myös monet hyötykasvit olisivat pulassa. Paula Salvianderin suunnittelema Luonnonkukkia ilmestyy sadan merkin rullassa, jonka 8 erilaisessa kotimaan ikimerkissä nähdään sinivuokko, kielo, keto-orvokki, kissankello, niittyleinikki, puna-apila, päivänkakkara ja metsäkurjenpolvi. 

Siili ja orava ovat monille tuttuja pikkunisäkkäitä omasta pihapiiristä. Kesäkuussa ne nähdään myös Stiina Hovin suunnittelemissa sympaattisissa postimerkeissä. Merkit ilmestyvät pohjoismaisten postihallintojen yhteisessä Pohjola-sarjassa, jonka teemana on tänä vuonna nisäkkäät. Pohjola: Pihapiirin vierailijat on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

 

Syysmerkkien aiheina Tatu ja Patu, lukutaito, Postin taidepalkinto ja pieni haaveilija

Tatu ja Patu tekevät syyskuussa uuden aluevaltauksen, kun anarkistinen pikkukaksikko nähdään myös postimerkeissä. Koska kyseessä ovat Tatu ja Patu, merkitkään eivät ole ihan tavallisimmasta päästä. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen suunnittelemissa ja kuvittamissa postimerkeissä on teknisiä kikkoja, joita he eivät ole päässeet kirjoissa toteuttamaan. Tatu ja Patu -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Lukutaito edistää ymmärrystä, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa. Se kehittää kriittistä ajattelukykyä, hyvinvointia ja empatiaa. Syyskuun alussa vietetään kansainvälistä lukutaidon päivää, jota juhlistetaan Ilkka Kärkkäisen suunnittelemilla graafisilla postimerkeillä. Merkeissä nähdään neljä erilaista hahmoa, jotka ovat rakentuneet kirjaimista ja muista merkeistä. Lukutaito ja lukeminen -pienoisarkissa on 4 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Syksyn merkeissä nähdään myös Postin tämänvuotisen taidepalkinnon voittaneen Janne Laineen luontoaiheista taidegrafiikkaa. Postimerkkeihin valittiin Laineen laajasta tuotannosta kaksi kuvaa. Iltarusko kuvaa jämeriä kuusia, joiden välistä pilkottaa keloja auringonlaskun aikaan. Duetossa nähdään tummina hahmoina kaksi lintua puun latvassa taustanaan vaaleaa taivasta ja punertavia pilviä. Postin taidepalkinto 2020: Janne Laine julkaistaan 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuvataiteilija Netta Tiitisen suunnittelema Pieni haaveilija perustuu alun perin tilaustyönä tehtyyn maalaukseen, jossa glitteriä ja kimallusta rakastava tyttö kurkottelee ylöspäin. Postimerkki ja maalaus heijastelevat Tiitisen mukaan lapsen rohkeutta, intoa, uteliaisuutta ja välittömyyttä. Kotimaan ikimerkki Pieni haaveilija julkaistaan 10 merkin arkissa.

 

Joulupostimerkit syntyivät suunnittelukilpailun kautta

Tämänvuotisten joulupostimerkkien taustalla on suunnittelukilpailu, jonka Posti järjesti yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Joulutervehdyksen ikimerkkinä nähdään Ida Sarisalmen Kylätonttu ja kotimaan ikimerkkinä Jutta Luukkosen Joulutupa. Joulutervehdyksen kotimaan ikimerkki tulee myyntiin 20 merkin arkissa. Joulun kotimaan ikimerkistä julkaistaan 10 merkin arkki ja 5 merkin vihko.

Joulun ulkomaan ikimerkissä nähdään tunnelmallinen Tervetuloa kylään!, jonka suunnitellusta vastaa Matti Pikkujämsä. Talvisiin tervehdyksiin soveltuu Suvi Roikon valokuvaama nostalginen Kelkkaretki, jossa tyttö pitää sylissään kukkoa. Sekä Tervetuloa kylään! että Kelkkaretki julkaistaan 10 merkin arkissa.

Kaikki muutokset mahdollisia.

 

Ensipäiväntilaisuudet siirtyvät syyskuussa Kasarmitorin postiin

Posti järjestää syyskuusta 2020 lähtien ensipäiväntapahtumat Kasarmitorin postin uusissa remontoiduissa tiloissa osoitteessa Kasarmikatu 19a, 00130 Helsinki. Tapahtumissa on mahdollista tavata postimerkkitaiteilijoita ja saada lähetyksiin ensipäivänleimoja. Tilaisuudessa myydään myös uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita.

 

Kuvamateriaalia medioiden käyttöön: http://digilibrary.posti.com/l/V_wdRph2J_mm

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:http://www.posti.fi/ostoksille